Det, vi frygtede i Danmark, er nu en realitet i Stockholm: »Nogen har ventet på en sengeplads i 20 timer«

Flere svenske sygehuse begynder at kunne mærke et voksende pres efter stigende smitte. Mange steder stiger ventetiden for de akutte patienter, så alternative sengepladser må tages i brug.

 
I både Sverige og Norge oplever de rekordsættende smittetal. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alene for bare at blive registreret som patient på en skadestue i Stockholm, kan der gå op til 20 timer.

Det var realiteten tirsdag på Danderyd Hospital i Stockholm.

»Nogen har ventet på en sengeplads i 20 timer. Hele hospitalet er ekstremt fyldt,« fortæller Jenny Pettersson, specialsygeplejerske og talsperson for hospitalet, til Dagens Nyheter.

Og det er ikke kun på Danderyds sygehus, at patienterne på skadestuen må vente længe på at komme til.

Flere hospitaler i Stockholm oplever, at de ikke har plads til deres patienter, skriver nyhedsbureauet TT.

»Der er helt fyldt op i hele Stockholm, på alle akuthospitaler og alle intensivafdelinger,« forklarer akutlæge Lina Stålhane til svenske Radio P4 Stockholm.

Johan Styrud, overlæge på Danderyd Hospital og formand for Stockholms Lægeforening, vurderer, at presset særlig skyldes de mange ekstra coronapatienter som følge af den mere smitsomme omikronvariant.

Det forklarer han til Expressen.

»En ting er den normale nødstrøm. Så er der covid-strømmen og den sædvanlige influenza, der stiger meget hurtigt nu.«

De mange ekstra patienter har resulteret i pladsmangel på flere hospitaler. For at klemme ekstra sengepladser ind, bliver lægernes kontorer inddraget, skriver Dagens Nyheter.

Sverige registrerede onsdag 17.514 nye smittetilfælde. Det slår tidligere smitterekorder.

»Presset er stigende på sundhedsvæsenet. Otte regioner har nu hævet sit beredskabsniveau,« siger Mona Heurgren, afdelingsleder i Socialstyrelsen, på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Hun oplyser ifølge Expressen, at Socialstyrelsen ser en stigning på 228 patienter i hospitalsindlæggelser siden sidste uge. 826 personer bliver i øjeblikket passet på svenske hospitaler for covid-19-sygdom.

Vaccinepas og besøgsforbud

I Danmark har frygten siden pandemiens start været, at sygehusene ville blive så belastet, at det ville gå ud over patienterne. Det synes nu at være en realitet i Sverige, hvor jul og nytår ikke har gjort smittesituationen nemmere. I et forsøg på at løse problemet, er personale på orlov eller ferie blevet kaldt ekstra ind.

Allerede før de svenske myndigheders pressemøde om situationen i dag – onsdag, klokken 14.00 – har flere hospitaler annonceret, at de indfører besøgsforbud. Det skriver Expressen.

»Vi kan se, at der er mange infektionssygdomme i omløb i øjeblikket, ikke mindst covid-19, hvor vi uge for uge ser en klar stigning. Nu vil vi være ude i tide og begrænse smitten bedst muligt på vores hospitaler,« lyder det i en pressemeddelelse fra Region Västernorrland. Regionen ligger nord for Stockholm.

Værger kan stadig være sammen med deres børn på sygehusene. Andre, der har særlige grunde til at besøge en nærtstående, skal kontakte personalet for at planlægge deres besøg.

Samtidig erfarer Dagens Nyheter, at regeringen vil indføre vaccinepas på restauranter og i supermarkeder. Perioden mellem andet og tredje stik er også netop blev forkortet for at imødekomme smittestigningen. Fremover er anbefalingen på fem måneder.

Region Stockholm erkender, at situationen er presset, men understreger, at der er plads til folk, der har behov for hospitalsbehandling.

»Ingen bør trække sig fra at søge pleje, hvis de har brug for det,« siger Patrik Söderberg, overlæge i Stockholmsregionen, i en e-mail til TT.