Farvel til EU-bureaukratiet: Briter lyngodkender coronavaccine og øver sig på tiden efter Brexit

Storbritannien overhaler EUs lægemiddelmyndigheder og lyngodkender brugen af coronavaccine fra det delvist tyske Pfizer/BioNTech. Med en nødretslov i hånden er briterne klar til at vaccinere de første borgere i næste uge. Nu spørger tyskerne: Hvorfor skal vi vente?

 
Pfizer og Biontech har nu fået godkendt deres coronavaccine i Storbritannien. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De første briter har udsigt til at få et prik i skulderen og en dosis af coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech allerede i næste uge.

Det står klart, efter at de britiske lægemiddelmyndigheder, MHRA, har udstedt en såkaldt nødgodkendelse til brug af vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Dermed overhaler briterne myndigheder i EU og USA, der fortsat gennemgår de mange data, som selskaberne bag vaccinen har indsendt. EUs lægemiddelmyndighed, EMA, har stillet en godkendelse i udsigt inden jul.

Godkendelsen er en sejr for den britiske regering, der siden foråret har presset hårdt på for at få udviklet vacciner og har investeret massivt i forskningen bag den kommende Oxford-vaccine samt indkøbt millioner af doser af flere andre mulige vacciner.

Samtidig har den britiske regering ændret lovgivningen, så de britiske lægemiddelmyndigheder ikke længere er tvunget til at afvente en EU-godkendelse, men selv kan udstede en slags nødtilladelse.

Det er tydeligt, at Storbritannien på flere måder er gået enegang i forhold til vaccinearbejdet. Nogle har tolket det, som en del af briternes forberedelse på at forlade EU – et arbejde, som også betyder, at Storbritannien forlader EUs lægemiddelagentur, EMA, fra nytår.

Det ligner en effektiv vaccine

Det er forskere fra det tyske pharmaselskab BioNTech, der står bag den vaccine, som selskabet er gået sammen med den amerikanske pharmagigant Pfizer om at få på markedet.

De første briter har udsigt til et prik og en Pfizer/BioNTech-vaccine allerede i den kommende uge. Det ventes, at lægemiddelmyndigheder i både EU og USA vil godkende vaccinen inden jul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pfizer/Ritzau Scanpix.

Pfizer har oplyst, at vaccinen har en effektivitetsgrad på op mod 95 procent efter to doser. Selskabet har også meddelt, at vaccinen virker på både unge og ældre over 65 år. Netop effekten på forskellige aldersgrupper har været og er et af de helt store spørgsmål, når vaccinerne nu for alvor begynder at ankomme.

I Tyskland, som altså har lagt laboratorier til udviklingen af vaccinen, og hvor vaccinen skal produceres på to fabrikker, undrer flere sig allerede over, at Storbritannien nu ser ud til at blive det første land, hvis borgere får adgang til den tysk-amerikanske vaccine.

I flere medier spørges undrende, hvorfor tyskerne skal vente i måske flere uger på at få vaccinen, mens de første briter ser ud til at få den allerede i den kommende uge.

Pfizer/BioNTech har indgået en direkte aftale med den britiske regering om at levere 40 millioner doser af vaccinen. Selskaberne oplyser nu, at de første doser er blevet leveret, og at alle 40 millioner doser vil være leveret inden udgangen af 2021.

Ny vaccine skruer op for temperaturen

Der stilles mange spørgsmål til de kommende vacciner – og ikke mindst til vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Ugur Sahin er manden, der sammen med sin forskerhustru, står bag vaccinen, som det tyske selskab BioNTech har udviklet. Selskabet har indgået en samarbejdsaftale med amerikanske Pfizer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yann Schreiber/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvordan skal den transporteres? Hvor koldt skal den opbevares? Hvem vil være i stand til at give den?

Eksperter har længe peget på især udfordringen med transporten af Pfizer-vaccinen. Vaccinen skal opbevares og transporteres ved minus 75 grader, hvilket er uvant for vacciner. Det kræver omfattende logistik og meget kontrollerede kølekæder og brug af blandt andet særlige superfrysere.

Nu oplyser Pfizer imidlertid, at vaccinen kan opbevares i op til en uge ved normal køleskabstemperatur – typisk to til otte grader. Denne oplysning bliver en afgørende brik i distributionen, fordi vaccinedoserne dermed langt lettere kan komme helt ud til borgerne, der skal have vaccinen.