Europas skræk: De slingrede i genåbningen, og nu blæser hver anden på reglerne, mens landet står midt i tredje bølge

Tjekkiets premierminister er tæt på at blive strippet for magt. Efter hans kaotiske genåbning tror folk ikke længere på, han kan styre dem sikkert gennem coronakrisen. Nu har landet de højeste smittetal i Europa.

På restaurant Seberak i Prag giver tjenerne hinanden en krammer, efter at de i slutningen af januar genåbnede i strid med regeringens coronapåbud. Næsten halvdelen af tjekkerne orker ikke længere at følge regeringens restriktioner oven på et kaotisk genåbningsforløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Divisek/EPA/Ritzau Scanpix

Butikkerne skulle være åbnet for to uger siden, og de ældste klasser skulle have været tilbage i skole på mandag.

Nu er det hele blevet sat på hold, landet er i akut fare for at løbe tør for intensivpladser, og på grund af sine zigzagmeldinger er premierministeren på nippet til at få frataget alle beføjelser til at styre de videre coronarestriktioner.

Tjekkiet er med andre ord blevet skræmmebilledet i Europa på, hvordan man ikke skal håndtere en genåbning.

Hver dag kommer der omkring 15.000 nye smittetilfælde til i en befolkning på 10,5 millioner, hvilket er tre gange højere end gennemsnittet i EU målt på antal indbyggere. Flere end 1.300 patienter ligger på intensiv, hvor hospitalerne praktisk talt kan løbe tør for pladser i løbet af de næste to-tre uger. Og onsdag ringede kansler Angela Merkel uden varsel og tilbød, at Tyskland kunne tage imod nogle af coronapatienterne fra de hårdest ramte regioner.

I foråret blev Tjekkiet rost for sin håndtering af coronapandemien, men lige nu er de suverænt de hårdest ramte i Europa. Det er der groft sagt to årsager til, siger eksperterne.

Den ene er den stærkt smitsomme britiske variant, der bliver fundet i omkring 40 procent af de nye tilfælde. I nogle regioner op til 70 procent af tilfældene.

Den anden årsag er, at næsten halvdelen af tjekkerne ikke længere har tænkt sig at følge myndighedernes coronarestriktioner, og det bliver kædet direkte sammen med regeringens kaotiske håndtering af genåbningen.

»Rigtig mange mennesker har fået nok af det politiske spil og nægter nu at respektere nedlukningsreglerne,« siger epidemiologen Rastislav Mad'ar til Politico.eu. Han stod i efteråret selv i spidsen for en coronaekspertgruppe i sundhedsministeriet, men sagde op i protest mod regeringens håndtering.

76 procent af tjekkerne stoler ikke længere på regeringens coronapolitik, og 46 procent har ikke længere tænkt sig at blive hjemme, selv hvis de får symptomer på covid-19, viser en nylig meningsmåling fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

»Folk er splittede, udmattede og vrede og kan ikke længere skjule deres skuffelse,« siger Rastislav Mad'ar til Politico.eu.

Fra nul til to masker

Problemerne begyndte i efteråret, hvor regeringen overhørte eksperternes råd om at indføre indendørs maskepåbud på offentlige steder. Det var med til at sætte fut i den første rigtige bølge i Tjekkiet.

Næste fejl kom ifølge Mad'ar, da regeringen åbnede for tidligt op for juleshopping og julefejring midt i december. Det førte til en ny bølge i januar.

Utilfredsheden begyndte allerede at ulme i slutningen af januar, hvor en lang række restauranter og barer pludselig genåbnede i strid med reglerne. Deres påskud var, at de ville indsamle underskrifter, så de kunne blive godkendt som politisk parti og på den måde omgå nedlukningsreglerne.

Mere end en halv million tjekker er nu blevet vaccineret. Det er halvt så mange som oprindeligt planlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michal Cizek/AFP/Ritzau Scanpix.

Og få timer før landet endelig skulle til at genåbne sidste mandag, skred premierminister Andrej Babis så ind og forlængede undtagelsestilstanden i to uger – i direkte modstrid med et flertal i parlamentet.

Den kaotiske føljeton har fået nye kapitler i denne uge, hvor butikkerne først fik at vide af sundhedsministeren, at de kunne genåbne, før premierministeren trak i land.

Børnehaver og de to yngste klassetrin er allerede tilbage i skole, og de ældste elever skulle gradvis begynde at slutte sig til dem fra næste uge. Men også den del af genåbningen er nu udskudt, indtil man har fået det nødvendige testsystem til skolerne på plads.

I stedet er Tjekkiet godt på vej ind i tredje bølge som et af de første lande i Europa og sandsynligvis også en ny fuld nedlukning.

Fra og med i dag er det blevet obligatorisk at gå med hele to ansigtsmasker på samme tid eller ét FFP2-godkendt åndedrætsværn i supermarkeder og offentlig transport. Børn helt ned til to år skal også gå med maske, men kan dog nøjes med én.

Pirater overtager magten

Nye restriktioner kommer dog næppe til at hjælpe, hvis halvdelen af befolkningen alligevel ikke kommer til at følge dem. De, som nu vil blæse på reglerne, regner typisk med, at de er immune, eller at de får et mildt sygdomsforløb, siger Helena Hnilicova fra Sundhedsvidenskab på Charles University i Prag til Bne IntelliNews:

»I Tjekkiet er der mange, der vægter den personlige frihed højt. Det har vist sig at være en stor ulempe under en pandemi.«

Når den nye undtagelsestilstand udløber på søndag, kan premierminister Andrej Babis se frem til at miste en del beføjelser, hvad angår coronahåndtering. En ny pandemilov vil i stedet flytte ansvaret over til sundhedsministeren og de regionale guvernører, mens parlamentet skal holdes tættere orienteret.

Fornuftens stemme kommer nu fra Piratpartiet, der ifølge målinger ville vinde regeringsmagten, hvis der var valg i morgen:

»Vi vil ikke have en kaotisk coronaindsats som hidtil, hvor premierministeren får en sms og så ændrer retning. Vi vil have en strategi baseret på videnskabelig analyse og data,« siger partiformand Ivan Bartos til Politico.eu.