En kedelig forsigtigper er blevet minister. Det får tyskere til at eksplodere i rødglødende raseri

I Tysklands splinternye regering løber et af de mere upåagtede ministerier med al opmærksomheden. Udnævnelsen af mand, der frabeder sig salt i maden og har hang til at læse tunge rapporter i sengen, har sat Tyskland på den anden ende.

 
I Tyskland og Østrig vokser splittelsen mellem tilhængere og modstandere af vaccine. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kunne næsten høre tyskernes kollektive gisp, da den nye sundhedsminister blev præsenteret.

Der var dem, der gispede af glæde. Og så var der de andre, der knap kunne få vejret i deres gispende raseri.

En Harry Potter i en lidt ældet udgave klar til at redde alle fra det onde, kunne den nye minister med den flade frisure, briller og uden slips måske minde om for nogen.

Det var dem, der så »deres ønske blive opfyldt«, som den nye kansler, Olaf Scholz, begrundede og formulerede sit ministervalg. Det eneste logiske valg.

Andre så deres værste mareridt blive til virkelighed.

Hvorfor lige ham.

»Nu begynder ødelæggelsen af Tyskland for alvor,« er blot et af de mildere ordvalg blandt tusindvis af vrede, rasende og opgivende kommentarer, der hurtigt bredte sig på Twitter – og som bliver imødegået af andre med det stik modsatte positive ordvalg.

Uden salt til sit æg

Karl Lauterbach er navnet på den nye sundhedsminister, der er den mest omstridte politiker i Tyskland netop nu.

»#wirwollenKarl har sejret. Fortjent. Vi kan være tilfredse og stolte, selvom der stadig er meget at gøre,« lyder et af de positive tweet.

Karl Lauterbach bliver præsenteret som ny minister af Olaf Scholz. Den nye sundhedsminister indledte sin nye rolle med at advare om, at coronapandemien kommer til at vare længere, end mange tror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix.

Så hvordan kan en lidt nørdet udseende og belærende forsigtigper fra Köln, der frabeder sig usundt salt på sine spejlæg og salt i sin mad, og som gerne læser tykke, medicinske rapporter i sengen, vække så stærke følelser?

For at forstå det, må vi spole tiden tilbage til sidste forår, hvor de fleste i Danmark og i resten af verden havde nok at gøre med at finde ud af, hvad der havde ramt os, og hvor hvert land koncentrerede sig om at redde sig selv.

Her var det i høj grad Lauterbach, der på de tyske tv-skærme optrådte som coronaekspert, en slags hybrid mellem Kåre Mølbak og Søren Brostrøm. Tilsat et kraftigt stænk Magnus Heunicke – for Lauterbach er ud over at være sundhedsekspert også socialdemokratisk politiker og valgt til det tyske parlament for SPD.

Siden har det været Lauterbach her og der og alle vegne under coronapandemien.

Tyskland har mange fremtrædende virologer, ikke sjældent uenige eksperter, som jævnligt giver deres vurdering og bud på den bedste coronahåndtering. Men når det gælder mavefornemmelsen om rigtig og forkert under pandemien, er det den 58-årige Lauterbach, som mange tyskere enten omfavner i tanken eller tænderskærende raser imod.

I øvrigt ville Lauterbach sandsynligvis hade den karakteristik. Han studerede i 1990erne på Harvard University i USA, hvor han fortsat giver forelæsninger i folkesundhed. Han understreger gerne, at hans vurderinger og råd til at håndtere pandemien er »begrundet i kollegers forskningsrapporter« fra Harvard, Cambridge og Oxford.

Alligevel er han blevet kaldt navne som »den evige Corona-Karl« og »Alarmonkel«, når han som oftest har talt for nødvendigheden af at beholde eller skærpe restriktioner. Vreden mod ham har til tider udviklet sig til mordtrusler, og han er nødt til at leve under politibeskyttelse.

