Danmark og 15 andre lande underskriver ny D-dags-erklæring

Det var dagen før D-dagen, og vestlige ledere, bl.a. præsident Trump og præsident Macron, mindedes heltene fra dengang ved en højstemt højtidelighed i Portsmouth i Sydengland.

Der er ikke mange af dem tilbage, men onsdag var der 300 veteraner fra D-dag til stede ved mindehøjtidligheden i Portsmouth i Sydengland. Og den britiske dronning Elizabeth - selv en del af krigsgenerationen - var der også sammen med statsledere fra bl.a. USA, Frankrig, Storbritannien og Canada. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Vestlige topledere fejrede onsdag højstemt dagen før D-dag, og 16 lande - heriblandt Danmark - underskrev en nyslået D-dags-erklæring.

Erklæringen ville for år siden have været uoverraskende, men i en tid med øget isolationisme og med præsident Trump blandt de tilstedeværende havde den en fornyet relevans. For den siger bl.a.:

»Vi forpligter os til som venner og allierede at arbejde konstruktivt sammen for at finde enighed, hvor vi er uenige, og arbejde sammen for fredeligt at løse internationale kriser.«

Det kan man lægge hvad som helst i, men når Trump truer Iran og trækker på skuldrene af NATO, har erklæringen en særlig spids.

Ud over Danmark underskrev Australien, Belgien, Canada, Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Holland, Luxembourg, Norge, New Zealand, Polen, Slovakiet, Storbritannien og USA erklæringen.

Statsledere fra mange af de samme lande var onsdag i Portsmouth til 75 års mindedagen, og Danmark - på valgdagen - var repræsenteret af ambassadør Lars Thuesen. Bl.a. præsident Trump, premierminister May og præsident Macron oplæste breve fra veteraner fra invasionen.

Særligt et brev fra en fransk frihedskæmper satte begivenhederne i perspektiv. Macron oplæste det sidste brev fra en 16-årig frihedskæmper, som skrev i minutterne, før tyskerne henrettede ham:

»Jeg skal nu dø for mit land. Jeg ønsker et frit Frankrig og et lykkeligt Frankrig. Ikke et Frankrig, som er arrogant og verdens leder, men et hårdtarbejdende, virksomt og ærligt Frankrig.«

»Nu kommer soldaterne og henter mig. Jeg håber, at det går hurtigt.«