De vaccinerede i rekordtempo, og alt så lyst ud. Men nu er der problemer i ferieparadiset

Med godt 60 procent af befolkningen vaccineret begyndte Seychellerne for en måneds tid siden at lade turister fra hele verden rejse til øgruppen uden andet krav end en negativ test. Det har haft konsekvenser.

Ikke mindst nordeuropæerne længes efter paradisiske strandferier af den slags, som Seychellerne kan byde på. Men erfaringer fra øgruppen viser, at det er for tidligt at smide al forsigtighed overbord i forhold til pandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Vi vil så gerne have vores gamle liv tilbage med ferierejserne til solbeskinnede destinationer. Og efterhånden som vaccinationsprocessen er kommet op i fart i en række lande, kan det næsten ikke gå hurtigt nok.

Men strandlivshungrende turister gør klogt i ikke at smide al forsigtighed overbord, ligesom modtagerlandene ikke skal tro, at palmerne vokser ind i himlen i takt med vaccineraten. Det viser de seneste ugers udvikling i ferieparadiset Seychellerne.

Øgruppen i det Indiske ocean er et af de lande i verden, som er nået længst med at immunisere befolkningen. Ikke færre end 61,4 procent af de små 100.000 indbyggere har fået deres to skud.

Men det har ikke forhindret en markant stigning i antallet af smittede, siden landet for at sætte gang i det livsvigtige turismeerhverv åbnede for indrejse fra stort hele verden med en negativ test som eneste krav.

Seychellerne havde indtil for en måneds tid siden havde haft 3.800 tilfælde og 16 døde med covid-19 under hele pandemien. Nu er tallet oppe på 9.184 smittede og 32 døde.

Seychellernes præsident, Wavel Ramkalawan, var blandt de første til at lade sig vaccinere i begyndelsen af januar. Siden er det gået stærkt, men selvom over 60 procent af befolkningen nu har fået to stik, fortsætter virussen med at cirkulere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rassin Vannier/AFP/Ritzau Scanpix.

Vacciner forhindrer alvorlig sygdom

Hvad er der sket? Er 60 procent af befolkningen ikke nok, og må vi vente adskillige måneder endnu med at få hverdagen tilbage? Eller endnu værre; virker vaccinerne ikke ordentligt?

Eksperternes svar rummer både gode og dårlige nyheder – men ingen katastrofale, heldigvis – og lad os tage de gode først.

Jo, vaccinerne virker! En tredjedel af de nye smittede har ganske vist fået begge skud, og det samme gælder 20 procent af de indlagte.

Men ingen vaccinerede er foreløbig døde med covid-19, og kun ganske få er blevet kritisk syge.

Med andre ord: Selvom beskyttelsen mod smitte langtfra er total, forhindrer vaccinerne i stort set alle tilfælde alvorlige sygdomsforløb. En situation, der er helt forventelig.

Befolkningen i Seychellerne er vaccineret med kinesiske Sinopharm og den indiske version af AstraZeneca, Covishield, der ifølge forsøg yder henholdsvis 76 og 79 procents beskyttelse mod smitte.

Trods smittestigningen i Seychellerne er der fortsat fri adgang til solnedgange som denne, forsikrer øgruppens regering. Men eksperter advarer mod »naiv og overdreven optimisme«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix.

»Covid vil ikke pludselig forsvinde«

Effektiviteten af Pfizer og Moderna, som fortrinsvis bruges i Europa, er højere, men erfaringerne fra øgruppen udgør ikke desto mindre en vigtig lærestreg.

Coronavirussen fortsætter, selv når vi har opnået høje vaccinationsrater, med at cirkulere. Og hvis vi – som man har gjort på øgruppen – dropper alle forholdsregler, kommer der med stor sandsynlighed nye udbrud.

»Det (udviklingen i Seychellerne. red.) er en påmindelse om ikke at være naive og overoptimistiske,« siger Jeremy Lim fra National University of Singapore til CNN og tilføjer:

»Covid vil ikke pludselig forsvinde. Det mest sandsynlige er, at verden må leve med covid.«

Det er imidlertid en hel del lettere, når de allerfleste ikke længere dør af sygdommen. Seychellerne har ganske vist genindført restriktioner for de lokale, men har ikke tænkt sig lukke landet igen.

»Seychellerne er fortsat åbent for besøgende. Alle er velkomne. Det har vi slet ingen planer om at ændre på,« siger øgruppens udenrigs- og turistminister, Sylvestre Radegonde, til CNN.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa