Fransk politi: Formodet drabsmand i Strasbourg er død

Cherif Chekatt er blevet nedkæmpet i bydelen Neudorf skriver en lokal avis fra Strasbourg-området. Chekatt var den formodede gerningsmand bag et angreb mod et julemarked i Strasbourg tirsdag aften, hvor tre personer mistede livet og 13 blev såret.

FRANCE-SECURITY/MANHUNT
Den formodede gerningsmand er blevet nedkæmpet i Rue du Lazaret i bydelen Neudorf lige syd for Strasbourgs bymidte. REUTERS/Vincent Kessler Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER

Den mistænkte drabsmand fra tirsdagens angreb i Strasbourg, Cherif Chekatt, er død.

Det oplyser det franske politi på Twitter torsdag aften:

Chekatt er blevet nedkæmpet i Rue du Lazaret i bydelen Neudorf lige syd for Strasbourgs bymidte, skriver lokalavisen Derniere Nouvelles d'Alsace.

Det var en enhed fra specialstyrken BST, som deltog i aktionen med at nedkæmpe ham.

På sig havde han et skydevåben og en kniv. Han var mistænkt for at have dræbt tre personer og såret 13 på et julemarked i Strasbourg tirsdag aften.

Ifølge Derniere Novelles d'Alsace var det Chekatt, som torsdag aften åbnede ild mod en politibil, inden han blev skudt.

Ifølge mediet France Info havde han siden tirsdag gemt sig på et lager i Plaine-des-Bouchers i kvarteret Meinau ikke langt fra bydelen Neudorf.

Fra hård kriminel til radikaliseret

Den 29-årige Chekatt har mere end 27 domme bag sig for vold og røveri i Tyskland, Frankrig og Schweiz. Han begyndte sin kriminelle løbebane som tiårig, sagde indenrigsminister Christophe Castaner tirsdag i Parlamentet i Paris.

Han fortalte også, at politiet havde opsøgt den mistænktes hjem tirsdag morgen kl. 6 sammen med den franske efterretningstjeneste DGSI, fordi Cherif Chekatt var kendt for at være radikaliseret.

Radikaliseringen blev opdaget, mens den 29-årige mand sad i fængsel. Men de nærmere planer om tirsdagens angreb på julemarkedet var desværre gået under radaren, beklagede Christophe Castaner.

I Cherif Chekatts hjem fandt man en håndgranat, et skydevåben, fire knive – herunder to jagtknive – og en del ammunition.

Frankrig og Belgien har store problemer med radikalisering i fængsler. I Frankrig alene har mere end 500 indsatte terrorrelaterede domme – heraf 400 for islamisk terror – og mellem 1.200 og 1.500 andre indsatte menes at være blevet radikaliserede, mens de sidder i fængsel, har forskerne fra Kings College opgjort i år.

Bløde og symbolske mål

Det er på ingen måde første gang, et julemarked er rammen om et terrorangreb. For to år siden pløjede en lastbil ind i julemarkedet i Berlin og dræbte 12 personer. Forinden havde det amerikanske udenrigsministerium advaret mod at besøge julemarkeder i Europa, da efterretninger sagde, at sympatisører med Islamisk Stat og/eller al-Qaeda ville gå efter mål, der havde fokus på jul.

Men også tidligere har julemarkeder – der er såkaldte bløde mål – været symbolske for terrorister. Tilbage i 2000 blev en fransk/tysk al-Qaeda-celle optrevlet, som netop havde udset sig julemarkedet i Strasbourg.