Et spildesign og en 3D-scanning kan hjælpe Frankrig med at genopbygge Notre Dame

En afdød kunsthistoriker og en spildesigner kan have leveret to afgørende brikker til at genopbygge Frankrigs katedral nummer ét, Notre Dame.

Den første kunstner, der har bidraget til genkonstruktionen af Notre Dame er forfatteren Victor Hugo, hvis fortælling om »klokkeren fra Notre Dame« (på fransk: »Notre-Dame de Paris«) skabte nok interesse for den - allerede dengang - ældgamle katedral, til at det blev besluttet at bevare den, da der i det 19. århundrede var overvejelser om en nedrivning. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Hvem der i sin tid byggede Notre Dame er tabt i historien. Man ved at biskoppen af Paris, Maurice de Sully, bestilte det massive kirkekompleks midt i 1100-tallet. Men de, der konstruerede det enorme bygningsværk efterlod ingen optegnelser.

Den sidste glød fra den voldsomme brand er knapt slukket, før genopbygningen af et af Frankrigs største vartegn er ved at komme i stand. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har allerede bekendtgjort, at den historiske bygning skal have udbedret sine skader.

I tweetet herunder skriver Macron, at Notre Dame skal genopbygges. Han proklamerer, at det er den franske skæbne og lover at starte en indsamling, der både er national og går ud over landets grænser.

Og heldigvis er netop Notre Dame en af de historiske bygninger, der måske er absolut bedst kortlagt i dag. Så godt, at selv oprindelige huller og sprækker i murværket kan genskabes, hvis man vil.

Andrew Tallons 3D-model

»Så meget blæk er spildt over den bygning. Så meget af det er helt forkert,« sagde Andrew Tallon til National Geographic i 2015. Tallon, som var professor ved Vassar College, havde til hensigt at lave en korrekt optegnelse af katedralen.

Med en nøjagtighed på fem millimeter har den nu afdøde kunsthistoriker laser-scannet Notre Dame, så der i dag eksisterer en digital 3D-kopi af den franske turistattraktion.

»Kan det hjælpe os med at genopbygge? Ja, det kan,« siger professor i kunsthistorie ved Columbia University Stephen Murray til tech-mediet ZDNet og hentyder til Tallons arbejde. »Jeg tror det er forfærdeligt vigtigt.«

For Tallon var genkonstruktionen lige så meget arkæologi som det var digitalisering af det gamle murværk. Bygningens konstruktion afslørede bygherrens valg og besværligheder i byggeprocessen.

En computerspilsdesigner med øje for detaljen

En fransk kunstner ved navn Caroline Miousse, har brugt to år på at genskabe Notre Dame nærmest sten for sten i computerspillet »Assassins Creed Unity« udgivet af spilproducenten Ubisoft. Spillere I alle aldre har således kunne udforske den gamle bygnings yderste hjørner og inderste hemmeligheder gennem spillet siden 2014.

Og en lang række onlinemedier udråber Caroline Miousses arbejde til at blive en vigtig brik i genopbygningen af en af Frankrigs mest berømte bygninger.

Ubisoft anbefaler kun spillet til voksne over 18 år. Vær opmærksom på dette, når du starter videoen.