Endnu en hovedpine til Trump: Anonym medarbejder afslører alt om »modstandsbevægelsen« i Det Hvide Hus

USAs præsident får endnu et problem til sin omfattende samling. Den anonyme embedsmand, der sidste år fortalte, hvordan Donald Trump bliver modarbejdet af sine egne, er på vej med en bog.

Donald Trump er genstand for en kommende bog, skrevet af den anonyme embedsmand, der sidste år afslørede en intern modstandsbevægelse i Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trumps embedsførelse har været kontroversiel fra dag ét. Men den globale debat om USAs 45. præsident tog for alvor fart, da The New York Times i september sidste år bragte en kronik med overskriften: »Jeg er medlem af Trump-administrationens interne modstandsbevægelse«.

Kronikken var skrevet af en anonym, højtstående embedsmand i Det Hvide Hus, og han eller hun lagde ikke fingrene i mellem.

Trump blev blandt andet beskrevet som »amoralsk« og »utilregnelig«. Men samtidig beroligede embedsmanden amerikanerne med, at »der er voksne tilstede« i og omkring Det Ovale Kontor, som aktivt modarbejder præsidentens mest landsskadelige beslutninger.

Og der vil være mere, hvor det kommer fra, når embedsmanden 19. november udgiver en bog med titlen »A Warning« (En advarsel).

Den 272 sider lange bog vil føje endnu en titel til en efterhånden omfattende »Trump-litteratur«, skrevet af centralt placerede personer, der også omfatter værker af blandt andre den tidligere FBI-chef James B. Comey.

Dermed har præsidenten fået endnu et problem til sin voksende samling, der også omfatter en stadig mere truende rigsretssag og de kaotiske konsekvenser af beslutningen om at trække de amerikanske styrker ud af Syrien.

Kritik fra flere sider

Forlæggeren bag »A Warning« siger til The New York Times, at den anonyme embedsmand har nægtet at modtage et honorar for bogen. Vedkommende betragter udgivelsen af den som »en offentlig serviceydelse«. Indtægterne vil i stedet gå til velgørenhedsorganisationer.

Generøsiteten har imidlertid ikke forhindret kritik af den fortsat anonyme forfatter, der heller ikke oplyser, om han eller hun stadig arbejder i Det Hvide Hus.

»Det kræver en fast overbevisning og masser af mod at skrive en hel bog under anonymitet,« lyder det sarkastisk fra Det Hvide Hus' pressechef, Stephanie Grisham.

Men uden for kredsen af Trump-støtter får embedsmanden kritik for ikke at stå åbent frem med sine afsløringer.

»På et tidspunkt, hvor ansatte i udenrigsministeriet risikerer deres karrierer ved at vidne om denne administrations misgerninger, kan jeg ikke komme i tanke om nogen, jeg har mindre lyst til at høre fra, end denne person,« skriver eksempelvis Matthew Miller, der fungerede som justitsministeriets talsmand under Barack Obama, på Twitter.