Drej lykkehjulet for at komme igennem »dystopisk« tid: Populært tv-program udpensler Europas krise

Hvis man var i tvivl om, at verden er forandret og problemerne forstærket, så kunne man blot skifte over til et populært britisk morgenprogram for at blive nedslået. Hyggen er erstattet af krisestemning – det har efterladt briter med en dårlig smag i munden.

 
Et britisk tv-show tilbyder en usædvanlig præmie. Det udstiller Europas »dystopiske« krise. Video: Twitter: Owen Jones. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britiske tv-seere er blevet fortørnede.

For midt i morgenkaffen fik de mandag klasket en våd klud lige i ansigtet.

Det populære britiske tv-program »This Morning« på ITV vendte tilbage på skærmen efter sommerferien med en fanfavorit i baghånden.

»Drej og vind« på lykkehjulet giver seere mulighed for at ringe ind til programmet og prøve lykken med at dreje sig til en eftertragtet præmie.

Mandag var gevinsten kærkommen, men den var alt andet end hyggelig. For den understregede den krise, Storbritannien og resten af Europa står midt i.

Præmien var penge til at betale resten af årets energiregninger, som Business Insider skriver.

»Det er fire måneders energiregninger, der er taget hånd om,« lød det fra en af værterne Philip Schofield.

»Wow, det er meget vigtigt lige nu,« istemte den anden vært, Holly Willoughby.

»Black Mirror«-agtig

Storbritannien er inde i landets værste økonomiske krise i årtier med høj inflation og ekstreme energiregninger.

Derfor efterlod pengepræmien flere seere i chok og med en dårlig smag i munden.

Tv-showet blev af fans stemplet som »dystopisk«, ligesom det blev sammenlignet med dommedagsserier som »Black Mirror« og »Squid Game«, som Newsweek skriver.

En seer ved navn Alex fra det nordlige London kom igennem til de to studieværter ved lykkehjulet. Han delte sin »enorme« bekymring om den nuværende energikrise. Han beskrev sin situation som »absolut mord«.

Alex drejede sig til lykken og vandt en energipræmie. En »lettelse«, forklarede han, mens han takkede tv-showet.

Fra 1. oktober stiger energiregningerne. Det betyder, at en gennemsnitlig husstand i Storbritannien kommer til at betale 3.553 pund om året, hvad der svarer til over 30.000 danske kroner.

Det er en stigning på 80 procent. Og den kommer oven i stigningen på 54 procent fra april.

Gassen er lukket

Energikrisen har gjort husstande og mindre virksomheder i Storbritannien dybt bekymrede for, om det bliver muligt at betale regningerne.

Storbritannien er ikke ene om at stå i ekstreme energipriser til halsen. Det forekommer i hele Europa som følge af Ruslands angrebskrig i Ukraine.

Vinteren bliver alt andet lige koldere end hidtil, for der kommer ikke mere gas igennem den russiske gasledning Nord Stream 1, og der er ingen melding om, hvorvidt den bliver åbnet igen.

Rusland har lukket for gassen og efterladt europæiske lande tænderklaprende med rekordhøje energiregninger.

Som en britisk seer skriver det på det sociale medie Twitter:

»Jeg tror aldrig, jeg vil glemme den dag, This Morning udloddede varme på et snurrende hjul. Black Mirror lever i bedste velgående i 2022 UK.«