Forbrydernes forretningsmodel var perfekt – luksuslejlighederne stod tomme, og kvinderne var unge og smukke

Turisterne var pist væk, og udlejerne i Paris' mest mondæne kvarterer havde hårdt brug for pengene, da Frankrig lukkede ned. Det udnyttede en forbryderorganisation til at spinde guld under pandemien.

Pandemien har tvunget forbryderorganisationer til innovation, og et prostitutionsnetværk i Paris udviklede hurtigt en stærkt lukrativ forretningsmodel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der varede ikke længe. Efter en kort periode med rådvild forvirring, da de fleste europæiske lande i marts sidste år lukkede ned og indførte udgangsforbud, indrettede forbryderorganisationer over hele kontinentet sig lynhurtigt på de nye betingelser.

Nye måder at sælge såvel narko som sex på blev opfundet. Og for en prostitutionsring med udspring i Østeuropa og med Paris som sit vigtigste operationsområde viste pandemien sig ligefrem at være en ekstra gylden forretningsmulighed.

Lige indtil den ikke gik længere.

Den 1. juni satte fransk politi foreløbigt punktum for en seks måneder lang efterforskning, der har krævet tæt samarbejde med kolleger i blandt andet Ukraine og Letland.

Seks medlemmer af netværket sidder nu varetægtsfængslet, mens yderligere ti er sigtet i sagen.

Traditionel gadeprostitution, som her i Paris' Belleville-kvarter, har været vanskelig og til tider umulig under pandemien. I stedet er der opstået andre forretningsmodeller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Ritzau Scanpix.

Samtidig har myndighederne beslaglagt aktiver for tre millioner euro (godt 22 millioner kroner) samt to luksuslejligheder med adresse i Paris' mest eksklusive kvarterer.

Lejligheder, der sammen med række andre appartements var hemmeligheden i netværkets forretningsmodel.

Desperate Airbnb-udlejere

Fremgangsmåden var på én gang enkel og sofistikeret. I et nedlukket Paris uden turister eller udsigt til, at de foreløbig ville vende tilbage, blev ejerne af byens mange ferielejligheder hurtigt desperate.

Via en ejendomsmægler, der stod i ledtog med netværket, kontaktede forbryderne udlejere i centrale kvarterer som Marais og Sentier samt det vestlige Paris' mondæne arrondissementer med et tilbud, som de vanskeligt kunne afslå.

I hvert fald valgte tilstrækkelig mange at slå til, mens de vendte det blinde øje til den ulovlige business, som nu begyndte.

Paris mondæne 16. arrondissement var blandt prostitutionsnetværkets foretrukne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Guillot/AFP/Ritzau Scanpix.

»De gik efter bestemte bygninger. Især dem, der udelukkende bestod af lejligheder beregnet til Airbnb-lignende lejemål,« siger en kilde i politiet til Le Monde og tilføjer:

»Bygningerne blev fuldstændig overtaget af netværket, som på den måde kunne undgå anmeldelser fra ubekvemme naboer.«

En fremgangsmåde, der ikke blot erstattede den under nedlukningen umulige gadeprostitution, men samtidig udgjorde en mere lukrativ forretningsmodel.

Veluddannede og vel vidende

For ligesom adresserne var eksklusive, tilhørte også kunderne en samfundsklasse, der havde råd til at betale 150 euro for en halv times sex eller 1.000 euro for en hel nat.

Et prisniveau, der gjorde det muligt for netværket at holde en profit på mindst 150.000 euro i måneden, vurderer politiet. Af samme grund blev de prostituerede rekrutteret omhyggeligt og med en helt bestemt profil.

Alle er vokset op i »pæne« middelklassefamilier og har et højt uddannelsesniveau. En enkelt af de unge kvinder er således tæt på at have færdiggjort sin uddannelse som læge.

Graffiti i forbindelse med protestaktion. Franske prostituerede har med jævne mellemrum demonstreret mod en lov fra 2016, der gør det muligt at straffe deres kunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yoan Valat/EPA/Ritzau Scanpix.

Når de – angiveligt helt indforstået med arbejdets karakter – lod sig hverve, var det af økonomisk nødvendighed som enlige mødre og med syge forældre.

Informationer, netværket skaffede sig via deres profiler på de sociale medier, som også blev brugt til at kontakte kvinderne.

En mur af tavshed

Samtidig udgjorde de relativt fordelagtige økonomiske betingelser tilsyneladende i sig selv et vigtigt lokkemiddel.

De prostituerede kunne beholde 40 procent af deres indtjening. Netværket tog halvdelen og de sidste ti procent gik til omkostninger i forbindelse med rengøring, mad og medicin.

Omkring 20 af kvinderne er blevet afhørt i forbindelse med efterforskningen, og selvom snakkesaligheden sjældent er stor i sager om prostitution af frygt for repressalier, er politiet overrasket over muren af tavshed.

Med genåbningen af samfundet vender den traditionelle gadeprostitution tilbage – som her i den sydfranske by Nice. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Hache/AFP/Ritzau Scanpix.

»Stort set alle har forklaret, at medlemmerne af netværket behandlede dem godt. Samt at de var helt på det rene med, at de kom til Frankrig for at arbejde som prostituerede,« fortæller en betjent og tilføjer:

»Det er rigtigt, at kvinderne tilsyneladende ikke har været udsat for vold. Alligevel er det temmelig nedslående, at ingen vil gå ind i sagen – set i betragtning af den situation, de reelt befandt sig i.«

Det vil vise sig, om de sigtede i sagen kan dømmes uden vidneudsagn fra de prostituerede. Samt om netværket reelt er trævlet op – det har under efterforskningen vist forbavsende evne til at reorganisere sig.

Alt tyder til gengæld på, at den gyldne pandemiforretningsmodel er fortid. Med genåbningen af samfundet vil mere traditionelle former for prostitution vende tilbage.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa