EP-valget kan give danske landmænd lov til at skyde ulve

Frem mod valget til Europa-Parlamentet giver Berlingske hver morgen overblikket over de vigtigste historier.

Her ses Pia Olsen Dyhr til højre og SFs spidskandidat ttil EP-valget, Margrete Auken, til venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen,

Der er nu blot seks dage til, at du skal stemme til europaparlamentsvalget.

I dag og de kommende morgener serverer Berlingske de vigtigste historier fra både ind- og udland om EU og valget.

Her er dit første EP-overblik.

Valget kan afgøre, om jyske ulve må skydes

I dag sørger EU-regler for, at det stort set er forbudt at skyde ulve i hele Europa. Selv hvis ulve går til angreb på en landmands får, køer eller heste, tolker flere lande EU-reglerne således, at ulven ikke må beskydes.

Den lov er flere europæiske politikere dog trætte af, skriver DR. EU-reglerne er kommet under pres fra flere lande, som ønsker at gøre det lettere for landmænd at skyde ulve, som angriber husdyr eller er i vejen for mennesker og landbrug.

I Danmark ønsker mange jyske landmænd ret til at skyde ulve, der angriber deres dyr. Venstres kandidat til eusopaparlamentsvalget, Erik Poulsen, er en af de politikere, der ønsker loven ændret.

»Problemet med ulve er, at de angriber vores husdyr, der går ude og græsser. De få ulve, som er kommet, har skabt en frygtelig ravage. Derfor skal man give husdyrholderne lov til at forsvare deres dyr,« siger Erik Poulsen til DR.

Det ventes, at Europa-Parlamentet skal stemme om ulve-loven efter valget.

Miljøpartier står til bedste valg nogensinde

SFs gruppe i Europa-Parlamentet står til at opnå sit bedste resultat ved et europaparlamentsvalg nogensinde.

Gruppen Det Europæiske Grønne Parti – som består af mere end 30 europæiske grønne partier – har i øjeblikket 31 sæder i Europa-Parlamentet. Ifølge meningsmålinger står gruppen til at få 57 sæder eller flere efter det kommende valgt, skriver avisen The Guardian.

Det kan betyde, at SFs gruppe kan ende med at spille en nøglerolle efter valget. For første gang risikerer parlamentets tre store, traditionelle pro-EU-grupper, S&D (socialdemokrater), EPP (konservative) og ALDE (liberale), at miste deres absolutte flertal i Europa-Parlamentet. Og så er det sandsynligt, at centerpartierne bliver tvunget til øget samarbejde med Det Europæiske Grønne Parti for at få deres politik igennem.

Ifølge den seneste Kantar Gallup-måling for Berlingske står SF ikke til fremgang ved søndagens valg.

Salvini talte dunder mod Macron og de andre »forrædere«

EU har fået en ny højrenationalistisk alliance med Dansk Folkeparti ombord, som kan blive en reel magtfaktor i Bruxelles efter valget.

Lørdag havde alliances ubestridte høvding – Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini – inviteret til stort vælgermøde i Milano. Her gik han til angreb på Angela Merkel, Emmanuel Macron og Jean-Claude Juncker – de proEU-politikere, han anser som »forrædere mod nationernes Europa«.

Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem Anders Vistisen har spillet en hovedrolle i etableringen af den nye alliance. Han talte også lørdag i Milano og opfordrede vælgerne til at »gøre rent efter Merkel, Juncker og Macron« ved at stemme på partier fra den nye gruppe.

Begivenheden i Milano blev dog overskygget af, at et af den EU-skeptiske alliances vigtigste partier, Østrigs Frihedsparti, er involveret i en enorm politisk skandale i hjemlandet. En opsigtsvækkende video fra 2017 viser, at partiets leder, Heinz-Christian Strache, var villig til at give store statslige ordrer til en russisk oligark til gengæld for støtte i en valgkamp.

Telefonen ringede hos dansk tandlæge. Nu kan han blive stor vinder

Da telefonen onsdag aften op til påske ringede hjemme hos Henrik Overgaard-Nielsen i Wandsworth i det sydlige London, havde han ingen anelse om, hvad der var i vente.

Dengang for en måned siden havde Henrik Overgaard-Nielsen aldrig været medlem af et britisk parti eller været politisk aktiv i Storbritannien. Nu har han med ét gode chancer for at blive valgt til Europa-Parlamentet på et britisk mandat, når briterne torsdag som nogle af de første i EU går til valg.

Læs historien om den danske tandlæge fra London her.

Fik du læst Lykke Friis’ store Europa-essay?

Hvis ikke, har du heldigvis stadig chancen.

Europa befinder sig helt som i 1989 igen i en brydningstid, og det er igen på tide at diskutere Europas rolle i verden. Berlingskes Lykke Friis sætter valget til Europa-Parlamentet i et 30 års perspektiv og giver et overblik over valgets bagtæppe.

Macrons parti: Bannon er til at kaste op over

De politiske spændinger vokser i Frankrig forud for valget. En af forklaringerne er den tidligere strateg for præsident Donald Trump i USA, Steve Bannon. Han beskyldes for at blande sig i valget til fordel for højreradikale kræfter.

Det franske valg til Europa-Parlamentet ventes at blive et hårdt opgør mellem præsident Emmanuel Macrons parti, La République en Marche (LREM), og Marine Le Pens nationalistiske parti, Rassemblement National (RN).

Lederen for LREMs kampagne, Stephane Sejourne, håner på Twitter Bannon for at komme til Paris og indlogere sig på et luksushotel for at hjælpe Le Pen. Det skriver Ritzau.

»Det er et angreb på det suveræne valg ... Det giver en lyst til at kaste op,« skriver han.