En falsk twitterprofil, pengetræer og et sundhedsvæsen, der ikke er til salg: Her er seks nedslag fra Johnsons og Corbyns debat

Tirsdag aften mødtes Boris Johnson og Jeremy Corbyn for første gang i en direkte TV-duel forude for det britiske valg om tre uger. Berlingske har samlet seks nedslagspunkter fra den timelange debat.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag aften mødtes den britiske premierminister Boris Johnson (De Konservative) med sin største konkurrent forud for det britiske valg 12. december, Labour-lederen Jeremy Corbyn.

De to tørnede sammen i en TV-debat på ITV i den første duel, hvor det alene var Johnson og Corbyn, der var i rampelyset – og det kom der flere mindeværdige øjeblikke ud af.

Du kan læse en analyse af debatten lige her, og nedenfor kan du læse seks pointer fra debatten i går.

Helt lige

På forhånd havde et flertal tilkendegivet, at de troede, Boris Johnson ville klare sig bedre end Jeremy Corbyn i debatten.

Men da rovet skulle gøres op, var »​scoren« så godt som lige.

Ifølge en lynmåling foretaget af analyseinstituttet YouGov for Sky News mente 51 procent af de adspurgte, at Boris Johnson vandt TV-duellen, mens de øvrige 49 procent pegede på Jeremy Corbyn.

Da de konservative tog patent på fakta

Søger man på CCHQPress på Twitter, finder man de konservatives officielle partipressekonto. Det gjorde man i mandags, og det gør man i dag.

Men det gjorde man ikke i går aftes.

Her havde partiets pressetjeneste nemlig relanceret sig selv som »Fact Checking UK«. Det fremgik af kontoens navn og stod med store bogstaver i dens billede. Profilen havde også et flueben, som det eksempelvis kendes fra danske Tjek Det, i sit profilbillede.

Klikkede man sig ind på profilen, stod der ganske vist med mindre skrift, at den »faktatjekkede Labour for CCHQ«, der er en forkortelse for de konservatives hovedkvarter under valgkampen, men ellers fremgik det ikke.

Det har fået den uafhængige »faktatjekker«-side Full Fact til at klage til Twitter, og det sociale medie har i en udtalelse sagt, at den ikke vil se lignende episoder fra de konservative fremover.

Hvis du gerne vil læse et lidt mere objektivt faktatjek af debatten, har BBC et her.

The Guardian skriver her.

Og Full Fact kan findes her.

Håndtrykket

Britisk politik er i forvejen ikke for børn, og kampen om Brexit har de seneste tre et halvt år fået tonen i den britiske debat til at blive endnu mere skinger.

Derfor spurgte debattens vært, Julie Etchingham, om de to ikke kunne komme med en gestus på scenen, så tonen imellem dem ikke blev så grim.

Først kiggede Corbyn og Johnson på hinanden, men derefter vandrede premierministeren over scenen og gav sin konkurrent hånden. BBC beskriver det som »et af TV-historiens mest kejtede håndtryk,« men det er jo trods alt tanken, der tæller.

På en meget direkte opfordring gik Boris Johnson på tværs af scenen for at give Jeremy Corbyn hånden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Hordle/ITV.

Prisen for et sundhedsvæsen

Det virker, som om alt i Storbritannien handler om Brexit, men der blev også plads til andre emner under tirsdagens debat. Eksempelvis briternes sundhedsvæsen, NHS (National Health Service).

På et tidspunkt hev Corbyn et stykke papir frem fra lommen, som han hævdede, var et officielt dokument, der påviste, at der var hemmelige møder med USA om, at store amerikanske medicinalfirmaer kunne få fuld adgang til NHS som en del af en handelsaftale mellem de to lande.

»Du har tænkt dig at sælge vores nationale sundhedsvæsen til USA og til store medicinalvirksomheder,« lød anklagen fra Corbyn mod Johnson.

Men Johnson afviste i lige så skarpe vendinger.

»Det er fuldstændig forkert. Under ingen omstændigheder overhovedet vil denne regering, eller nogen konservativ regering, lægge NHS på bordet i nogensomhelst forhandling om handelsaftaler. Vores NHS vil aldrig være til salg,« sagde Boris Johnson.

Pengetræet, der blev til en hel skov

»Der er ikke noget magisk pengetræ,« lød svaret fra daværende premierminister Theresa May, da en sygeplejerske i 2017 under en TV-debat spurgte, hvorfor hun ikke kunne få en lønforhøjelse.

Men under tirsdagens debat lovede Mays efterfølger, Boris Johnson, at investere i den offentlige sektor, og det fik værten til at spørge, om Johnson havde fundet et magisk pengetræ. I stedet for at svare, viftede Johnson spørgsmålet af med ordene:

»Har du fundet flere end ét af dem, Corbyn? En hel skov af pengetræer er, hvad han har,« lød det vittigt fra Boris Johnson.

Jeremy Corbyn har lovet at afslutte, hvad der mildt sagt kan beskrives som en stram finanspolitik.

»Grinagtigt«

På forsiden af onsdagsudgaven af den store tabloidavis, Daily Mail, står der med versaler »Grinagtigt, hr. Corbyn« (»Laughable Mr Corbyn«).

Årsagen er, at han, ifølge Daily Mail, ni gange afviste at svare på, om han vil støtte en Brexit-aftale. I et land, hvor skilsmissen fra EU fylder så meget, kan man ikke stå i en timelang debat og afvise at fortælle, om man ønsker at annullere den tre et halvt år gamle Brexit-afstemning eller ej, mener avisen.