Gule Vestes hånlige kampråb mod fransk politi: »Tag jeres eget liv!«

En bølge af selvmord blandt medlemmer af Frankrigs sikkerhedstyrker gav under lørdagens demonstrationer anledning til sarkastiske tilråb. Efter rasende politiske reaktioner har anklagemyndigheden sat sig for at finde og straffe de skyldige.

En urobetjent i fuld kampudrustning under lørdagens demonstration i Paris. Hverken hjelm eller skjold beskyttede imidlertid mod hånlige opfordringer om at begå selvmord, som ifølge den franske anklagemyndighed er strafbare. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZAKARIA ABDELKAFI/AFP/Ritzau Scanpix

Torsdag i sidste uge tog to politifolk deres eget liv og bragte den uhyggelige selvmordsstatistik blandt medlemmer af de franske sikkerhedsstyrker op på 28 i årets første måneder.

Ifølge politiets faglige organisationer skyldes epidemien bl.a., at et i forvejen højt stressniveau på grund af de seneste års permanente terrorberedskab siden november har fået selskab af opslidende overarbejde under De Gule Vestes ofte voldsomme demonstrationer.

Da protestbevægelsen i lørdags – for 23. weekend i træk – igen gik på gaden, var der imidlertid ingen sympati at hente. Tværtimod blev selvmordsbølgen brugt som et »våben« mod ordensmagten.

»Suicidez-vous, Suicidez-vous (tag jeres eget liv),« lød det i stedet taktfast fra demonstranter flere steder i landet – som i videoen herover optaget på Place de la République i Paris.

Reaktionerne lod ikke vente på sig. Såvel indenrigsminister Christophe Castaner som repræsentanter for stort set samtlige politiske partier fordømte tilråbene. Heriblandt Marine Le Pen fra det højrenationale Rassemblement National, der ellers har støttet De Gule Vestes oprør.

»Hvordan kan man finde på at råbe »Tag jeres eget liv« til ordensmagten. Det er skammeligt,« skrev Le Pen på Twitter og gav venstrefløjsaktivister blandt demonstranterne skylden:

»Dette had til politiet er ideologisk og desværre systematisk blandt anarkisterne.«

Politiets faglige repræsentanter krævede, at de skyldige blev »identificeret, anholdt og dømt«. Og søndag indledte anklagemyndigheden en efterforskning af episoden med den begrundelse, at der er tale om strafbar »hån mod myndighedspersoner under offentligt møde«.

»Cop-watching« breder sig

Konfrontationerne mellem politiet og De Gule Veste er blevet stadig mere uforsonlige, efterhånden som protestbevægelsen har mistet sin brede, folkelige karakter.

Medlemmerne af den tilbageværende hårde kerne tilhører ofte venstre- eller højreekstreme organisationer, der har en solid erfaring i sammenstød med ordensmagten, og talrige eksempler på unødig politibrutalitet i forsøg på at kontrollere protesterne har kun gjort ondt værre.

Ifølge en anonym, højtplaceret politimand  bliver betjente overvåget, og deres navne og adresser med dertilhørende fotos bliver lagt ud på De Gule Vestes sider i de sociale medier som led i såkaldt »cop-watching«, skriver Le Figaro. David Michaux, der leder urobetjentenes fagforening, CRS Unsa Police, frygter, at det kan ende helt galt:
»Forleden skrev en dame til mig på Facebook og truede med at stikke mig ned med en kniv, hvis hun møder mig på gaden i Paris.«