En mindre hær vogter over »El Clásico«: Tør mystisk separatistgruppe lægge sig ud med Messi og FC Barcelona?

Onsdag aftens kamp mellem FC Barcelona og Real Madrid handler ikke kun om fodbold men mere end nogensinde om politik. En indædt Barça-fan og separatist er parat til om nødvendigt at ofre livsvigtige point for sagen.

Separatister vifter med uafhængighedsflag på Camp Nou. Bannerne med påskriften »Sit and talk«, som er den ansigtsløse bevægelse Tsunami Democràtics motto, er en opfordring til bilaterale forhandlinger om Cataloniens tilhørsforhold til Spanien.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Josep Lago/AFP/Ritzau Scanpix

Selv for »El Clásico« er sikkerhedsforanstaltningerne enorme. En mindre hær på 3.000 mand bestående af sikkerhedstyrker og FC Barcelonas egne vagtfolk er mobiliseret, når der onsdag aften fløjtes op til det halvårlige arvefjendeopgør mod Real Madrid.

Samtidig vil særlige uroenheder, hundepatruljer og bombehold være på plads, forsikrer den ansvarlige politichef et par dage inden kampen på et pressemøde.

Med ca. 100.000 på lægterne og 650 mio. foran TV i 180 lande er beredskabet selvsagt altid omfattende. Men denne gang er verdens mest populære enkeltstående sportsbegivenhed mål for en helt særlig trussel.

En mystisk separatistgruppe, der kalder sig Tsunami Democràtic, har bebudet protestaktioner i forbindelse med kampen, der blev aflyst og udsat pga. de omfattende uroligheder i Catalonien sidst i oktober. Og blokaden af Barcelonas lufthavn i den forbindelse viser, at der er al mulig grund til at tage den ansigtsløse bevægelse alvorligt.

»Når det er sagt, er jeg nu ret sikker på, at kampen vil blive gennemført planmæssigt,« siger en centralt placeret kilde i Cataloniens regionale indenrigsministerium med et skævt grin til Berlingske og tilføjer:

»Hvis banen eksempelvis bliver stormet, mister FC Barcelona automatisk seks point og dermed formentligt chancen for at vinde mesterskabet. Og separatistbevægelsen har ingen interesse i at lægge sig ud med Leo Messi og klubbens fans.«

Daniel Bru har haft sæsonkort til Camp Nou siden 12-årsalderen. Men hvis han endelig skal vælge, er drømmen om et uafhængigt Catalonien trods alt vigtigere end kampen om det spanske mesterskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Tønner.

Passioner på kollissionskurs

Eller har den?

Daniel Bru skal lige tygge lidt på den, da Berlingske beder ham om at vælge mellem de seks point og en protestaktion, der kan skabe global opmærksomhed om Cataloniens kamp for national selvbestemmelse.

»Jeg plejer jo at sige, at fodbold går frem for alt, men det er ikke helt rigtigt i dette tilfælde. Og selv om jeg ville hade at miste de point, ville det være det værd. I hvert fald hvis det er som resultat af en gennemtænkt aktion, og ikke fordi tingene pludselig går amok,« siger han.

Den 47-årige datalog, der er projektleder i et IT-firma, har været stort set fast inventar på Camp Nou, siden hans forældre først i 1980erne investerede i to sæsonkort til FC Barcelonas hjemmekampe.

Stort set lige så længe – og mange år før det separatistiske tidehverv bredte sig til omkring halvdelen af catalanerne – har han støttet ideen om en uafhængig republik.

To passioner, der længe passede sammen som fod i hose. Men som under de seneste års løsrivelsesproces ved flere lejligheder har skurret mod hinanden.

Eksempelvis insisterede spillerne anført af Lionel Messi på at gennemføre en ligakamp trods spansk politis hårdhændede forsøg på at stoppe en ulovlig folkeafstemning om uafhængighed 1. oktober 2017 frem for at nægte at spille i protest, som mange fans krævede.

Og selv om FC Barcelonas bestyrelse i stærke vendinger kritiserede en højesteretsafgørelse, der for et par måneder siden idømte en række separatistledere fængselsstraffe på helt op til 13 år, fordømte den også volden under de efterfølgende protester.

Våbenløs hær i en global verden

»FC Barcelona er Cataloniens symbolske og våbenløse hær,« skrev forfatteren Manuel Vázquez Montalbán om klubbens rolle under det højreekstreme – og anticatalanske – Franco-diktatur frem til 1975.

Men giver den (lokal)politiske dimension stadig mening en generation senere i et globalt foretagende med fans over hele kloden? Samt ikke mindst på et tidspunkt, hvor den diffuse og poetiske forestilling om uafhængighed har forvandlet sig til et konkret politisk projekt?

Daniel Bru, indædt Barça-fan og separatist

»Klubben har en serie ideer og værdier med i bagagen fra 120 års historie. Eksempelvis blev en af vores præsidenter henrettet af Franco-tilhængere under 1930ernes borgerkrig.«


Daniel Bru mener ja.

»Klubben har en serie ideer og værdier med i bagagen fra 120 års historie. Eksempelvis blev en af vores præsidenter henrettet af Franco-tilhængere under 1930ernes borgerkrig. Det er større end både spillerne og den til enhver tid siddende bestyrelse,« siger han og fortsætter:

»Derfor kunne jeg heller aldrig drømme om at melde mig ud, uanset hvem der får magten i klubben. Den vil under alle omstændigheder være et redskab for ideen om uafhængighed.«

Mere bekymret for VAR

Langt fra alle Barça-fans er ganske vist separatister. Men selv om der er delte meninger, også på lægterne, kan klubben sagtens rumme det, mener Daniel Bru.

»De forskellige grupper af fans giver plads til hinanden, og hvis nogen vil agitere for uafhængighed, tier de andre blot stille så længe,« siger han og fortsætter:

»Under alle omstændigheder sidder folk jo ikke og diskuterer separatisme på stadion. Snakken handler om fodbold – om træneren, de spildte talenter fra ungdomsafdelingen og spilsystemet.«

Daniel Brus største bekymring forud for »El Clásico« er da heller ikke politisk.

Han håber naturligvis, at såvel kampen som Tsunami Democràtics aktioner i forbindelse med den kan afvikles fredeligt. Men han er mere bange for brugen af Video Assistant Referee – bedre kendt som VAR – end for ballade.

I weekendens udekamp mod Real Sociedad undlod dommeren at videotjekke sin afgørelse, da han i slutfasen underkendte et, set fra Barcelona-side, oplagt straffespark mod Gerard Piqué.

»Episoden har vækket vi Barça-fans’ gamle mistanker om at være ofre for konspirationer og magtmisbrug til live igen,« siger Daniel Bru med et skævt grin og tilføjer:

»Under alle omstændigheder tror vi, at vi slår Real Madrid knebent med et enkelt mål.«

Om også Tsunami Democràtic vinder sin propagandakrig, vil vise sig. Om ikke andet er det lykkedes seperatistbevægelsen at løbe med det meste af opmærksomheden før kampen.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa