Efter slag mod Berlingskes fotograf: Udenrigsminister Jeppe Kofod vil sanktionere Hviderusland

Protester og politivold fortsætter i Hviderusland, hvilket Berlingskes udsendte fotograf Asger Ladefoged fik at mærke, da han tirsdag blev mødt med slag og spark af hviderussiske betjente. Allerede på fredag vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tage situationen i Hviderusland op med sine kollegaer i EU.

 
Se den dramatiske episode, og hør fotograf Asger Ladefoged fortælle, hvad der skete. Video: Onliner/Berlingske, redigering: Vera Roll Rosenbeck Fold sammen
Læs mere

Berlingskes to udsendte medarbejdere har de seneste dage mærket protesterne efter valget i Hviderusland på egen krop. Tirsdag fik fotograf Asger Ladefoged slag i hovedet, spark i ryggen og fik konfiskeret sit kameras hukommelseskort af hviderussiske betjente.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har reageret på Asger Ladefogeds video på Twitter, hvor han skriver, at det er »fuldstændigt uacceptabelt«, og at han vil tage sagen op i EU.

»Jeg synes, det er modbydeligt at se på. Det gælder både videoerne af ham, men også at andre journalister, fotografer og fredelige demostranter bliver udsat for overgreb. Derfor mener jeg, at man skal reagere skarpt overfor Hviderusland med sanktioner,« siger Jeppe Kofod til Berlingske.

Jeppe Kofod vil sanktionere det hviderussiske styre efter brutale overgreb på fredelige demonstranter og journalister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Udenrigsministeren mener, at Danmark og resten af EU-landene har en særlig grund til at reagere:

»Hviderusland er en værdipolitisk skamplet på europakortet. De overgreb, vi har set på journalister og demonstranter, er noget, vi hverken må eller kan tolere fra et europæisk naboland. Jeg synes, at vi lande i EU har en særlig forpligtelse til at reagere skarpt, hurtigt og helt markant over for Lukasjenkos styre. Derfor vil jeg helt konkret arbejde for målrettede sanktioner mod det hviderussiske styre.«

EU-landenes udenrigsministre vil derfor højst sandsynligt allerede drøfte sanktioner mod det hviderussiske styre på et møde på fredag.

»Jeg har støttet, at vi får et videomøde i udenrigsministerrådet på fredag. Vi vil blandt EUs 27 medlemslande se på, hvad vi kan gøre for at ramme dem, som er ansvarlige for styrets overgreb på journalister, demonstranter og oppositionspolitikere,« siger Jeppe Kofod.

Han vil desuden forsøge at rejse diskussionen om sanktionering af Hviderusland blandt endnu flere lande end blot EUs 27 medlemmer og har derfor instrueret udenrigsministeriet i at undersøge, om der er muligheder for at foretage yderligere reaktioner i blandt andet OSCE (Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa, red.) og Europarådet.

»Det er vigtigt, at man samler en så bred kreds af lande som muligt for at skabe maksimalt pres og kritik omkring regimet. Det kan være med til at få en effekt og vise opbakning til dem, der ønsker en demokratisk og fri fremtid for den hviderussiske befolkning,« understreger Jeppe Kofod.