»Der findes en lygtepæl reserveret til dig.« Svenske TV-værter må have livvagter efter strøm af dødstrusler

Sveriges svar på DR, SVT, må afsætte millioner til at sikre IT-systemer mod hacking, bygninger mod angreb og må ansætte livvagter, som skal passe på blandt andet TV-værter, der udsættes for dødstrusler. Et nyligt interview med lederen af Sverigedemokraterna udløste en strøm af dødstrusler mod navngiven journalist – og hendes børn er også udsatte.

TV-værten Nike Nylander er en af de svenske journalister, som i stadig større grad rammes af trusler – herunder dødstrusler. Nike Nylander interviewede i forrige uge lederen af Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, og det interview førte til trusler fra vrede seere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sören Andersson/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du er måske ikke bekymret for dine børn? Det ville jeg bestemt være, hvis jeg var dig«.

Ovennævnte slet skjulte trussel er blot en ud af mange af samme slags, som jævnligt tikker ind i mailboksen hos SVT, Sveriges TV.

Nu er truslerne blevet så mange og af så alvorlig karakter, at SVT må kaste millioner efter at øge sikkerheden og har måttet tage utraditionelle midler i brug for at beskytte TV-værterne.

Er der noget, der kan provokere svenske TV-seere, så er det kritiske TV-værter, som udspørger svenske politikere for åben skærm.

Det står fast, efter en uge hvor et kritisk interview med lederen af Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, har udløst en veritabel shitstorm mod intervieweren, journalist Nike Nylander.

Nu er situationen så alvorlig, at TV-journalisten ifølge svenske medier må have livvagt – ligesom i øvrigt flere andre værter har i perioder, oplyser den svenske TV-station.

Kritisk interview

Det var tirsdag den 15. september, at journalisten gennemførte interviewet med Jimmie Åkesson. Som en del af dækningen af genåbningen af den svenske riksdag har SVT interviewet alle partilederne.

Nike Nylander gik kontant til Jimmie Åkesson. Hun spurgte blandt andet flere gange, hvorfor partilederen havde deltaget i en åbningsdebat i Riksdagen – selv om han åbenlyst var forkølet og utilpas – og dermed potentielt kunne være smittet med coronavirussen.

Men det var formentligt Nike Nylanders gentagne spørgsmål om Sverigedemokraternas håndtering af medlemmer, som udtrykker sig racistisk for eksempel på sociale medier, der udløste en række personangreb på Nike Nylander.

Samme dag som TV-interviewet havde avisen Expressen afdækket, hvordan et fremtrædende SD-medlem havde udtrykt sig racistisk i en chat – hvilket Nike Nylander gentagne gange spurgte ind til.

De spørgsmål provokerede åbenbart nogle af TV-seerne, som efterfølgende reagerede med en række klager over interviewet, ligesom nogle direkte truede TV-journalisten.

Trusler mod journalist

»Der findes en lygtepæl reserveret til dig,« lød en af truslerne, som formentligt refererede til folk, der er blevet hængt i lygtepæle.

Sveriges svar på DR, SVT, rammes af stadig hårdere trusler og klager. Nu får SVT ekstra penge, så man kan skrue op for sikkerheden for de ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Andre truede journalistens børn, ligesom de direkte skrev, at de mente, at journalisten var stærkt venstreorienteret, og at det smittede af på hendes spørgsmål.

»Din grimme, hærgede, hjernedøde venstreorienterede. Jeg vil på et tidspunkt påminde dig om dette interview. Hvor og hvornår? Just wait and see,« lød en af truslerne.

Den 53-årige TV-journalist har mange års erfaring fra arbejdet på skærmen. Det er således heller ikke første gang, at hun har modtaget beskeder på e-mail eller via de sociale medier. Alligevel ryster den seneste uges begivenheder den erfarne vært.

Jimmie Åkesson har været hurtigt ude at fordømme truslerne mod en TV-journalist, som interviewede partilederen fra Sverigedemokraterna i forrige uge. Åkesson måtte blandt andet svare på spørgsmål om racistiske ytringer fra et partimedlem. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Jeg har prøvet det før. Men denne gang har beskederne været værre og mere rettet mod mig som person. Det er groft, fuldt af foragt og meget massivt,« siger Nike Nylander til SVT.

Jimmie Åkesson har været hurtig til at reagere på Twitter over de offentlige trusler mod Nike Nylander og hendes børn.

»Hvad er det for empatiløse imbeciler, som har tiltaget sig retten til at krænke og true en journalist og hendes børn?« skrev Jimmie Åkesson som en kommentar til truslerne.

Livvagter til journalister

Truslerne mod Nike Nylander står langtfra alene i en svensk medievirkelighed, hvor angrebene på medier og journalister er blevet hverdag.

SVT har netop fortalt, at man må afsætte et større, men ukendt, millionbeløb til at øge sikkerheden omkring medievirksomheden – og for nogle af de ansatte.

SVT oplyser, at antallet af forsøg på at hacke sig ind på stationens computere vokser og kræver store investeringer. Man har også afsat penge til at sikre adgangsvejene til en række af SVTs lokaler. Og så er der behovet for livvagter.

Det var 28. februar 1986, at den svenske statsminister, Olof Palme, blev skudt og dræbt i Stockholm. Siden har Sverige oplevet en række anslag mod politikere og andre offentlige personer, og det har ført til, at en del offentlige personer må have livvagter – konstant eller indimellem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Holmstrom/AFP/Ritzau Scanpix.

Ifølge SVTs sikkerhedsansvarlige, Peter de Verdier, som også er økonomidirektør for mediehuset, modtager man dagligt i gennemsnit 35 henvendelser, som vurderes at indeholde trusler mod stationen eller mod dens ansatte.

Derfor har den svenske regering netop afsat 100 mio. svenske kroner til at øge sikkerheden på SVT.

Peter de Verdier bekræfter, at man benytter livvagter i helt særlige tilfælde. Han vil dog ikke bekræfte, om Nike Nylander har livvagter på grund af de aktuelle trusler.

»Alvorlige trusler kan ramme journalister, som laver indslag om alt fra ulve eller skove til værter i børneprogrammer, som måske har et emne, som hidser nogle op,« siger Peter de Verdier til Aftonbladet.

Sverige har flere gange oplevet angreb på offentlige personer, mest kendt er drabene på åben gade på daværende statsminister Olof Palme i 1986 og daværende udenrigsminister Anna Lindh i 2003.

Det er derfor normalt, at en række offentlige personer i dag har livvagter tilknyttet, i hvert fald i perioder.