Det »udfordrer« den traditionelle familiemodel, hævder regeringsparti. Men nu sætter EU en stopper for diskriminationen

Står det til flere polakker, er de ikke velkomne. I stedet skal homoseksuelle helst opholde sig udenfor såkaldt lgbt-fri zoner. Men nu får pres fra EU flere polske kommuner til at droppe de lgbt-fri zoner.

EU presser Polske kommuner til at opgive deres homofobiske regler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kuba Atys/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Penge er magt.

Og ved hjælp af økonomisk pres er det lykkedes EU at få flere polske kommuner og byer til at droppe deres såkaldte lgbt-fri zoner.

Således vedtog et regionsråd i Swietokrzyskie i det sydlige Polen onsdag, at den kontroversielle betegnelse for de zoner, hvor homoseksuelle ikke er velkomne, ikke længere må bruges.

I zonerne, der er et forbud mod lgbt-ideologien, som kritikkerne kalder det, var der blandt andet forbud mod ligestillingsmarcher og andre lgbt-begivenheder.

Det skriver Der Spiegel.

Siden juni 2020 har over 100 polske kommuner – omfattende cirka en tredjedel af alle landets kommuner – erklæret sig selv for lgbt-fri zoner. Særligt sydpå, hvor der traditionelt bor flere katolikker, er fænomenet udbredt.

Tiltaget har vakt stor forargelse i EU, der siden juli 2020 økonomisk har forsøgt at presse Polen til at droppe de lgbt-fri zoner.

Og det synes nu at være lykkedes.

For at presse polakkerne yderligere satte EU forhandlingerne om EU-bevillinger i forbindelse med coronapandemien på pause.

Det fik mandag regionen, hvor Krakow ligger, til at ophæve sin status som lgbt-fri zone. Og siden har flere kommuner og byer fulgt trop.

»Europa vil aldrig tillade, at dele af vores samfund bliver stigmatiseret: Det være sig på grund af den person, de elsker, på grund af deres alder, deres politiske mening eller på grund af deres religiøse overbevisning,« lød kritikken fra Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tidligere på sommeren.

Det nationalkonservative polske regeringsparti Law and Justice (PiS) har længe arbejdet aktivt imod flere rettigheder til homoseksuelle, da de mener, at homoseksualiteten ødelægger den traditionelle familiemodel i det stærkt katolske land.