»Fuldstændig skandaløst«: Boris Johnsons ansatte blev inviteret til fest »for at nyde det gode vejr« midt i lockdown

Boris Johnson deltog ikke blot i én, men to sociale sammenkomster i maj 2020, hvor der ellers var forbud mod netop den type arrangementer. Det viser en nu lækket e-mail, der blev sendt af premierministerens privatsekretær.

 
Se videoen, som har udløst massiv kritik af den britiske premierminister, Boris Johnsson, fordi hans nære rådgivere for et år siden morer sig med at tale om en fiktiv julefrokost i Downing Street, mens hele landet er lukket ned af corona-restriktioner. Video: Guardian. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prøv at tænk tilbage på maj 2020.

Coronavirussen var netop nået til Europa. Det ene land efter det andet indførte nedlukninger. Særligt i Storbritannien var restriktionerne strenge. Her måtte personer fra forskellige husstande kun ses én og én på offentlige, udendørs steder – med to meters afstand.

Alligevel var det netop 20. maj 2020, at Downing Street – staben omkring premierminister Boris Johnson – valgte at invitere til havefest.

Det skriver flere britiske medier, herunder The Guardian, ITV og BBC.

Nyheden er kommet frem, efter at en mail sendt af Martin Reynolds,  Boris Johnsons privatsekretær, er dukket frem i offentligheden.

I mailen, der angiveligt blev sendt til omkring 100 medarbejdere, stod der:

»Hej alle sammen, efter en utroligt travl periode tænkte vi, at det ville være rart at få det bedste ud af det dejlige vejr og få nogle socialt distancerede drinks i haven. Vær med fra kl. 18.00 og medbring din egen sprut!« stod der i mailen fra Martin Reynolds, som flere medier har bragt et screenshot af.

Oplysningerne har fået politiet til at gå ind i sagen.

Boris Johnson skulle ifølge flere medier angiveligt have deltaget i festen sammen med sin daværende forlovede, i dag hustru, Carrie Johnson.

Og sagen er bestemt ikke god for premierministeren. For hvis ovennævnte beskrivelser lyder bekendte, er der en grund til det. Det er nemlig ikke første gang, at Boris Johnson eller hans ansatte er beskyldt for at have holdt fester, mens resten af briterne holdt social afstand – selv når de måtte begrave familiemedlemmer.

Staben omkring Boris Johnson er blevet beskyldt for at have holdt op mod fem julefrokoster i december 2020. Det kom frem i december 2021, da en video af Boris Johnsons ansatte, der øvede sig i at svare på spørgsmål om en »fiktiv« julefrokost, kom frem.

Senest har billeder cirkuleret fra en anden havefest i Downing Street. Den fandt sted 15. maj 2020 - altså fem dage før invitationen til en ny sammenkomst. Selvom billeder fra festen viser vin og ost på bordet og, hvad der tilsyneladende er en afslappet stemning – Carrie Johnson deltager med parrets nyfødte søn – insisterer Downing Street på, at det var et arbejdsmøde.

Var han medarrangør?

De nye oplysninger om endnu en fest i Downing Street er ikke faldet i god jord.

Premierministeren blev mandag anklaget for et »fuldstændig skandaløst« brud på de regler, han selv stod i spidsen for at indføre under den første nedlukning.

Samme dag som festen blev afholdt, havde kulturministeren på et pressemøde mindet om, at det kun var tilladt at mødes med personer uden for ens husstand, hvis det skete udendørs og på et offentligt sted. Man måtte kun mødes med én anden person, og der skulle være en afstand på to meter.

Politiet havde samme dag på Twitter annonceret de nye regler.

Boris Johnson er derfor igen kommet under et stort pres, da han skal forsøge at forklare sin egen rolle i festen.

I mailen fra hans privatsekretær, stå der »tænkte vi, at det ville være rart« at inviterer til fest. Hvem er vi? Var Boris Johnson en del af planlægningen, og hvis ikke, hvorfor stoppede han så ikke arrangementet?

Det er nogle af de spørgsmål, den i forvejen pressede premierminister står over for at besvare i den kommende tid.

Kritik fra efterladte

Festerne i Downing Street er blevet mødt med vrede og frustration i den britiske befolkning. Særligt fra personer, der under pandemien har mistet familiemedlemmer.

»Min far døde kun fire dage før denne e-mail blev sendt ud. Han var kun 55 og var rask og sund … at tænke på, mens det skete, fik Boris Johnson 'det bedste ud af vejret'. På det tidspunkt ville alle have vidst, at det var forkert at gå til en fest, så hvordan kan de, der styrer landet, have syntes, at det var okay?« lyder det fra Hannah Brady, forperson for covid-19 Bereaved Families for Justice, til The Guardian.

Heller ikke oppositionen er begejstret for de nye oplysninger.

Angela Rayner, Labours næstformand, kritiserer premierministeren for at sætte et dårligt eksempel:

»Boris Johnson har konsekvent vist, at han ikke tager hensyn til de regler, han sætter for resten af ​​os.«

Ian Blackford, gruppeformand for Scottish National Party, mener, at det eneste rigtige, Boris Johnson nu kan gøre, er at indrømme at han deltog i festen – og tage konsekvens af det.

»Hvis premierministeren havde en fnug af integritet eller et gram af skam, ville han have trukket sig for mange måneder siden. Han har ingen moralsk autoritet tilbage, og da han ikke vil gå, har hans konservative kolleger en pligt til at fjerne ham fra magten.«

Premierministeren mangler endnu at kommentere de nye beskyldninger.