De mystiske droner fløj hele aftenen. Politiet aner ikke, hvad de skal gøre

Droner fortsætter med at skræmme svenskerne. Politiet jagter dronerne på må og få i Stockholm, hvor en af byens lufthavne måtte give op.

I snart en uge har svensk politi observeret droner, der blandt andet har fløjet over atomkraftværker, vandværker og kongelige slotte i landet. Alle de steder er det er forbudt at benytte droner, og politiet leder efter en forbindelse mellem de mange droneflyvninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mystiske droner fortsætter med at summe på himlen over Stockholm og flere af Sveriges atomkraftværker.

Trods flere dages massiv indsats fra politiet og militæret har man endnu ingen anelse om, hvem der står bag det store antal droneflyvninger over ellers lukkede områder.

Tirsdag aften var dronerne til så stor gene, at man sågar måtte flytte dele af flytrafikken over den svenske hovedstad, skriver flere medier.

De forstyrrede flytrafikken til og fra den lille Bromma-lufthavn i det vestlige Stockholm.

Svenskerne har i det hele taget fået droner på hjernen, eller rettere nethinden, i disse dage.

Efter fredagens historie om, hvordan flere droner samtidig fløj hen over landets tre aktive atomkraftværker, er antallet af indrapporteringer om nye droneflyvninger bare steget og steget.

»I løbet af det seneste døgn har der været observeret droner over Stockholm, og vi har flere anmeldelser om brud på luftfartsloven og brud på reglerne for overflyvninger af beskyttede områder,« siger Anders Bryngelsson, politiets talsmand i region Stockholm, til Aftonbladet.

Politiet har brugt både helikoptere og skibe til at lede efter droner og dem, der står bag flyvningerne.

Tager det alvorligt

Og de svenske myndigheder tager droneaktiviteten særdeles alvorligt.

Efter meldingerne om droneflyvninger over atomkraftværkerne i blandt andet Forsmark blev de lokale politimyndigheder sendt på gaden og kunne ved selvsyn konstatere, at dronerne var »store og avancerede«.

Senere, i takt med meldingerne om flere og flere droneaktiviteter, besluttede det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, at aktiviteten virkede så koordineret og så opsigtsvækkende, at man oprettede det, der i Sverige kaldes en »national hændelse«, og samtidig overtog efterforskningen fra de lokale politimyndigheder.

Samtidig har Säpo i en pressemeddelelse slået fast, at trusselsbilledet i Sverige den seneste tid er blevet »bredere og dybere« – noget, der selvsagt skal ses i sammenhæng med truslen om krig mellem Rusland og Ukraine, samt russiske militære aktiviteter i Østersøen, der har fået svensk militær til at sende forstærkninger til blandt andet den strategisk vigtige ø Gotland.

Peter Suppli Benson er Berlingskes nordiske korrespondent