Greta Thunberg inspirerer de tyske skolebørn. Holder fri for at demonstrere for klimaet

Greta Thunbergs bevægelse Fridays for Future afholder i dag landsdækkende demonstrationer i Tyskland for politisk handling med henblik på klimaforandringer. Men den tyske lærerforening er stærkt utilfreds med udsigten til tomme klasselokaler.

 
Tyske unde er begyndt at sultestrejke for at skabe opmærksomhed om klimaet. Redigering: August Bang. Kilde: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få dage før det tyske forbundsdagsvalg går Greta Thunberg på gaden med tyskerne som del af en global demonstration med krav om handling på klimaområdet.

Deltagerne i demonstrationerne, der er arrangeret af Fridays for Future, består oftest af skolebørn, hvilket man også forventer denne gang.

Bevægelsen opstod nemlig ved, at Greta Thunberg selv satte sig udenfor Riksdagen (det svenske parlament, red.) med et skilt, hvorpå der stod »skolstrejk för klimaet«.

Thunberg skal selv demonstrere i Berlin sammen med den 25-årige tyske klimademonstrant Luisa Neubauer. Hun er en af Tysklands hovedarrangører for Fridays for Future-demonstrationerne.

Greta Thunberg foran det svenske parlament i november 2018. Her mødte hun oprindeligt op hver fredag for at demonstrere for klimaet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hanna Franzen/EPA/Ritzau Scanpix.

Tomme lokaler og utilfredse lærere

Men udsigten til tomme klasselokaler falder ikke i god jord hos den tyske lærerforening (DL), og den kritiserer nu skolebørnenes planlagte deltagelse i den globale klimastrejke.

»Vi afviser, at skolepligten ophæves til fordel for politiske handlinger – for eksempel i forbindelse med den nævnte klimastrejke,« sagde Heinz-Peter Meidinger, formand for den tyske lærerforening i august til det tyske medie RND.

Meidinger mener i stedet, at skolebørnene kunne handle for klimaet »uden at springe lektioner over«, eksempelvis ved at deltage aktivt i skolens arbejdsgrupper, aktiviteter i klasseværelset og i skoledebatter.

Thunberg genoptog i august 2020 sine egne studier efter en række sabbatår. Det fremgår ikke, om hun har været nødt til at tage fri fra studiet for at demonstrere.

Selvom Meidinger afviser muligheden for, at de tyske skoleelever kan få fri til at demonstrere, understreger han, at de ikke skal straffes, hvis de gør det.

»I tilfælde af engangsovertrædelser af skolepligten på grund af Fridays for Future, bør reaktionen ikke være overdreven, men passende,« sagde han.

»For eksempel ved at få de berørte elever til at kompensere for de lektioner, de gik glip af.«

Af Fridays for Futures hjemmeside fremgår det, at formålet med bevægelsen er, at lægge moralsk pres på beslutningstagerne, at få dem til at lytte til forskere og at tage store skridt for at begrænse den globale opvarmning.

I København afholdes der også klimastrejke i dag klokken 12. Demonstrationen starter ved Christiansborg. Du kan læse mere om begivenheden her.