Direktør: »sådan noget burde ikke kunne ske«

Det norske krydstogtskib Viking Sky, der var 100 meter fra at støde på grund, har fået gang i tre ud af fire motorer og bugseres nu i havn af slæbebåde. Direktøren for selskabet, der ejer krydstogtskibet, er hastet til Norge for at bistå redningsaktionen.

 

Senest opdateret 14.00.

Det nødstedte krydstogtskib Viking Sky er på vej mod land.

Det oplyser Jan Arve Dyrnes, talsmand for Fræna kommune, der tager imod de evakuerede passagerer, på et pressemøde søndag morgen.

Det er lykkedes at få gang i tre ud af fire krydstogtskibets motorer og fastgøre to slæbebåde til skibet, så det kan bugseres i havn. Klokken lidt i et skrev rederiet Viking Ocean Cruises, der ejer Viking Sky, at krydstogtskibet nu er på vej mod havnen i Molde for egen motorkraft. Skibet bliver ledsaget af de to slæbebåde.

Ejeren og direktøren for Viking Ocean Cruises er noget chokeret over, hvilken situation de står i.

»Jeg har levet et langt liv, så der er ikke meget, der kan overraske mig, men sådan noget her burde ikke kunne ske,« siger Torstein Hagen til norsk presse.

Indtil søndag formiddag har man reddet 15 personer ad gangen ved at hejse dem op i helikopter én efter én, hvilket nu er indstillet. Der vil ikke blive evakueret flere fra skibet med helikopter, medmindre der opstår en kritisk situation, oplyser afdelingsleder i den norske hovedredningscentral Sør-Norge, Ståle Jamtli, til TV 2 Norge.

Roser redningsaktion

Torstein Hagen befandt sig i sit hjem i Schweiz, da skibet kom i problemer, men hastede straks til Norge for at bistå redningsaktionen.

»Det gør mig stolt over at være norsk. At sådan noget kan stables på benene så hurtigt under så vanskelige forhold,« siger han.

Han ved dog ikke, hvorfor Viking Sky fik motorproblemer lørdag eftermiddag.

»Vi er alle optaget af at finde ud af, hvad der skete, men det er ikke tidspunktet at spekulere i,« sagde han og tilføjede »at det vigtigste nu er, at alle ombord kommer godt i land«

Dansk hjælp

Siden lørdag eftermiddag har en redningsaktion været i gang på det norske krydstogtskib Viking Sky. Politiet fik kl. 14 en mayday-melding fra skibet, hvis motorer var begyndt at sætte ud, og som var ved at drive i land på grund af voldsomt uvejr.

I alt 1373 personer var ombord på skibet, hvoraf 915 personer var passagerer og resten personale.

Indtil videre er 479 personer blevet evakueret, hvoraf 20 er blevet sendt til behandling på hospitalet - tre med alvorlige benbrud. 436 gæster og 458 besætningsmedlemmer er stadig ombord på krydstogtskibet.

Der er blevet arrangeret hjemrejse for passagererne, og de første rejser hjem i dag, skriver Viking Ocean Cruises til TV 2.

Det danske forsvar oplyser på Twitter, at det har sendt en redningshelikopter afsted til Norge for at afløse en norsk helikopter fra sine redningsopgaver, så flere norske helikopterer kan hjælpe ved redningsaktionen ved Viking Sky.

Viking Sky var på vej fra Tromsø i det nordlige Norge til Stavanger i den sydlige del af landet.

Kommer til at tage tid

Talsmand Jan Arve Dyrnes kan ikke oplyse, hvornår alle er reddet i land.

»Det kommer til at tage tid. Hvor lang tid er vanskeligt at sige,« siger han på morgenens pressemøde.

Ifølge den norske hovedredningscentral Sør-Norge vil det tage cirka fem timer for skibet at nå til Molde Havn. Skibet har 60 kilometer til roligt vand og 80 kilometer til Moldefjorden, og slæbebådene har en fart på omkring 13 kilometer i timen.

Mange af passagererne er ældre mennesker, og det har gjort redningsaktionen med helikopter til en noget større udfordring.

Passagererne er blandt andet fra USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand, oplyser beredskabskoordinator, Jan Morten Dale, på pressemødet.