For nogle vil det være et næsten uudholdeligt syn. To politikere, der virkelig skiller vandene i Tyskland får nu del i regeringsmagten. Til venstre sundhedsminister Karl Lauterbach og ved siden af SPD-formand Saskia Esken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sascha Schuermann/EPA/Scanpix/Ritzau.

Vil ikke være sær

I løbet af sommeren afskrev mange Lauterbach som den overfølsomme forsigtigper, da han advarede mod at droppe forsigtigheden for tidligt, selv om han forudså en »super sommer« med lav smitte.

Efter at den eksplosive smittespredning de seneste uger har resulteret i overfyldte tyske hospitaler og intensivstuer, er han derimod atter for sine mange tilhængere tilbage i rollen som den kloge og besindige stemme.

Samtidig gør han sig anstrengelser for at udslette indtrykket af sig selv som en noget nørdet excentriker. Han er holdt op med at gå med butterfly, og inden han blev præsenteret som sundhedsminister, havde han fået klippet håret i noget, der kunne gå for at være en frisure.

I et langt sommerinterview i Der Spiegel erklærede han, at han slet ikke lever så sundt, som han anbefaler andre at gøre det.

»Jeg spiser meget ensidigt, og jeg er ikke veganer. Vin drikker jeg hver dag. Jeg drikker ikke grøn te, men i stedet sort kaffe,« kunne man læse om mennesket bag eksperten og politikeren.

I øvrigt, fortalte han, tillader han sig selv langt mere stress over sit arbejde, end han burde, og han »dyrker ikke yoga og mediterer ikke«, selv om han bliver rådet til det af venner, der er »eksperter i et sundt liv«.

Fra tv til virkeligheden

Som blandt andet pandemieksperten Anders Tegnell i Sverige har oplevet det, har Lauterbach også fortalt, at det ikke har skortet på kvindelige kærlighedserklæringer efter sin fremtrædende ekspertrolle. Selvom han lever alene og gerne ville finde en partner, har der under pandemien ikke været tid til at tage sig af den slags, har han fortalt.

Men ellers holder han mest sit privatliv for sig selv. Han har fem børn og er fraskilt. Ekshustruen har i øvrigt sluttet sig til Lauterbachs kritikere og har udtrykt tvivl om eksmandens fagkundskaber. Noget han har afvist at kommentere fra en ekshustru, som han »i 17 år ikke har haft kontakt til«.

Karl Lauterbach sammen med sin datter i et sjældent indblik i sit privatliv.

Nu skal Lauterbach leve op til sine tilhængeres store forventninger og gøre sine modstanderes kritik til skamme. Tysklands nye regering tager over, mens myndighederne advarer om risikoen for en bølge af coronaindlæggelser og dødsfald frem mod jul.

I sidste ende var der ingen vej udenom. De rasende og hadefulde protester mod de tyske coronarestriktioner kan blive endnu voldsommere med Lauterbach i spidsen. Men kansler Scholz første afgørende prøve bliver at få styr på coronakrisen.

Og hvem kan klare det hvis ikke coronapolitikeren over dem alle. Nu skal Lauterbach vise, at det ikke kun er i tv-debatter, at han har svaret på det hele.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Tyskland

De nye ministre i den tyske regering. Fra venstre top Svenja Schulze (udvikling), Hubertus Heil (Labour), Klara Geywitz (bolig), Nancy Faeser (Indenrigs), Karl Lauterbach (sundhed), Christine Lambrecht (forsvar), Marco Buschmann (justits), Bettina Stark-Watzinger (undervisning), Olaf Scholz (kansler), Christian Lindner (finans), Volker Wissing (trafik), Cem Oezdemir (landbrug), Steffi Lemke (miljø), Annalena Baerbock (udenrigs), Robert Habeck (økonomi og klimabeskyttelse), Anne Spiegel (familie) and Wolfgang Schmidt (stabschef). Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Scanpix/Ritzau.