Fremrykning mod grænsen: Syriske styrker nærmer sig en konfrontation med Tyrkiet

Det syriske regimes soldater befinder sig i flere områder nu kun få kilometer fra den tyrkiske offensiv. Kurderne har set sig nødsaget til at indgå aftale med styret i Damaskus for at sikre »vort folks overlevelse«.

Det syriske styre i Damaskus har offentliggjort billeder af det syriske regimes styrker i færd med at overtage kontrollen over byen Tal Tamr, få kilometer fra den tyrkiske offensiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: SANA/Handout/Ritzau Scanpix

Det syriske regimes styrker nåede mandag formiddag frem til flere byer ved den nordlige grænse mod Tyrkiet – blandt andet skal de være nået helt frem til grænsebyen Kobane. Flere steder befinder fremrykkede syriske styrker sig kun få kilometer fra grænsen mellem Syrien og Tyrkiet, oplyser internationale og kurdiske medier.

Dermed vokser risikoen for en direkte konfrontation mellem Tyrkiet og det syriske regime. Statskontrollerede syriske medier har viderebragt oplysninger om, at syriske styrker er rykket nordpå for at »imødegå den tyrkiske offensiv på syrisk territorium«.

GRAFIK

Kamp om det nordlige Syrien

Området har været under kurdisk kontrol siden nedkæmpningen af Islamisk Stat. De kurdiske myndigheder har dog set sig nødsaget til at indgå en aftale med den syriske leder, Bashar al-Assad, som de »ikke stoler på«, men for at »undgå et folkemord på vores folk«. Aftalen betyder, at kurdiske styrker overgiver flere byer til det syriske regimes kontrol.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, erklærede mandag, at offensiven i det nordlige Syrien vil fortsætte trods de syriske styrkers fremrykning.

Det erklærede mål med offensiven er at oprette en »sikker zone« under tyrkisk kontrol, hvor de tyrkiske myndigheder ønsker at genhuse hundredtusinder af syriske flygtninge, der nu befinder sig i Tyrkiet.

Samtidig har tyrkiske myndigheder erklæret, at de vil nedkæmpe kurdiske »terrorister« i området. De kurdiske styrker i området har sammen med USA og andre vestlige allierede bekæmpet Islamisk Stat.

Syrisk stats-TV og det syriske nyhedsbureau har vist billeder af det syriske regimes styrker ved den strategisk vigtige by Tal Tamr. Herfra kan man kontrollere adgang til Syriens tidligere handelscentrum og største by, Aleppo. Tal Tamr ligger kun 20 kilometer fra en af de grænsebyer, hvor tyrkiske styrker er trængt ind i Syrien, og hvor der i øjeblikket er kampe.

I grænsebyen Ras al-Ayn er der ifølge The Guardian fortsat kampe mellem tyrkiske og kurdiske styrker ligesom i grænsebyen Tel Abyad længere mod vest.

Vi bad om hjælp, men der kom ingen

Det ser ud til, at det kurdiske folks skæbne er at blive ladt i stikken, sagde Ismat Sheikh, lederen af det militære råd i Kobane i en TV-optagelse, ifølge The Guardian.

»Vi gjorde alt, hvad vi kunne. Vi bad det internationale samfund om at gribe ind, men der kom ingen løsning.«

Den kurdiske aftale med det syriske regime er kun indgået af alleryderste nød, skriver den kurdiske øverstkommanderende i en kommentar i Foreign Policy.

Dette blev understreget mandag, da der var ubekræftede oplysninger om, at syriske regimestyrker og kurdiske soldater var kommet i kamp i byen Qamishli.

»Vi stoler ikke på deres løfter. Ærligt talt er det svært at vide, hvem vi kan stole på,« lød det i kommentaren fra den øverstkommanderende, Mazloum Abdi, om aftalen med regimet i Damaskus:

»Men er vi nødt til at vælge mellem kompromis og folkemord, vil vi helt sikkert vælge vores folks overlevelse.«