Hård kritik af den svenske coronahåndtering: Lægerne forsvandt fra de ældre og gav hjælp, som var de døende

Mange ældre svenskere fik ikke den nødvendige lægehjælp, og nogle blev behandlet, som var de døende, da coronakrisen ramte landet. Ny rapport retter hård kritik mod behandlingen af ældre.

Coronatelt ved sygehus i Malmø. Mange ældre svenskere fik ikke adgang til at blive undersøgt af en læge, hvis de fik coronasymptomer, viser en ny rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Svenske myndigheder overlod en stor gruppe ældre på landets plejehjem uden lægehjælp, da coronaepidemien rullede ind over landet i foråret.

Den opsigtsvækkende konklusion står at læse i en netop offentliggjort rapport, som konkluderer, at mange ældre slet ikke havde adgang til lægehjælp, da coronaen ramte.

Endnu værre var det i mindst én af de svenske regioner, Sörmland, hvor konklusionen er, at man gav ældre såkaldt palliativ behandling – altså den type hjælp, som gives til uhelbredeligt syge, så snart de viste de mindste sygdomstegn – også selv om de ikke var testet positive for coronaen.

Konklusionerne fra IVO, Inspektionen för vård och omsorg i Sverige, er opsigtsvækkende læsning og kan dårligt føre til andet end en genopblussen af den hårde kritik af Sveriges håndtering af coronaepidemien, hvor flere end 5.000 af de 6.500 dødsfald koblet op på virussen, har ramt ældre over 70 år

»Vi kan konstatere, at én ud af fem ældre på plejehjemmene ikke havde adgang til at tale med en læge i foråret. Og hovedparten af de gange, hvor de ældre fik adgang til at tale med en læge skete det via telefonen – og altså uden at lægen fysisk tilså den ældre,« sagde generaldirektør Sofia Wallström fra IVO på et pressemøde tirsdag.

Diskussionen strammer til i Sverige

Kritikken fra IVO taler direkte ind i en hård svensk diskussion om, hvorfor flere er døde med corona i Sverige end for eksempel i Danmark og Norge, også set i forhold til landenes indbyggertal og i forhold til, at Sverige har flere ældre i befolkningen end i Danmark.

Allerede i foråret var blandt andet læger ude og advare om, at de svenske myndigheder var så optagede af at sikre, at der var tilstrækkelig kapacitet til at behandle coronasmittede på landets hospitaler, at man trak lægelige ressourcer væk fra blandt andet plejehjemmene.

Sverige indførte en række restriktioner for landets ældre, kort efter coronaepidemien ramte landet. De fik blandt andet besked på at holde sig hjemme – en regel, der blev fjernet i oktober. Siden har landet oplevet stigende smittetal igen, og man diskuterer nu, hvordan man kan passe på den ældre del af befolkningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix.

Den kritik er med rapporten fra IVO blevet bekræftet, og det retter fokus mod håndteringen i Sveriges regioner, som har det overordnede ansvar for landets ældrepleje.

»Vi har påvist meget alvorlige brister i håndteringen i regionerne.  Det er en åbenlys brist, at ældre ikke har haft adgang til at tale med en læge eller til at blive undersøgt,« siger Sofia Wallström.

Ældre fik hjælp, som var de døende

IVO har gennemgået regionernes håndtering af de ældre, og detaljerne er ikke rar læsning.

Man konstaterer blandt andet, at man i region Sörmland, som ligger syd for Stockholm, dikterede, at ældre ikke skulle indlægges på hospitaler, hvis de udviste »stærk mistanke« om at være ramt af corona.

IVO konstaterer også, at man i Sörmland gav blandt andet morfin og angstdæmpende medicin, som typisk bruges til patienter, som er uhelbredeligt syge, selv om de ikke var konstateret smittede – men bare havde symptomer på corona.

Statsminister Stefan Löfven – her sammen med Sveriges socialminister, Lena Hallengren – har erkendt, at landet ikke formåede at passe på de ældre under de første måneders epidemi. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix.

»Vi kan se af journaler, at der i mange tilfælde er stærkt mangelfulde eller ingen oplysninger om, hvorfor man har gjort, som man har gjort, og hvem, herunder familiemedlemmer, der har været inddraget,« skriver IVO i rapporten om behandlingen af de ældre i Sverige.

Sverige offentliggjorde tirsdag nye tal om coronaepidemien. Siden fredag er yderligere 94 svenskere døde med virussen, hvilket bringer det samlede dødstal op på 6.500. Landet har over de seneste uger øget testningen og har siden fredag fundet 17.265 nye smittede i landet.