Et genialt svindelnummer snød kriminelle til at afsløre alle hemmelighederne – i intet land fik politiet mere travlt end i Sverige

Forbryderne troede, at de kunne kommunikere uforstyrret på en app, men politi over det meste af verden fulgte med, og nu ruller anholdelserne lige fra Australien til Danmark. Efter afsløringen af snyde-appen har intet land dog anholdt flere bandemedlemmer og forhindret flere mord end Sverige.

Politiet mødte talstærkt op ved retssalen i Göteborg, da en 21-årig mand i forrige uge blev fremstillet i grundlovsforhør, anklaget for at have dræbt en 45-årig mand i en forstad til byen. Den 21-årige menes at være tæt forbundet til et kriminelt netværk i Göteborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blot ti dage siden, at Sverige – igen – blev ramt af ikke bare et, men tre skuddrab på en og samme weekend. Drabene fandt sted i forstæder til Göteborg og Stockholm.

Dermed cementeredes Sveriges plads i toppen af de europæiske statistikker som landet. der har haft den største stigning i antallet af skuddrab siden 2013 – reelt kunne det dog være gået endnu være.

Berlingske var i Göteborg i sidste uge på besøg i en af de skudramte forstæder, og de seneste dage har vi beskrevet et land, hvor bander og klaner styrer mange forstæder. og hvor politiet har svært ved at stoppe de hårde kriminelle – og de mange skuddrab.

Nu afslører nye oplysninger, at et internationalt politisamarbejde har forhindret yderligere ti mord – alene i Sverige.

Det står klart, efter mandagens og tirsdags afdækning af, at et samarbejde mellem politi og myndigheder i USA, Europa og Australien har snydt kriminelle ind på en slags falsk krypteret app, hvor de kriminelle har diskuteret mord, hvidvaskning og narkohandel på livet løs. Alt sammen mens politiet læste med.

16 lande, herunder Danmark, har deltaget i samarbejdet og flere end 800 er foreløbig blevet anholdt i løbet af de seneste dage.

Når man studerer tallene, står det klart, at Sverige med foreløbig 155 anholdte og i hvert fald ti forhindrede mord, er det land, der fylder mest i efterforskningen – en efterforskning, der viser, hvor hårdkogte mange svenske kriminelle er.

Snydt så vandet drev

Bag de opsigtsvækkende afsløringer gemmer sig et hidtil ukendt internationalt politisamarbejde.

Det viser sig, at amerikanske FBI tilbage i 2018 etablerede en krypteret digital kommunikationsplatform, Anom. På overfladen lignede app-platformen en række andre lignende krypterede tjenester, som kriminelle bruger i stor stil, og FBI fik succes med planen om at tiltrække kriminelle »kunder« til appen.

Efter afsløringen mandag har FBI og det europæiske politisamarbejde, Europol, kunnet fortælle, at det lykkes at »sælge« hele 12.000 eksemplarer af softwaren, som kriminelle bruger til at chatte med.

Politiet patruljerer i centrum af Hjällbo, mindre end en uge efter at en mand blev dræbt af skud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Det står også klart, at politiet i en række lande verden over, har kunne læse med på i hvert fald 27 millioner beskeder, som kriminelle har udvekslet mens de benyttede appen.

Det har ført til massive politiaktioner i blandt andet Australien, Tyskland og Sverige, hvor hundreder er blevet anholdt.

Og selvom politiet holder oplysningerne tæt til kroppen, tyder det på, at der vil komme nye anholdelser, i takt med at politiet får gnavet sig igennem de 27 millioner beskeder fra navngivne kriminelle, som myndighederne har adgang til.

Hvad er det dog med Sverige?

I Sverige har blandt andre landets indenrigsminister, Mikael Damberg (S), travlt med at berømme politiets arbejde i forhold til at afsløre kriminelle.

Den politiske ros kan dog også være et røgslør over en situation, som eksperter har kaldt ude af kontrol, for det er et faktum, at Sverige topper de europæiske lister over antallet af skuddrab. Det er også et faktum, at bander dominerer i en række forstæder, og at politiet længe har haft svært ved at inddæmme de kriminelle, som blandt andet kæmper om kontrollen med narkohandel, hvidvask og omfattende misbrug af offentlige midler.

Det hører med til den svenske historie, at svensk politi først har fået succes i efterforskningen af blandt andet bander og klaner i landets forstæder, efter at fransk politi sidste år knækkede koden til den krypterede EncroChat-app. og at svensk politi nu altså har set med på Anom-appen.

»Dette er et af de største slag mod volds- og narkokriminaliteten i Sverige og internationalt. Det er vigtigt skridt i det offensive arbejde, som politiet foretager,« siger Linda H. Staff, der er leder af svensk politis efterretningsenhed.

Boligblokke beliggende ud til den centrale plads i Göteborg-forstaden Hjällbo, hvor en mand blev skuddræbt den sidste søndag i maj. Forstaden ligger få kilometer nord for det centrale Göteborg. Beboere fortæller, at det er normalt at møde narkohandel i området, som siges at være kontrolleret af en kriminel familie, der bor i området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Svensk politi slog til natten til mandag, samtidig med at andre landes myndigheder gik på hugst blandt kriminelle.

De svenske efterforskere har kunnet konstatere, at ud af de i alt 12.000 »kunder«, som Anom har haft, har de 1.600 været hjemmehørende i Sverige, eller de har udvekslet oplysninger, som havde særlig interesse for de svenske myndigheder.

I løbet af tirsdag kom det frem, at politiet i blandt andet Göteborg, som Berlingske besøgte i sidste uge, har været særdeles aktivt og blandt andet har anholdt 21 personer, som efterfølgende er blevet fængslet, mistænkt for blandt andet narko- og voldskriminalitet.

Netop forstæderne omkring Göteborg, blandt andet Hjällbo og Angered, er særligt interessante for svensk politi. Det er der, den berygtede Ali Khan-slægt holder til – en klan, som kaldes den mest kriminelle familie i Sverige, og som påstås at styre en del af narkohandlen i området.