Dansk journalist dømt for at dele terrorpropaganda

Freelancejournalisten Sultan Coban er ved en tyrkisk ret blevet idømt et år og tre måneders betinget fængsel for at have delt terrorpropaganda. Den danske journalist delte i 2016 et opslag på Facebook, og det har nu kostet hende en dom i Tyrkiet. Sultan Coban anker dommen.

Den danske freelancejournalist Sultan Coban blev torsdag idømt et år og tre måneders fængsel i Tyrkiet for at have udbredt terrorpropaganda. Dommen er betinget, og den danske journalist har anket dommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto/Ritzau Scanpix

Den danske freelancejournalist Sultan Coban er blevet dømt for at have spredt terrorpropaganda i Tyrkiet.

Sagen tog sin begyndelse tilbage i 2016, hvor den danske freelancejournalist, som tidligere har arbejdet for en række danske medier, deriblandt Berlingske, delte et Facebook-opslag, som SF-politikeren Serdal Benli havde lagt ud.

Opslaget indeholdt billeder af kurdiske krigere, som opererede i Syrien, og det blev taget ilde op af de tyrkiske myndigheder. De mente, at opslaget var en støtte til de oprørske kurdere i PKK, en organisation, som står på Tyrkiets liste over terrorister.

Sultan Coban har under hele sagen benægtet, at hun har udtrykt støtte til PKK eller andre. Hun mener, at delingen af Facebook-opslaget alene var en normal journalistisk videreformidling.

Den danske freelancejournalist Sultan Coban blev torsdag idømt et år og tre måneders fængsel i Tyrkiet for at have udbredt terrorpropaganda. Dommen er betinget, og den danske journalist har anket dommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto/Ritzau Scanpix.

Den betingede dom på et år og tre måneders fængsel er allerede blevet anket. Under hele retssagen har Sultan Coban været forhindret i at forlade Tyrkiet. Udrejseforbuddet er nu ophævet for den danske journalist.

»På den ene side er jeg lettet over at kunne rejse igen. Det har været en tung byrde i de seneste fem måneder. På den anden side ville jeg gerne ud af situationen som frifundet,« siger Sultan Coban til TV 2.

Berlingske har forgæves forsøgt at få kontakt med Sultan Coban, der er opvokset i Danmark, men har boet og arbejdet som journalist i Tyrkiet i flere år.

Tyrkiet har de seneste år skærpet tonen over for og håndteringen af udenlandske journalister, som arbejder i Tyrkiet. En række journalister, både tyrkiske og udenlandske, har været anklaget for at have støttet bl.a. kurdere, som længe har kæmpet for selvstændighed fra Tyrkiet.

At de tyrkiske myndigheder håndterer journalister hårdt, ses på, at landet i flere år har været det land i verden, hvor flest journalister har været fængslet.

Sidste år udviste Tyrkiet flere tyske journalister, ligesom der har været flere tilfælde, hvor udenlandske journalister, der arbejdede i Tyrkiet, fik nej til at få forlænget deres arbejdsvisa i landet.