Fem dage til EP-valget: Kommer de Konservative ind? Det bliver tæt til det sidste

Frem mod valget til Europa-Parlamentet giver Berlingske hver morgen overblikket over de vigtigste historier.

Det bliver de små marginaler, der kommer til at afgøre, om de Konservatives Pernille Weiss får en plads i Europa-Parlamentet. Partiet ventes at gå markant tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Der er nu fem dage til, at danskerne ligesom det meste af resten af Europa stemmer til europaparlamentsvalget.

Men faktisk begynder valget allerede på torsdag, hvor briterne går til valg. Og vi begynder denne morgens europæiske nyhedsoverblik i Storbritannien. For her formår Nigel Farage nok engang at stjæle alle overskrifter, nøjagtig som for fem år siden.

En milkshake på jakken

For fem år siden vandt en Nigel Farage en historisk sejr, da han formåede at gøre det EU-skeptiske og indvandringskritiske UKIP til Storbritanniens største parti ved valget til Europa-Parlamentet i 2014.

Meget er sket siden. Men med Storbritannien på vej ud af unionen formår Nigel Farage igen at stjæle overskrifter. Nu leder han det nye Brexit-parti, som står til at blive det største ved torsdagens valg. Partiet, hvis mærkesag er et hårdt Brexit uden aftale med EU, står til 30 procent af stemmerne.

Mandag blev der kastet en milkshake på Nigel Farage, da han talte til vælgere i den nordengelske by Newcastle. En 32-årig har indrømmet angrebet og sagt, at han ikke fortryder.

Ifølge Farage er hændelsen et bevis på, at »nogle remainers (Brexit-modstandere, red.) er blevet så radikaliserede, at det er umuligt at føre kampagne på normal vis,« skriver han på Twitter.

Både premierministerens kontor og flere af Farages politiske modstandere har fordømt angrebet.

På trods af at Storbritannien planlægger at forlade EU, skal landet deltage ved europaparlamentsvalget. Når Brexit gennemføres, skal de 73 britiske medlemmer forlade parlamentet.

Kommer de Konservative ind? Det bliver tæt til det sidste

Det er de helt små marginaler, der i sidste kan afgøre, om de Konservative beholder deres sæde i Europa-Parlamentet og den store konservative europæiske gruppe, EPP.

En frisk meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken, viser, at Konservative står til 5,25 procent af stemmerne og dermed lige nøjagtig sikrer en plads til spidskandidaten, Pernille Weiss. Det er dog inden for den statistiske usikkerhed, og det er stadig helt uvist, om Bendt Bendtsen får en konservativ afløser i parlamentet.

Den seneste Kantar Gallup-måling fra Berlingske viser, at partiet akkurat ikke får en plads.

Målingen, der bliver beskrevet i Politiken, forudser også næsten dødt løb mellem Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU. De to partier er i valgforbund sammen, men kan få svært ved at sikre stemmer nok til begge at komme ind.

Ibiza-sagen skaber totalt politisk kaos i Østrig – ministre går af

Den opsigtsvækkende video fra et hemmeligt møde på Ibiza har nu sendt den østrigske regering fuldstændig til tælling.

Videoen viser, hvordan det højrenationale Frihedspartis formand, Heinz-Christian Strache, er klar til at tilbyde et påstået familiemedlem til en russisk oligark statslige kontrakter – hvis partiformanden vel at mærke får valgkampstøtte uden om de rette kanaler.

Strache har selv trukket sig, kansler Kurz har udskrevet nyvalg, og mandag aften eskalerede sagen så igen. Frihedspartiet besluttede at trække alle sine ministre ud af regeringen, efter at Sebastian Kurz krævede indenrigsministeren fra Frihedspartiet fyret.

Nu kan det føre til, at Kurz bliver væltet. Det skriver Berlingskes Lykke Friis om her.

Kan klimaet skabe et »youthquake?«

Med sine smalle fletninger og letforståelige budskab er den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg blevet stemmen for en generation af bekymrede unge, der er gået på gaden i protest i hele Europa.

Så mange som 83 procent af danske unge mellem 15 og 30 år ser den grønne dagsorden som det vigtigste spørgsmål for EU. Dermed peger flere unge i Danmark end i nogen andre EU-lande på bekæmpelse af klimaændringer og miljøbeskyttelse som det vigtigste tema. Det viser en Eurobarometer-undersøgelse fra april.

»Normalt er det en svær gruppe at fange om et enkelt emne. Men nu samler klimaet dem. Vi har ikke set noget lignende tidligere. Det er utrolig interessant,« siger professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

Spørgsmålet er, om de unge så har tænkt sig at møde op og stemme? Læs med i Berlingske.

Syv af ti danskere kender ingen spidskandidater

Syv ud af ti vælgere kender ikke én eneste danske spidskandidater til det forestående valg til Europa-Parlamentet. Det viser en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

13,8 procent ved, at Margrete Auken er spidskandidat for SF. Og dermed er hun den mest kendte kandidat.

»Det understreger bare endnu engang, at der er alt for lidt fokus på parlamentets arbejde i det daglige og det, vi render rundt og laver dernede,« siger Venstres Morten Løkkegaard, som er den næstmest kendte kandidat.

Hvor godt kender du kandidaterne? Det kan du teste her.

Befamlinger og hemmelige optagelser sender Sverigedemokraterna i skandale

Med blot en uge til europaparlamentsvalget har en skandale om sexovergreb ramt Sverigedemokraternas kandidater.

En lækket optagelse af et telefonopkald mellem to af partiets medlemmer har nemlig afsløret partiets spidskandidat, Peter Lundgren, i at have forgrebet sig på en partifælle sidste år.

Men det er ikke Peter Lundgren, som optagelsen nu har fået konsekvenser for. Det er i stedet kvinden, der optog opkaldet. Læs om skandale-sagen her.