En hospitalsstrejke sendte fodboldstjerne 39 år i koma. Nu er han død

Jean-Pierre Adams var allerede ved at sætte støvlerne på hylden, da en knæskade tvang ham på operationsbordet. Den franske fodboldspiller kom aldrig til at spille en kamp, og han kom ikke til at gå. I stedet endte han i et uendeligt langt koma, der mandag fandt sin afslutning.

En knæoperation fik fatale konsekvenser for Jean-Pierre Adams, der blev født i Senegal, men nåede at spille 22 landskampe for Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en rutinemæssig operation, 34-årige Jean-Pierre Adams skulle have foretaget.

Knæet drillede efter mange år på fodboldbanen, og et tjek hos lægen viste, at en operation kunne fikse det.

Den franske fodboldspiller vågnede aldrig af bedøvelsen.

I stedet endte Jean-Pierre Adams i et 39 år langt koma, der først fandt sin afslutning mandag morgen, hvor han i en alder af 73 år sov ind i sit hjem i Frankrig.

En syv år lang retssag fastslog, at en fejl begået af hospitalets ansatte var skyld i, at Jean-Pierre Adams endte i koma.

Han fik ved en fejl en næsten dødelig mængde bedøvelsesmiddel, der førte til en hjerneskade.

Lægen på vagt og en praktikant, der overvågede fodboldspilleren, blev fundet skyldige og blev idømt en måneds betinget fængsel samt en bøde.

Praktikanten fortalte i retten, at vedkommende »ikke følte sig klar til opgaven«, skriver The Sun.

Jean-Pierre Adams' kone, med hvem han havde sønnerne Laurent og Frederic, har løbende rejst en hård kritik af forløbet på hospitalet, hvor hendes mand var indlagt.

»Anæstesilægen passede otte patienter – den ene efter den anden som på et samlebånd,« har hun tidligere forklaret til CNN.

På tidspunktet for fodboldspillerens operation befandt hospitalet sig midt i en strejke. Der manglede læger og sygeplejersker, hvilket skabte stort pres på personalet.

Jean-Pierre Adams' kone kritiserer, at operationen ikke blev udskudt.

»Jeg forlod ikke hospitalet i fem dage. Jeg troede, at han skulle vågne, og at jeg skulle være der, når det skete,« har konen forklaret.

Vegetativ tilstand

I de forgangne 39 år har den franske fodboldspiller ikke kunnet kommunikere med sin familie eller udtrykke følelser. Han var dog stadig i stand til at trække vejret, spise med hjælp, sidde i kørestol og hoste uden hjælp fra medicinsk udstyr.

Hans hustru har plejet ham i parrets fælles hjem siden ulykken, der sendte ham i en vegetativ tilstand.

»Folk på Facebook siger, at hans maskine burde være slukket … Men han er ikke tilsluttet (en maskine, red.). Jeg har ikke mod på at stoppe med at give ham mad og vand,« har hun tidligere forklaret ifølge The Sun.

I en vegetativ tilstand kan patienter reagere på lyde og bevægelser, men er ikke ved bevidsthed.

En naturkraft i fodbolden

Som tiårig flyttede Jean-Pierre Adams med sin bedstemor fra Dakar i Senegal til Frankrig, hvor talentspejdere opdagede ham. Det førte indledningsvist til førstedivisionsklubben Gard, hvor det blandt andet blev til en andenplads i ligaen.

Jean-Pierre Adams nåede mellem 1972 og 1976 at spille 22 kampe for det franske landshold. Han spillede for flere større franske klubber, blandt andre Nice og Paris Saint-Germain, og vandt stor respekt for sit stærke forsvarsspil. Han spillede sin sidste landskamp mod Danmark i 1976.

Den ikoniske franske spiller og landstræner Henri Michel beskrev Jean-Pierre Adams som en »naturkraft« i forbindelse med hans skifte til PSG, hvor han nåede at spille 42 kampe for klubben, før han ville afslutte sin karriere ved at spille for det lille franske amatørhold FC Chalon.

I stedet blev det den fejlslagne knæoperation, der satte en stopper for Jean-Pierre Adams' fodboldkarriere.