Har du hørt om dengang, dronning Elizabeth snød to amerikanske turister?: »Jeg gad godt have været fluen på væggen«

Dronning Elizabeth 2. var kendt for sin ufortrødenhed – men også for sin sans for humor. Nu er en vittig anekdote gået viral. Den skriver sig ind i en række af eksempler på, at dronningen var alt andet end kedelig.

 
Den tidligere kongelige sikkerhedsofficer for dronning Elizabeth 2. deler historier fra sin tid med den tidligere monark. Video: Sky News. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens nationen er i sorg over dronning Elizabeth 2.s død, giver det for flere samtidig anledning til at mindes hendes kvikke og humoristiske væsen.

Og intet står tilbage som et bedre eksempel end hendes ikoniske spøg med et par amerikanske turister.

Den tidligere kongelige sikkerhedsofficer for dronning Elizabeth, Richard Griffin, er gået viral, efter at han over for Sky News torsdag genfortalte historier fra sin tid med dronningen.

Griffin husker tydeligt den gang, hvor han sammen med den tidligere monark gik en tur ved Balmoral slot. Helt usædvanligt stødte de to ind i et par amerikanske turister, der var ude og vandre.

De genkendte ikke dronningen. Det var ganske tydeligt, genkalder Richard Griffin sig.

Amerikanerne begyndte at fortælle, hvor de kom fra, og spurgte derefter nysgerrigt, hvor de to briter, de netop havde mødt, boede henne.

Dronningen fortalte, at hun normalt boede i London, men havde et sommerhus på den anden side af bakkerne og pegede i retning af Balmoral. Det fik amerikanerne til at spørge, hvor ofte hun kom på disse egne, og til det svarede dronningen: »Jamen, jeg er kommet her, siden jeg var en lille pige, så over 80 år,« genfortæller Richard Griffin

»Hvis du er kommet her i over 80 år, må du have mødt dronningen?« spurgte de så.

Dronningens svar kom hurtigt som et lyn og ganske vittigt, griner Griffin:

»Nej, jeg har ikke, men det har Dick her. Han møder hende ofte,« sagde hun, mens hun pegede på sin sikkerhedsofficer.

De to amerikanere var meget interesseret i at høre, hvordan dronningen var. Han fortalte, at hun kunne være »meget temperamentsfuld til tider«, men har en skøn humor. Og før Griffin vidste af det, havde den ene taget sit kamera frem, givet det til dronningen og bedt hende om at tage et foto af dem sammen med sikkerhedsofficeren.

Dronning Elizabeth og Richard Griffin byttede dog plads, så sikkerhedsofficeren i stedet tog et billede af dem med dronningen. Efterfølgende havde hun grint og sagt: »Jeg gad godt være en flue på væggen, når de viser billedet til deres venner og familie.«

Richard Griffin har »mere end 101 eksempler på dronningens gode humor«, eftersom han har været ansat på Buckingham Palace i mere end 30 år. De sidste 14 år inden sin pensionering brugte han med dronning Elizabeth.

En kop te med Paddington

Det britiske kongehus fejrede over fire dage dronning Elizabeths 70-års-jubilæum i begyndelsen af juni. Flere indslag bar præg af den tidligere monarks humoristiske sans.

Pludselig dukkede dronningen op på en storskærm foran Buckingham Palace i London med landets kendte »Bjørnen Paddington«.

Alle, der var til stede – både politikere og almindelige briter – brød ud i latter.

I videoen, hvor »Bjørnen Paddington« og dronningen sidder over for hinanden, ønskes hun et glædeligt jubilæum. Her finder de to ud af, at de deler den sammen kærlighed til marmeladesandwich.

Paddington har en i hatten – og dronningen en i håndtasken.

Og så er der den ikoniske video, hvor hun eskorteres til de olympiske lege med agent 007.

OL og kage

Dronningen fik nemlig selskab af James Bond – skuespilleren Daniel Craig – da hun gjorde sin opsigtsvækkende entré til åbningsceremonien for de olympiske sommerlege i London i 2012.

Med den verdenskendte agent 007-melodi i baggrunden hopper dronning Elizabeth ud af en helikopter. Kort tid efter ser man den daværende monark indtage scenen, mens publikum bifalder hende.

Vi slutter ved en kage og et langt sværd, som fik briterne til at trække på smilebåndet.

Dronningen var sammen med hertuginderne Catherine og Camilla, da hun byttede en kniv ud med en længere klinge for at skære i en kage under en frokost til G7-topmødet i Cornwall.

»Jeg tror ikke, det kommer til at virke,« sagde dronning Elizabeth vittigt med sværdet i hånden

Dronning Elizabeth viste sidste år sine færdigheder med et sværd under G7-topmødet i Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix.

Nyheden om dronningens død torsdag har sendt chokbølger gennem Storbritannien og efterladt et land i sorg. Men i den hårde tid, mens tårerne triller ned af det britiske folks kinder, så lader det til, at dronningens humor vækker både latter og smil.