Europa skal nu lære at udtale navnet Annegret Kramp-Karrenbauer – for hun overtager Merkels taktstok

CDUs nye formand hedder Annegret Kramp-Karrenbauer. Det besluttede 1.001 delegerede i Hamborg. Den nye leder skal nu forsøge at samle partiet. Forude venter en stribe vanskelige valg.

Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) blev fredag valgt til ny CDU formand på partikongressen i Hamborg. Hun afløser Angela Merkel på posten og har nu også gode chancer for at blive Tysklands næste kansler. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH

Fredag formiddag trådte Angela Merkel tilbage som CDUs formand. Som afskedsgave fik hun en taktstok, som dirigenten svingede til G20-mødet i Hamborg sidste år.

Regeringspartiets taktstok gav de 1.001 delegerede videre til generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer (kendt som AKK). Selvom Merkel ikke officielt har udtalt sin støtte til én af kandidaterne, er det en åben hemmelighed, at AKK var hendes foretrukne afløser.

Nu venter der AKK en vanskelig opgave med at samle partiet.

Angela Merkel takkede fredag eftermiddag af som CDU-formand i fødebyen Hamborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters / scanpix.

Stor spænding

Normalt er CDU-partikongresser en søvndyssende affære, hvor alt reelt aftales aftenen før. Ikke siden 1971 har der været kampvalg om formandsposten. Dengang slog Rainer Barzel Helmut Kohl.

Fredagens partikongres var fundamentalt anderledes. Hele tre kandidater stillede op som Merkels afløser, og helt til det sidste turde hverken kommentatorer eller delegerede spå om resultatet.

Ganske få delegerede havde også forinden åbent erklæret deres støtte til den ene eller anden kandidat. En undtagelse var CDUs Übervater«, Wolfgang Schäuble, der i starten af ugen klart støttede CDUs tidligere gruppeformand Friedrich Merz (2000-2002).

I sin tale lod Merkel klart forstå, at hun i 2000 havde overtaget et stærkt svækket og skandaleramt parti fra Helmut Kohl og Wolfgang Schäuble, der begge – omend i forskelligt omfang – havde været involveret i sager om ulovlig partistøtte.

Talen blev af mange delegerede tolket som et forsøg på at give AKK vind i sejlene.

»Partiet i 2018 er et andet end i 2000, og det skal det blive ved med at være. Vi skal ikke tilbage til fortiden.«

Som én af de få klappede Schäuble ikke, da Merkel trådte ned fra talerstolen.

1.001 delegerede var fredag eftermiddag samlet i Hamborg for at sige farvel til Angela Merkel som formand og for at afgøre, hvem der skulle afløse hende på posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN / AFP / scanpix.

AKK overraskede

AKK er ikke kendt for sine stærke retoriske evner. Men efter hendes tale var der mange, der var overrasket over hendes præstation.

»Det var klart hendes bedste tale nogensinde,« sagde én til Berlingske.

Friedrich Merz, der, efter at han er vendt tilbage til politik, er blevet fejret som en rockstjerne, holdt derimod en noget meget afdæmpet tale.

»De første ti minutter lød han jo som en, der holdt en forlæsning på et universitet,« sagde en skuffet tilhænger til Berlingske.

Sundhedsminister Jens Spahn, den yngste kandidat på 38, holdt en visionær tale, som af de fleste blev opfattet, som om han lagde billet ind på formandsposten næste gang, CDU skal have nye formand.

Annegret Kramp-Karrenbauer med sine modkandidater, sundhedsminister Jens Spahn (tv.) og Friedrich Merz (th.). Begge vil forsat være aktive i partiet og lovede at støtte AKK som ny formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters / scanpix.

Snæver afgørelse

I første valgrunde fik AKK 45 pct. af stemmerne, mens Merz fik 39 pct. Spahn overraskede ved trods alt at sikre sig 16 pct.

Herefter skulle de 1.001 delegerede ud i en anden runde. Alles tålmodighed blev sat på en prøve, da partikontoret ikke havde trykt stemmesedler til en anden runde. Salen sydede af spekulationer om, hvor Spahns stemmer ville gå hen. Ca. en time efter kunne Daniel Günther, ministerpræsident i Slesvig-Holsten, oplæse resultatet: 51,75 pct. til AKK og 48,25. pct. til Merz.

Splittelse

Det snævre resultat blev af mange på kongressen set som et tegn på, at partiet gerne vil distancere sig fra Merkel, men alligevel ikke gennemføre en revolution.

Flere delegerede pegede over for Berlingske på, at den mere midtsøgende AKK i højere grad vil kunne trække stemmer fra både De Grønne og AfD, mens Merz hovedsageligt ville appellere til tidligere CDU-vælgere, som er gået over til AfD.

Flere udtrykte også lettelse over, at AKK og Merkel vil kunne samarbejde. Trods al kritikken af Merkels flygtningepolitik og svækkelse af den konservative profil er hun gået frem i målingerne, efter at hun i oktober meddelte, at hun er færdig som formand. I en ny måling peger 57 pct. af tyskerne på, at de ønsker, at Merkel bliver som kansler.

Jamaica i sigte?

I korrridorerne i Hamborg spekuleres der dog også i, at Merkel snart vil overlade kansler-taktstokken til AKK og dermed muliggøre, at hun danner en ny såkaldt Jamaica-regering, bestående af CDU/CSU, De Grønne og FDP.

Mod dette taler dog, at De Grønne står til en så stor fremgang (fra ni pct. af stemmerne ved valget i 2017 til 20 pct. i dag), at de snarere vil forsøge at omsætte dette i mandater ved et nyvalg frem for her og nu at blive juniorpartner.

Hvem bliver generalsekretær?

I første omgang skal AKK imidlertid præsentere en kandidat, der skal afløse hende som partiets generalsekretær. I Hamborg verserede der mange rygter om, at hun vil pege på formanden for de unge konservative (Junge Union), Paul Ziemiak. Han tilhører i modsætning til AKK partiets højrefløj og har sammen med Jens Spahn ofte kritiseret Merkels flygtningepolitik.

AKK meddelte, inden hun blev valgt, at hun vil præsentere sin kandidat i morgen (i dag, red.) på partikongressens anden dag. En mulig aftale med Ziemiak (eller en anden fra partiets højrefløj) kan være forklaringen på, at Spahn-tilhængere i anden runde stemte på AKK og ikke på Merz.

Første test

Første test for den nye formand bliver Europa-Parlamentetsvalget i maj og tre delstatsvalg i det tidligere Østtyskland.

Finansminister Olaf Scholz (SPD) mindede torsdag CDU om, at alle CDU-formænd, uanset efternavn, skal overholde koalitionsaftalen. Det indgår i aftalen, at partierne skal evaluere den i midten af næste år, dvs. efter Europa-Parlamentsvalgsvalget.