Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvor går man hen, hvis man står og mangler en såkaldt taktisk fødevarepakke, med frysetørret mad til en uges forbrug?
Og hvad, hvis man skal bruge en bug out rygsæk, komplet med alt det, man skal bruge til at overleve i skoven?
Svaret er ligetil i Sverige, der har både fysiske butikker og webshops, som storsælger grej og madvarer til folk, der prepper. Antallet af folk der forbereder sig på kriser, eller sågar krig, har aldrig været større.
På øen Ekerö, vest for Stockholm, ligger en af de butikker, som kan mærke, at tusinder af svenske følger myndighedernes anbefaling om, at alle svenskere skal være i stand til at klare sig selv med mad, vand og udstyr i en uge – hvis for eksempel strømmen eller vandet er gået.
»Efterspørgslen efter specialmad og udstyr er bare steget og steget. Pandemien har fået mange til at åbne øjnene og erkende, at man ikke altid kan forvente, at samfundet kan løse alt. Så for os har det været en vild periode,« lyder det fra Fredrik Qvarnström, der ejer virksomheden Overlevnadsbutiken', som både har en fysisk butik og storsælger på nettet.
Og pandemien har været en slags gave for hans butik. Nu er prepping nærmest en folkesport for mange i Sverige.
Et eldorado for preppere
Den lille butik ligger idyllisk tæt ved vandet på Ekerö. Fra parkeringspladsen ser man områdets skibakke, hvor snekanonerne kæmper en hård kamp mod decembers plusgrader.
Butikken har åben nogle dage om ugen, men ellers har Fredrik Qvarnström mest travlt med at stå for håndteringen af bestillingerne, som drypper ind i webbutikken.
På hylderne står dåser med frysetørret mad tæt. Laks med broccoli hører til favoritterne, men der er varianter, som vil stille alt fra veganere til kødelskere tilfredse. Og selv vand til nødbrug kan man købe i små aluposer, som man kan have i jakkelommen.
»Vores storsælger er 45-dages pakker. De er fyldt med blandt andet frysetørret mad, så man kan overleve i den periode. Men også vandfiltreringsudstyr sælger rigtigt godt, Der findes ikke noget vigtigere end, at man har adgang til rent vand. Og mange glemmer, at det ikke er en selvfølge, hvis strømmen går, så pumperne stopper,« siger Fredrik Qvarnström.
En anden storsælger er hånddrevne radioer.
De drives med et håndtag på siden, og snart skratter Sveriges Radio gennem højttaleren.
»Vi kan se, at folk forstår, at det er afgørende, at de holder sig orienteret om udviklingen i landet og deres eget område. Sveriges Radio har udstyr som gør, at vi regner med, at de vil fortsætte med at sende, også i krisesituationer. Vi sælger mange radioer, også dem, som både har solceller, lygter og stik til at oplade en mobiltelefon,« fortæller Fredrik Qvarnström.
Butiksejeren kan tydeligt mærke, at svenskernes holdning til preppere og det, at nogle forbereder sig på kriser, ændrer sig i disse år. Og pandemien har gjort det oplagt, at flere har ekstra mad og udstyr i gemmerne.
»Da vi åbnede for otte år siden, så var der mange kunder, som ikke ville stå ved, at de faktisk preppede. Det skete ofte, at kunder bad om, at vi sendte udstyr i anonyme papkasser, lidt ligesom hvis man købte kondomer på nettet i gamle dage. Nu er det helt normalt, at man prepper – alle gør det i et eller andet omfang,« siger Fredrik Qvarnström.
Mens Berlingske besøger butikken på Ekerö, ankommer en kunde til butikken. Og det er ikke tilfældigt, at hun er kvinde, fortæller butiksejeren.
»De fleste af vores kunder er kvinder. Jeg tror, at det skyldes, at de er vant til at tage ansvar og hånd om hjemmet. De forbereder sig på alle eventualiteter. Jeg troede, at de fleste kunder ville komme fra landet. Men virkeligheden er, at flere og flere storbyboere har et forråd og forbereder sig, siger Fredrik Qvarnström.
Fra zombiefilm til iværksætter
Der var ikke meget der tydede på, at Fredrik Qvarnström skulle ende med at eje en virksomhed, som sælger udstyr i stor stil til preppere og folk der forbereder sig på kriser eller krig.
Han er universitetsuddannet, har speciale i kemi og arbejdede i laboratorierne i den svensk-britiske medicinalkæmpe AstraZeneca.
Men da hans afdeling blev nedlagt og de åbenlyse jobmuligheder udeblev, tog livet pludseligt en anden retning.
»Før jeg åbnede butikken, var det normalt, at jeg mødtes med en flok venner, når det et par gange om året var fredag den 13. Så så vi zombie- og overlevelsesfilm sammen og diskuterede katastrofer. Langsomt blev snakkene mere alvorlige og seriøse omkring det at overleve kriser og krige og så kom ideen om at begynde at sælge udstyr til folk, der prepper eller forbereder sig på kriser, til at vokse,« siger Fredrik Qvarnström.
Og ligesom når han arbejder i laboratoriet, så gik han grundigt til værks.
»Jeg begyndte at undersøge, om der var et marked for det udstyr, man bruger ved kriser og katastrofer, og kunne se, at der ikke fandtes butikker af den slags i Sverige. Så der var en mulighed for at prøve noget nyt. Nu har jeg været i gang i otte år,« fortæller han.
Men selvom han til dagligt arbejder i butikken og på lageret på Ekerö, der er fyldt med alt fra frysetørret mad til vandrensningsudstyr, så er han ikke selv blevet prepper. Det ligger simpelthen fjernt fra hans livsopfattelse.
»Jeg er ikke selv prepper. Jeg har faktisk ikke lyst til, at tænke på mulige kriser og katastrofer. Det er o.k., hvis man forbereder sig, men jeg har ikke lyst til at tænke på alt det, som kan gå galt,« siger Fredrik Qvarnström
Peter Suppli Benson er Berlingskes nordiske korrespondent.