EU er splittet: Skal Brexit udskydes et år?

Frankrig er angiveligt klar til at udskyde Brexit med op til et år. Men flere EU-lande mener, at en stram deadline er det eneste, der kan presse Storbritannien til en aftale.

Theresa May har indtil videre afvist, at hun ønsker at udskyde Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF

Tiden tikker mod et hårdt brexit. Der er nu kun 67 dage til Storbritannien glider ud af EU. Og den britiske premierminister Theresa May er ikke i nærheden af et parlamentarisk flertal for sin skilsmisseaftale med EU.

De seneste ugers britiske kaos har fået en idé til at vokse i Bruxelles: Brexit skal udskydes.

Men EUs medlemslande er langt fra enige om den idé, skriver mediet Bloomberg, som har talt med en række højtstående diplomater i Bruxelles.

Nogle mener, at EU skal tilbyde Storbritannien en generøs fristforlængelse, så parlamentet har tid til at blive enige om, hvordan Brexit skal se ud - og måske endda tid til en ny folkeafstemning om Brexit. I disse EU-kredse tales der om at udskyde Brexit med op til ét år.

Andre EU-lande mener, at deadlinen 29. marts bør ligge fast. Det vil presse Storbritannien til langt om længe at acceptere en Brexit-aftale, lyder argumentet.

Hvis Brexit skal udskydes, er det Theresa May, der skal anmode Bruxelles om en forlængelse. Det har premierministeren indtil videre afvist, at hun har intentioner om at gøre.

Men snart har hun ikke andet valg, hvis Storbritannien skal undgå et hårdt Brexit - et Brexit uden aftaler med EU. Den aftale, May har forhandlet på plads med EU, blev i sidste uge nedstemt i det største parlamentariske nederlag til en britisk regering nogensinde.

Både i regeringskontorerne i London og langt ind i Bruxelles er der efterhånden forståelse for, at en udskydelse af Brexit, er den mest realistiske vej frem, skriver Bloomberg.

Der dog en klar forhindring: Valget til Europa-parlamentet 26. maj. Flere EU lande mener dog, at Storbritannien kan få en Brexit-forlængelse indtil starten af juli. Dermed kan de nå ud af EU, inden det nye europæiske parlament- uden britiske medlemmer - samles for første gang.

Ifølge Bloomberg er blandt andet Frankrig og Jean-Claude Junckers kommission dog klar til at udskyde Brexit med helt op til et år. I det tilfælde er det uklart, hvorvidt Storbritannien kan blive nødt til at deltage i Europa-Parlamentsvalget.

I dag, mandag, skal Theresa May præsentere en plan B for, hvordan hun har tænkt sig at fortsætte Brexit-forhandlingerne efter sit store nederlag i sidste uge. To grupper af britiske parlamentsmedlemmer står dog klar til at fratage hende styringen med Brexit. De vil vende op og ned på præcedens i britisk politik ved at forsøge at få et flertal uden om regeringen for at udskyde Brexit eller helt trække udmeldelsen tilbage. Det kan du læse mere om her.