Dansk bankmand i London: Bankerne har for længst forberedt sig på det værste

På en pub nær Westminster blev der helt stille, da Theresa May led et nyt stort nederlag. Bankmanden Christian Ransby siger, at Londons store finanssektor for længst har forberedt sig på alle udfald af Brexit.

Danske Christian Ransby (tv.) er Brexit-rådgiver hos den franske bank Société Générale i London og så afstemningen på pubben Westminster Arms. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Shhhhhhhh.«

Pludselig blev der tysset i den opstemte atmosfære i kælderetagen på Westminster Arms. Pubben ligger få hundrede meter fra den britiske parlamentsbygning og Underhuset.

Så blev spændingen udløst. Selv om premierminister Theresa Mays nederlag i afstemningen var ventet, kunne man mærke suset af noget stort. Den danske bankmand, Christian Ransby, tjekkede pundkursen på sin iPhone. Kursen var gået op.

»Mærkeligt,« konstaterede han.

»Det kan være et tegn på, at man fortsat regner med noget bedre.«

Christian Ransby arbejder med Brexit som særlig Brexit-konsulent for den franske bank Société Générale i City of London.

Han er langt fra overbevist om, at briterne kan få en bedre aftale med EU. Men han vil fortsat ikke lade situationen påvirke sin egen tilværelse i London.

»Brexit er et kæmpestort emne. Men det her ændrer ikke noget i min dagligdag. Vi kunne være blevet positivt overrasket med en afklaring, men det skete som forventet ikke,« siger han.

Samtidig konstaterer han, at briternes politiske krise heller ikke behøver at få indflydelse på bankerne i City. Konsekvenserne af det værst tænkelige Brexit er allerede testet, og forholdsregler er sat i værk.

»Vi kan hverken gøre fra eller til hos politikerne,« siger Christian Ransby.

»Det har kostet en masse penge, men der er to uger til, og beslutningerne om, hvad bankerne ville gøre blev truffet allerede for et til to år siden. Nu er det ikke særligt meget, der kan påvirke vores strategi.«

Han konstaterer, at bankerne fortsat ikke ved, om »det er spildte penge«, fordi der i sidste ende skulle komme en aftale.

»Normalt vil man arbejde med x-antal scenarier og så på et givet tidspunkt fokusere på det mest sandsynlige. Den store udfordring med Brexit har været, at vi ikke har fået flere informationer.«

Dyr øvelse i Citys finansverden

Forholdsreglerne og politikernes mangel på retning har kostet dyrt. Den danske grundlægger og direktør for den finansielle gratisavis City A. M., Jens Torpe, siger, at finansverdenen har taget bestik af Brexit-forhandlingerne, hvor der har været fokus på alt andet end deres situation.

»Hvis man kigger på City er faktum, at 10 procent af kapitalen allerede er flyttet andre steder hen, for at man kan være forberedt på no deal,« siger Jens Torpe.

Han er enig med den danske bankmand i, at de store virksomheder allerede har taget omkostningerne ved Brexit. De tager situationen lige nu »nogenlunde roligt« og har »apparatet klar til at tage slagene«. Jens Torpe mener, at Brexit har været ekstra dyrt, fordi Londons pengeverden siden finanskrisen for ti år siden har haft et dårligt ry i befolkningen.

»Der er blevet fokuseret på handel og produktionen, og politikerne har ikke haft så stor lyst til tale om finanssektoren, hvor mange penge til Storbritannien bliver tjent. Nogle siger, at vælgerne hader City. Men når walisiske Brexit-farmere vil have støtte af den britiske regering i stedet for EU, er det her, at pengene skal komme fra.«