Få din britiske kæreste til Danmark inden 29. marts – ellers kan det blive svært

Med lidt over en måned igen til det britiske Brexit er det i sidste øjeblik for erhvervslivet at sætte sig grundigt ind i konsekvenserne af no deal – og det gælder også personer med særlig forbindelse til UK.

Britiske tilhængere og modstandere af EU har kastet sig ud i et nyt højspændt Brexit-slagsmål. Det er mere end to år efter Brexit-afstemningen, men i det politiske kaos er intet endnu afgjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN COOMBS/Reuters/Scanpix/Ritzau

Kan det gå så galt? Ja, det kan det, viser forberedelserne til et no deal-Brexit, som den danske regering nu har skruet op på et nyt niveau. Erhvervsministeriet har været i gang med et »detektivarbejde« for at finde, frem til virksomheder og brancher, der kan blive berørt og har vurderet konsekvenserne af den utænkelige mulighed, der bliver mere tænkelig for hver dag.

Men det er langt fra eneste konsekvens. Et netop fremsag lovforslag skal sikre, at de cirka 18.000 briter med bopæl i Danmark bliver mindst muligt berørt af det såkaldte hårde brud mellem UK og EU. Den anden side af mønten er, at briter i fremtiden kan få meget sværere ved at slå sig ned i Danmark.

Efter midnat 29. marts er det ved no deal for sent at få en britisk kæreste til at flytte til Danmark under de særlige EU-regler, der giver rig mulighed for at bevæge sig på tværs af grænserne. Efter skæringstidspunktet vil det være udlændingelovens almindelige regler, som ifølge lovforslaget vil være gældende.

Slut med lempelige EU-regler for flytning

Hvordan de modsvarende regler med det hårde brud vil blive for danskere med drømme om at flytte til UK, er endnu uvist. Den britiske regering har ligesom den danske ønsket at sikre EU-borgere, der allerede er i landet. Om man i fremtiden kan flytte mellem UK og Danmark på lempelige betingelser er helt afhængigt af, om EU og UK finder frem til en aftale om Brexit. Eller alternativt, om danske og britiske politikere en gang i fremtiden får forhandlet sig frem til en særlig aftale.

Med det voksende britiske kaos kan ingen udelukke, at den automatiske britiske udmeldelse af EU vil finde sted om lidt over en måned, uden en aftale er på plads. Danmark er et af de lande, der i så fald vil blive hårdest ramt økonomisk.

Den britiske regering har bebudet, at ministrene mandag i næste uge vil beslutte sig for, hvordan toldsatser skal være ved et no-deal Brexit. Miljøminister Michael Gove spillede en central rolle i Brexit-kampagnen op til folkeafstemningen. Han har ifølge The Times lovet britiske landmænd at kæmpe for deres »beskyttelse« via en særlig told på dele af landbrugs- og fødevareproduktionen. Det vil i givet fald kunne ramme dansk eksport ekstra hårdt.