Glem alt om en pastis i Marseille eller et glas rødvin i Paris. Coronaen lukker stadig flere europæiske byer

Coronavirussen tager for alvor fat i et Europa, hvor flere lande får rød status, og hvor byer fra Paris over Madrid til Prag indfører strenge restriktioner for at bremse coronavirussens udbredelse. I flere lande har politikere hånden på knappen til yderligere nedlukninger.

Barer og cafeer holder lukket i Paris fra tirsdag efter stigende coronatal den seneste tid. Og indbyggere og eventuelle turister må skynde sig at spise færdig, hvis de besøger restauranterne, som nu skal lukke tidligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix

Paris lukker ned for det skønne liv på barer og cafeer. I Madrid har myndighederne indskrænket indbyggernes bevægelsesfrihed, og i Storbritannien truer omfattende restriktioner.

Mens nye tal dokumenterer, hvordan stadig flere europæiske lande er endt i det røde coronafelt, rammes flere byer og områder af restriktioner.

Mandag ramte coronavirkeligheden for alvor borgerne i Frankrigs hovedstad, Paris. Fra mandag skal barer og cafeer holde lukket, mens spisesteder kan holde åbent til klokken 22.00. Det sker, efter at Paris og andre dele af landet oversteg et smitteniveau, hvor flere end 250 ud af 100.000 borgere var smittede i isolerede områder.

»Restriktionerne, som er uomgængelige i kampen for at inddæmme virussen, omfatter Paris og de tre departementer rundt om byen. Restriktionerne gælder to uger,« lød det fra den franske premierminister, Jean Castex, mandag.

En ting er, at Paris har stigende smittetal – en anden er, at antallet af indlagte nu er på et niveau, så hospitalsvæsenet i Paris har afsat ca. 30 procent af sengekapaciteten til coronasmittede. Netop det er endnu et af kriterierne for, at myndighederne nu skærper restriktionerne i den franske hovedstad.

Og Frankrig er langtfra alene om at kæmpe med stigende smittetal.

I Madrid har myndighederne indført regler, der gør, at indbyggerne kun må forlade deres eget kvarter, hvis de skal på arbejde, i skole eller har en anden vigtig årsag. Det skal politiet kontrollere, om end borgerne mandag fortalte, at kontrollen virkede ganske lemfældig.

I Tjekkiet er smitteudviklingen nu så alvorlig, at myndighederne fra mandag har indført nye stramme regler for barer og restauranter, hvor der nu maksimalt må være seks gæster ved hvert bord. Samtidig holdes folkeskolerne lukket de næste 14 dage.

Spansk politi er på gaden for at håndhæve restriktionerne i den spanske hovedstad. Nu kræver det særlige grunde, herunder skolegang eller et job i en anden bydel, hvis man skal have lov til at bevæge sig fra en bydel til en anden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergio Perez/Reuters/Ritzau Scanpix.

Også Storbritannien balancerer på kanten af nye større restriktioner. Flere byer og områder er allerede ramt af indskrænkninger i for eksempel nattelivet, og premierminister Boris Johnson har klargjort en tretrinsindsats, hvor nye restriktioner gradvis kan indføres, hvis smittetallene ikke stabiliseres hurtigt.

Negativ udvikling

Europa er langtfra alene om at opleve stigende antal smittede og flere hospitalsindlæggelser. Efter måneder, hvor tallene bevægede sig i den rigtige retning i USA, har de seneste dage givet flere negative overraskelser i en række amerikanske byer og stater.

I New York, som tidligt under coronakrisen var det hårdest ramte sted i USA, har byens borgmester, Bill de Blasio, bedt om at få lov til at oprette 20 hotspot, som medfører en række restriktioner for borgerne, herunder lukning af skoler og restauranter, i flere af byens kvarterer.

USAs coronaramte præsident, Donald Trump, kørte søndag en kort tur væk fra Walter Reed Medical Center, hvor han var indlagt. En række tilhængere havde taget opstilling foran hospitalet for at udtrykke deres støtte til den syge præsident, og de fik et hurtigt vink gennem de grønne, skudsikre vinduer i bilen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman/AFP/Ritzau Scanpix.

I staten Wisconsin, som bliver en af de mest interessante at følge under det forestående præsidentvalg, fordi det er en af staterne, som ved sidste valg svingede fra at stemme demokratisk til republikansk, stiger smittetallene igen markant og satte forleden ny rekord.

Søndag registreredes 38.630 nye smittede i USA og 410 døde. Det er slemt, men det er nærmest vigtigere at følge antallet af hospitalsindlæggelser, som flere steder stiger markant.