Han ville have flere digtere på skoleskemaet. Så fik han et ubehageligt spørgsmål og blev til grin

Med under to uger til det tyske valg er de tyske politikere for alvor ude at fortælle, hvordan fremtidens Tyskland bør se ud. Tino Chrupalla, spidskandidat for Alternative für Deutschland (AfD), vil have flere tyske digtere på skoleskemaet. En holdning, han nu muligvis fortryder.

Tino Chrupalla er spidskandidat for det tyske højrenationale parti AfD og fortaler for større fokus på tyske digtere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Filip Singer/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intervieweren har en trøje på, hvor der står Kinderreporter – børnereporter. Overfor ham sidder spidskandidaten for det tyske højrenationale parti AfD, Tino Chrupalla, der ligner en mand, der tænker, at han er ude på let opgave.

Men han tog fejl.

Tino Chrupalla forklarer den unge børnereporter, at de tyske skoleelever ikke kender nok til tysk poesi.

Det bør der gøres op med, og står det til ham, skal der mere pensum på skoleskemaet, som »hædrer tyske digtere og tænkere«, skriver Der Spiegel.

Kun få sekunder går der, og så får Tino Chrupalla – som en selvopfyldende profeti – bevist, at man måske rent faktisk ikke lærer nok om tyske digtere i skolen.

Men det er ikke den unge børnereporter Alexander, som ikke har styr på pensum. Det er Tino Chrupalla selv.

»Hvad er dit yndlingsdigt,« spørger Alexander.

»Det er … øhmm … jeg bliver lige nødt til at tænke mig en ekstra gang om … Jeg kan ikke komme i tanke om nogen,« svarer den tyske politiker.

»Slet ingen? Hvem er din yndlingsdigter?,« lyder det opfølgende spørgsmål for at hjælpe den tyske politiker på vej.

Efter endnu en tænkepause får Tino Chrupalla svaret Heinrich Heine, der er navnet på en kendt tysk digter fra 1800-tallet, hvis bøger blev brændt under nazistyret.

Du kan se klippet her:

Tino Chrupalla var inviteret i studiet af tv-kanalen ZDF og programmet »logo!«, der som optakt til det tyske valg 26. september, har inviteret en række tyske politikere i studiet for at tale om deres politik.

Videoklippet har affødt flere reaktioner på Twitter, hvor klippet er blevet delt bredt. Tino Chrupalla bliver beskyldt for at forsøge at gøre sig »finere og klogere, end han er«.

Og netop de beskyldninger er ikke nye.

Frankfurter Allgemeine skrev i starten af august i et portræt om Tino Chrupalla, at han »ikke er en intellektuel«, men blot »en malermester fra Görlitz«.

»For nogle i AfD er det pinligt, og for andre er det en styrke,« skrev avisen.

Hans optræden i »logo!« er kun vand på møllen for kritikerne, der mener, at Tino Chrupalla forsøger at gøre sig klog på økonomi, covid-19, sikkerhedspolitik – og nu tyske litteratur – men som egentlig bør »holde sig til sin pensel«, som kritikken blandt andet lyder.

Det tyske valg bliver afholdt 26. september, hvor Angela Merkels afløser som kansler skal findes.