Frankrigs regering beder Trump blande sig uden om protester: »Lad os være i fred«

USAs præsident, Donald Trump, har tweetet løs om De Gule Vestes demonstrationer i Frankrig. Nu tager den franske udenrigsminister til genmæle.

Lørdag udviklede protesterne i Paris sig igen voldeligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Mens demonstranter iført gule trafikveste de seneste uger har indtaget Paris og flere andre franske byer, har Donald Trump haft travlt med at kommentere udviklingen på det sociale medie Twitter.

Nu har den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, fået nok.

»Jeg vil sige det her til Donald Trump, og det samme vil den franske præsident: Lad vores nation være,« sagde udenrigsministeren i et interview til TV-stationen LCI, skriver nyhedsbureauet AFP.

»Vi blander os ikke i amerikansk indenrigspolitik, og det ønsker vi gengældt,« sagde han.

Lørdag var tusindvis af demonstranter igen på gaden i Paris for at demonstrere mod Emmanuel Macrons regering. (Se billederne her).

Donald Trump fulgte udviklingen, og på Twitter skrev han:

»Meget trist dag og aften i Paris. Måske er det på tide at afslutte den latterlige og ekstremt dyre Paris-aftale og give pengene tilbage til befolkningen i form af lavere skatter.«

De franske protester er ikke direkte forbundet til Paris-aftalen, som Donald Trump har trukket USA ud af. De såkaldte »gule veste« begyndte for flere uger siden at demonstrere i utilfredshed over, at Macron-regeringen planlagde at hæve afgifterne på benzin og diesel i et forsøg på at gøre Frankrig mindre afhængig af fossile brændstoffer.

I takt med at protesterne har vokset sig større, er de kommet til at handle om en generel utilfredshed med blandt andet mindsteløn og skattetryk.

Donald Trump har på Twitter også hævdet, at demonstranterne har råbt »vi vil have Trump«, men det findes der ikke beviser på, skriver både AFP, CNN og nyhedsbureauet AP.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har fået kritik fra flere sider for sin tavshed i kølvandet på de voldsomme demonstrationer.

Mandag klokken 20 vil han komme med en udtalelse om krisen, oplyser præsidentkontoret søndag aften.

Det franske indenrigsministerium vurderer, at 136.000 mennesker deltog i demonstrationer over hele Frankrig lørdag.

Der var indsat 8.000 betjente til at sørge for sikkerheden, og for første gang i løbet af De Gule Vestes demonstrationer var der pansrede køretøjer i gaderne i den franske hovedstad.

Over 2.000 blev anholdt, heraf flere end 1.000 i Paris.