Eiffeltårnet er fyldt til toppen, og Louvres ansatte har fået nok: Nu vil Paris bekæmpe turismen

Turister i Paris må ganske som de lokale hoppe om bord på bybussen, for turistbusserne skal ud af byen. »De smadrer gennem Paris i totalt anarki,« siger byens viceborgmester.

Turistbusser skal fremover nægtes adgang til Paris' bymidte, fastslår byens viceborgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie de Satukin/Ritzau Scanpix

En dag i maj fik Louvres medarbejdere nok.

Museets ansatte var uendeligt trætte af at få skældud af frustrerede turister, som alle var rasende over den lange kø til Mona Lisa. Medarbejderne følte ikke, at de kunne udføre deres arbejde, fordi de enorme menneskemængder konstant kom i vejen. Der var altid travlt.

Dette fik de ansatte på Paris' mest kendte museum til at strejke og efterlade den enorme kø af turister uden for museets døre.

»Vi bliver kvalt,« lød klagen i de ansattes officielle begrundelse for strejken.

Paris er i det hele taget ved at få nok af den evigt voksende horde af turister, der især sætter deres præg på byen om sommeren.

Den franske hovedstads borgmester er under pres for at løse problemet, og nu er Paris ved at være klar med første skridt i kampen mod turisterne: De populære turistbusser skal ud af byen.

»Vi ønsker ikke busserne. De smadrer gennem Paris i totalt anarki,« siger viceborgmesteren Emmanuel Grégoire i et interview til avisen Le Parisien.

Busserne vil ikke længere være velkomne i centrum af Paris, hvor de ofte resulterer i store trafikpropper. Altså må de tusindvis af turister, som hver dag tager turistbusserne for at se og besøge seværdigheder som Eiffeltårnet, Louvre-museet, Notre Dame og Champs-Élysées, fremover tage de offentlige busser, tilføjede Grégoire.

De seneste år har det ofte været nødvendigt at stå i kø i flere timer, hvis man ville besøge nogle af Paris' mest populære attraktioner. Eiffeltårnet har via internettet gjort det muligt i god tid at booke en tur op i tårnet, så man undgår de lange køer, men onlineløsningen er nu så populær, at turister bliver opfordret til at booke turen op i tårnet tre måneder i forvejen, skriver Quartz.

Desuden bliver stadig flere lejligheder i Paris anvendt til udlejning via Airbnb, hvilket er medvirkende til konstant at presse huslejen for lejligheder i Paris i vejret.

Paris er langtfra den eneste europæiske storby, hvor de lokale efterhånden føler sig overrumplet af de mange turister.

Venedig vil således indføre entré for at kontrollere antallet af turister, ligesom Barcelona har så mange Airbnb-gæster, at byens indbyggere ikke længere mener, at de kan »genkende« deres by.

I Holland har myndighederne besluttet, at statens penge ikke længere skal bruges på at markedsføre Amsterdam som en turistdestination, men at man i stedet vil opfordre turister til at besøge andre dele af landet, skriver CNN.

Sidste år blev det kendte »I Amsterdam«-skilt foran Rigsmuseet pillet ned, fordi det tiltrak for mange turister og selfiestænger til den i forvejen velbesøgte plads.

Et skilt blev for populært, så »I Amsterdam« måtte væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olaf KRAAK.

Overturisme i Europa er i det hele taget blevet så stor en udfordring, at Europa-Parlamentet har foreslået at nedsætte en særlig EU-taskforce, der skal undersøge, hvordan turismen kan gøres mere bæredygtig for de populære destinationer.