De mangler lastbilchauffører. De mangler landmænd. Nu rådner afgrøderne

I Skotland mangler de akut lastbilchauffører. Og landmændene mangler hjælpere. Hvad de ikke mangler er grøntsager, så kål og broccoli rådner nu på markerne, alt imens problemerne med manglende arbejdskraft vokser sig stadig større.

Fødevareproducenter forudser, at problemerne med manglende arbejdskraft vil vokse sig større frem mod jul. Dette har fået dem til at rette en appel til premierminister Boris Johnson, idet problemerne bunder i Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrian Dennis/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afgrøderne er, som de skal være. Nu skal de bare høstes og køres ud til butikkerne.

Og det er her, at problematikken opstår. Der mangler arbejdskraft. I stedet må de skotske landmænd, der er tilbage, se til, mens deres grøntsager rådner.

Som resultat af den manglende arbejdskraft er over 3,5 millioner broccoli og 1,9 millioner blomkålshoveder blevet kasseret.

Det er især manglen på landbrugsarbejdere og lastbilchauffører, der skaber problemer, skriver The Independent.

Producenterne forudser, at problemerne kun vil vokse sig større frem mod jul.

Mange af de fødevarer, der senere på året skal sælges som frysevarer, er blevet kasseret, fordi der ikke har været hænder til at høste grøntsagerne, forklarer Andrew Faichney, der er administrerende direktør i den skotske landbrugsorganisation.

»Vi skulle have indledt vores fryseproduktion sidste weekend, men endnu har vi ikke frosset en eneste buket broccoli,« forklarer Andrew Faichney til The Independent.

Kun op mod 80 procent af den fornødne arbejdsstyrke er til stede ude på det skotske gårde.

Krisepunkt

Skotske fødevare- og landbrugsorganisationer sendte i denne uge et brev til den britiske og den skotske regering, hvori de opfordrede til flere handlinger for at tackle arbejdskrisen forud for den afgørende juletid.

»Både Brexit og pandemien har fremskyndet det eksisterende pres på arbejdskraftens tilgængelighed,« stod der blandt andet i brevet.

»Vi er nu nået til et krisepunkt. Vi har brug for handling nu for at redde julen«.

Det er ikke kun Skotland, der oplever problemer i forsyningskæderne. Resten af Storbritannien mangler alt fra fastfoodkylling til mikrochips.

Allerede i juni kom det frem, at 100.000 ud af 600.000 lastbilchauffører ikke ville kunne levere varer i Storbritannien grundet Brexit, der skaber problemer med chaufførernes arbejdstilladelse.

Flere restaurantkæder som McDonald's og Nando's må holde lukket eller melde udsolgt, fordi leverancer ikke kan komme frem. Også Arla har været nødt til at skære ned på mælkeleverancen til Storbritannien grundet mangel på lastbilchauffører.