Din gasregning er på vej til at blive tredoblet – og det kan du takke Rusland for

En veritabel gaskrise er ved at udspille sig i Danmark og hele Europa. Danske familier står over for en særdeles dyr vinter, advarer eksperter. Meget tyder på, det er Rusland, der står bag for at lægge pres på EU.

Danske gasforbrugere har udsigt til højere priser. Den stærkt omdiskuterede rørledning Nord Stream 2 kan vise sig at blive løsningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kolde dage er kun akkurat begyndt, men allerede nu ser eksperterne bekymret på, hvordan danskerne og resten af Europa kommer til at klare sig igennem vinteren.

Prisen på naturgas er allerede tredoblet på et år og den fortsætter bare opad. Samtidig peger pilen stadig mere entydigt på Rusland som en af hovedårsagerne til krisen.

»Rusland er i høj grad medvirkende årsag til det her,« siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiforsyning ved Aalborg Universitet.

Man har tidligere talt om faren for, at Rusland bruger sin store gaseksport som politisk våben til at lægge pres på andre. Men det er første gang, det så direkte rammer Danmark.

Det er kun få år siden, Danmark solgte mere gas, end vi købte. Men i øjeblikket er vi stærkt afhængige af de russiske leverancer.

Rusland står for omkring 40 procent af gasforbruget i Danmark og EU. Og det er den sårbarhed, som Rusland nu bruger til at lægge politisk pres på Danmark og resten af EU, lyder anklagen fra politikere og eksperter.

»Der er ikke mangel på gas i Rusland, tværtimod. Det er et politisk spil,« siger seniorforsker Jakub Godzimirski fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt, hvor han i 20 år har arbejdet med russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik med særlig fokus på, hvordan Rusland bruger sine energiressourcer strategisk.

»Putin virker fornøjet med de høje priser,« siger Jakub Godzimirski.

Og den russiske præsident har ét bestemt mål for øje.

Så stor bliver ekstraregningen

For en almindelig dansk familie, der varmer hjemmet op med naturgas, er der en del på spil.

Denne vinter står til at blive omkring 4.000 kroner dyrere pr. husstand end sidste vinter, anslår flere gasselskaber over for TV 2 Øst.

Samme billede ser man over hele Europa. Frankrig og Spanien har allerede lovet milliardstøtteordninger til forbrugerne, og Italien er på vej til at følge efter.

I Storbritannien er krisen ved at sprede sig til resten af samfundet med konkurstruede forsyningsselskaber og virksomheder, der må skrue ned for produktionen.

Årsagerne til de høje gaspriser er flere, siger Brian Vad Mathiesen.

Det hænger til dels sammen med højere priser på energimarkedet, som igen skyldes mindre vind end normalt henover sommeren til at få de europæiske vindmøller til at snurre rundt, og mindre regn i Norge til at fylde de norske vandkraftreservoirer.

Og dels er der kommet gang i produktionen igen over hele Europa efter coronakrisen.

Men den væsentligste grund er det kolde forår, som var med til at sænke de europæiske gaslagre til et usædvanligt lavt niveau. Og her har Rusland vist sig mere end uvillig til at hjælpe med at fylde dem op igen. Det statslige russiske gasselskab Gazprom har ligefrem forsømt at fylde de gaslagre i Europa, som de selv kontrollerer, skriver Financial Times.

Gazprom opfylder ganske vist stadig sine faste, langsigtede kontrakter, men har simpelthen nægtet at sælge mere gas på spotmarkedet.

Derfor sender russerne nu mindre gas til Europa, end de gjorde i 2019, inden coronakrisen.

Der er ellers plads nok i gasledningerne.

Gazprom afviste mandag at booke ekstra kapacitet for oktober til at eksportere gas via Ukraine, ligesom russerne kun reserverede en tredjedel af den tilgængelige plads i Yamal-rørledningen via Polen, skriver Financial Times. Som resultat steg priserne endnu engang.

Usædvanlig kritik

Det er ikke kun europæiske politikere og professionelle gashandlere, der beklager sig over urent russisk trav. I denne uge har en usædvanlig kritiker sluttet sig til koret.

»Rusland kunne gøre mere for at øge adgangen til gas for Europa og sikre, at lagrene er tilstrækkeligt fyldt forud for den kommende vintersæson,« lyder det i en opsigtsvækkende udtalelse fra det Internationale Energiagentur (IEA).

»Dette er også en mulighed for Rusland til at understrege sin troværdighed som en stabil leverandør til det europæiske marked,« fortsætter udtalelsen.

»IEA plejer at være mere nøgterne i deres vurderinger. Det er usædvanligt, at de går ud og peger på nogen,« siger professor Brian Vad Mathiesen.

Gazprom er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.

Men i sidste uge afviste selskabet alle beskyldninger om, at de skulle forsøge at manipulere markedet. I stedet skulle forklaringen være, at det er mere profitabelt for Gazprom at sælge gas til det asiatiske marked, siger Gazprom-topchef Alexei Miller til Reuters.

Også præsident Putin afviser anklagerne som absurde.

Men han har da en løsning, hvis Europa virkeligt har brug for mere gas: Giv grønt lys til Nord Stream 2.

Dansk afhængighed

Den kontroversielle gasrørledning gennem Østersøen blev omsider færdigbygget i denne måned. Men den mangler stadig en tilladelse fra Tyskland for at blive taget i brug, og det kan tage op til fire måneder.

Derfor mener kritikere, at dét er den egentlige årsag til det russiske gaspres på Europa.

»Det er en nærliggende tanke. Jeg har ikke set, der skulle være nogen tekniske eller økonomiske grunde til, at Rusland ikke sikrer Europa en bedre forsyning med gas,« siger Brian Vad Mathiesen.

Samme konklusion er norske Jakub Godzimirski nået frem til.

»De høje priser er Putins afskedsgave til Merkel,« siger han med henvisning til den tyske kansler, Angela Merkel, som denne weekend går af efter 16 år på magten.

I Danmark har klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) tidligere beklaget, at Nord Stream 2 nogensinde blev bygget.

»Vores grundholdning er, at vi ikke mener, at EU skal have mere gas fra Rusland,« sagde ministeren i 2019.

Men siden er Danmark kun blevet mere afhængig af russisk gas, primært fordi det største danske gasfelt, Tyra, er taget ud af produktion på grund af en længe ventet ombygning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dan Jørgensen, da han er på rejse i USA, oplyser hans presserådgiver.

Tidligere har ministeren fremhævet, at Danmark kun midlertidigt er afhængig af russisk gas, indtil Tyra-feltet åbner igen i 2022.

Men det vil ikke betyde noget for de danske familier, bemærker Brian Vad Mathiesen:

»Det vil være godt for statsfinanserne, men ikke for borgerne. Der vil prisen være den samme.«

Eksperterne forventer, at priserne vil forblive stabilt høje ind i 2022, selv når Nord Stream 2 bliver taget i brug.