Demonstration imod Brexit i London: »Hundredtusinder her vil måske få nogle politikere til at vise noget rygrad«

Tusinder af britiske EU-tilhængere forsøger i sidste øjeblik at råbe politikerne op med kravet om en ny EU-folkeafstemning.

Dagens "People's Vote March. Deltagere ankommer på gåben, Metro og turistbusser. et af samlingstederne er Marble Arch. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Så snart John Claxton hørte om demonstrationen for en ny EU-folkeafstemning, begyndte han at forberede turen fra Skotland til London. Lørdag morgen ankom han fra Edinburgh og satte kursen mod Hyde Park.

»Jeg synes, at det er vigtigt, at vi markerer på den her måde. Alt peger på, at Brexit vil være skadeligt for landet, og jeg vil ikke stå bagefter og få at vide, at jeg ikke forsøgte at gøre noget,« siger John Claxton, der bor i Edinburgh og arbejder på University of Glasgow som international projektchef i et program for dyrevelfærd.

Britiske EU-tilhængere forsøger med en kæmpedemonstration at sætte premierminister Theresa May, den britiske regering og Underhuset under maksimalt pres. Kravet er en folkeafstemning om Brexit med »Remain« på stemmesedlen. Med EUs udskydelse af datoen er der tre uger til at få kravet opfyldt.

Tusinder af demonstranter dukkede ligesom John Claxton op ved Hyde Park ud på formiddagen, hvor de hurtigt skabte trængsel i cafeer og pubber, mens man overalt i sidegaderne kunne se folk i EU-lyseblå farvet tøj. Arrangørerne forventer en af de største demonstrationer nogensinde set i London.

Dr. John Claxton fra Glasgow Universitet er kommet til London for at deltage i dagens »People's Vote March«. Vi møder ham på en cafe ved Saint Pauls Cathedral, før han skal mødes med venner ved Marble Arch. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

»Vi har en uforsonlig premierminister, regeringen vil ikke lytte, og Underhuset har fejlet. Så meget taler imod, at det her vil ændre noget. Men måske vil et fremmøde med hundredtusinder her få nogle politikere til at vise noget rygrad og gøre noget,« siger John Claxton.

Han griber ud efter mobiltelefonen og tjekker borgerforslaget om at trække EU-udmeldelsen tilbage på Underhusets hjemmeside. Lørdag ved middagstid havde forslaget fået lige under 4,2 millioner støtter, siden det blev oprettet onsdag aften.

»Det her betyder også noget,« siger John Claxton.

En ny folkeafstemning er den eneste logiske vej, som han kan se ud af Brexit-labyrinten, som alle er enige om har udviklet sig til en alvorlig politisk krise. Men alle kan se, at der er »noget andet på spil«, og at politikerne »ikke handler logisk«, konstaterer han.

»Dét her er en march Nigel,« var budskabet på et skilt med henvisning til Brexit-fortaleren Nigel Farage og hans væsentligt mere beskedne march med nogle få hundreder Brexit-tilhængere på vej fra Sunderland til London.

Dagens »People's Vote March«. Deltagere ankommer på gåben, Metro og turistbusser. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

John Claxton ved godt, at hverken fremmødet til marchen i London med afslutning i form af en demonstration foran Westminster eller den massive støtte til borgerforslaget i sig selv vil ændre noget. Brexit-tilhængere henviser til, at flere end 17 millioner vælgere stemte for at forlade EU ved folkeafstemningen i juni 2016. 

»Men nu står Theresa May jo i en situation, hvor alle vil hade hende bagefter. Remainers vil give hende skylden for al den skade, som landet lider. Brexit-tilhængere vil være vrede over, at alle de gyldne løfter ikke bliver opfyldt. Regeringen står ekstremt svækket, og jeg vil sige, at der sandsynligvis er lidt under en 50-50 chance for, at vi får en folkeafstemning,« siger John Claxton.

»Personligt synes jeg, at regeringen og Underhuset skulle stoppe det uden en folkeafstemning. De kan jo se, hvor dårligt det være for landet. Topmødet for nogle få dage siden i Bruxelles viste, hvordan vi er ved at blive politisk irrelevante, og det svækker os meget hurtigt, at vi er ved at trække os fra en stor handelsalliance. Men jeg tvivler på, at politikerne vil droppe Brexit. Jeg kan ikke se, at de bare vil fortælle briterne, at de seneste to et halvt år har været spildt.«