Eksplosionen vækkede byen. Nu undersøger politiet, om bander ville ramme politimand, der havde vidnet i retssag

Var det en ulykke eller en bevidst handling? Det er spørgsmålet i Göteborg, hvor en stor beboelsesbygning blev ramt af en eksplosion tidligt tirsdag morgen. Byen har i en række år været ramt af omfattende bande- og familieklan-kriminalitet, og det er et spor, som politiet nu undersøger i sagen.

 
Tirsdag morgen omkring klokken fem fandt en stor eksplosion sted i den svenske by Göteborg. Video: Adam Ihse/TT/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken var 04.48, da mange af indbyggerne i det centrale Göteborg blev vækket af et enormt brag.

Braget kom fra en eksplosion i en stor beboelsesbygning i den vestsvenske by, og nu truer eksplosionen med at give rystelser helt ind i kernen af det svenske samfund.

For politiet i Göteborg undersøger, om eksplosionen, som kaldes »ikkenaturlig«, i virkeligheden var et angreb på en af ejendommens beboere – og ikke en hvilken én af slagsen.

Kilder fortæller således til flere medier, herunder den store lokale avis Göteborgs-Posten, at man arbejder med en tese om, at eksplosionen kan være et bombeangreb rettet mod en politimand, som bor i en af ejendommens opgange.

Selvom politiet passer på med hverken at be- eller afkræfte, hvad der førte til eksplosionen, så kalder man den ikkenaturlig. Det peger altså på, at der kan være placeret en sprængladning i en døråbning, som fik vægge til at styrte sammen og startede en omfattende brand, som brandfolk kæmpede med i mange timer.

Politiet i Göteborg fortæller, at omkring 20 personer kom til skade ved eksplosionen, heraf fire alvorligt. Intet tyder dog på, at den person, som kan vise sig at være det egentlige mål bag eksplosionen, en politimand, kom til skade under eksplosionen.

Ville bander hævne?

Når der nu spekuleres i en mulig sammenhæng mellem eksplosionen og det faktum, at en lokal politimand bor i bygningen, så skyldes det hans rolle i en stor retssag, der blev afgjort for få uger siden.

Da blev en håndfuld kendte lokale bandemedlemmer fra flere af Göteborgs forstæder idømt omfattende straffe for deres involvering i blandt andet mord. 13 bandemedlemmer sad på anklagebænken, og flere fik domme, en enkelt på livstid.

Sagen blev oprullet, da svensk politi forrige år fik adgang til en omfattende korrespondance på den dekrypterede chattjeneste Encrochat. Da det lykkedes fransk politi at knække krypteringen, kunne man begynde at sende omfattende korrespondancer mellem kriminelle i en række lande videre til de pågældende landes myndigheder, herunder i Sverige.

Det har ført til opklaringen af en række mord- og narkosager, mange koblet direkte til de mange bander og familieklaner, som hærger i Sverige i disse år.

Under retssagen i august i år vidnede den politimand, der bor i den bombesprængte bygning, mod bandemedlemmerne. Derfor er det en nærliggende – men ubekræftet – tanke, at der kan være en sammenhæng mellem eksplosionen og det, at han bor i ejendommen.

Peter Suppli Benson er Berlingskes nordiske korrespondent