EU indgår frihandelsaftale med New Zealand

Toldmure skal rives ned – efter flere års forhandlinger er EU og New Zealand blevet enige. Dansk Industri ser det som et lyspunkt for Danmark.

I mål: Glæden var til at mærke hos EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og New Zealands premierminister, Jacinda Ardern. Fold sammen
Læs mere
Foto: KENZO TRIBOUILLARD/RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en længerevarende proces er EU og New Zealand blevet enige om en frihandelsaftale, som medfører, at New Zealand fjerner sine toldmurer over for europæiske varer.

Det meddelte EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, torsdag efter et møde med New Zealands premierminister, Jacinda Ardern.

Til Ritzau udtaler Dansk Industri, at aftalen er »yderst opløftende«.

Særligt er det et lyspunkt i den nuværende forsyningskrise, og danske virksomheder får lettere adgang til leverandører og kunder.

Sidste år var dansk eksport til New Zealand på omkring 4,7 milliarder kroner, og EU er New Zealands tredjestørste handelspartner efter Kina og Australien.

Forhandlingerne, som begyndte i sommeren 2018, har været i støbeskeen i 14 år, hvor ideen blev en realitet.

Ønsket var at have handelsaftaler, der vil gøre EU konkurrencedygtige over for andre lande, som allerede har en lignende aftale med New Zealand, herunder CPTPP-aftalen som er indgået mellem 11 nationer.

Aftalen er den første frihandelsaftale for EU, hvor unionen har mulighed for at indføre sanktioner, hvis en af parterne ikke overholder gældende krav for miljø- og arbejdskraft.

På nuværende tidspunkt ligger New Zealands told på EU-varer mellem ti og 15 procent. Det forventes, at aftalen vil øge transporten af varer og serviceydelser mellem de to parter med 30 procent.

Mere specifikt vil aftalen medføre, at der ikke bliver pålagt told og import på 97 procent af varerne fra New Zealand. Særligt interessant er mælkeprodukter og oksekød.

Det samme gør sig gældende for eksporten fra EU, hvor eksportvarer som svinekød, vin og chokolade er centrale.

Inden aftalen kan træde i kraft, skal den godkendes af EU-Parlamentet og EUs medlemslande.