Danmark lukker grænserne – men kan ikke sige nej til asylansøgere

Mens Danmark lukker grænserne for udlændinge, så er der stadig åbent for asylansøgere, som vil ind i Danmark. Internationale konventioner gør, at Danmark ikke bare kan sende dem retur.

Selv om Danmark lukker grænserne lørdag, så har asylansøgere stadig ret til at søge asyl og til at opholde sig i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Danmark er underlagt Dublin-konventionen og kan derfor ikke bare afvise asylansøgere ved grænsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Danmark i disse timer lukker grænserne, så står de stadig åbne for en helt særlig gruppe mennesker.

For selv om alle udlændinge fra klokken 12.00 vil blive afvist ved den danske grænse, hvis de ikke har et såkaldt »anerkendelsesværdigt formål med indrejsen«, så gælder de lukkede grænser ikke for asylansøgere.

Det fremgår af den oversigt over indrejserestriktioner, som politiet har lagt ud på deres hjemmeside. På siden gennemgår politiet de skærpede rejsevejledninger for danskerne, samt de nye regler, der betyder, at fra lørdag klokken 12.00 er Danmark som udgangspunkt lukket land for udlændinge.

Siden gør dog også klart, at der er undtagelser for de skærpede indrejseregler. Det gælder blandt andet for udlændinge, som bor og arbejder i Danmark, ligesom svenskere fortsat kan benytte Danmark som transitland, når de skal til og fra Sverige. Og så er der en særlig passus om asylansøgere. For politiet konstaterer nøgternt, at »det vil ikke være muligt at afvise asylansøgere ved grænsen«.

Undtagelser

Og det er der en helt særlig grund til, konstaterer en ekspert på området.

»Danmark kan ikke bare lukke grænserne for asylansøgere. Vi er underlagt Dublin-konventionen, og den gør, at vi skal tage imod og give adgang til Danmark for asylansøgere og så efterfølgende vurdere, hvilket land der efter Dublin-forordningen er ansvarligt for at behandle asylansøgningen,« siger Louise Holck, der er vicedirektør ved Institut for Menneskerettigheder.

Ifølge Louise Holck handler den vurdering ikke mindst om at bevare relationen til især Tyskland, hvorfra mange af asylansøgerne kommer, når de rejser til Danmark.

Samme svar gav sundhedsminister Magnus Heunicke torsdag, hvor Peter Skaarup og Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti stillede spørgsmålet, om Danmark ville gøre brug af epidemilovens paragraf fem til at afvise alle asylansøgere ved grænsen.

Ministerens svar var, at det er ministeriets vurdering, »at der ikke aktuelt foreligger en situation, som indebærer, at Danmark efter en folkeretlig vurdering ikke længere er forpligtet til at følge procedurerne i Dublin-forordningen«.

Lukker ned

Det er klokken 12.00 lørdag, at Damark lukker sine grænser for udlændinge, som ønsker at rejse ind i landet. Samtidig, oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften, skal alle danskere, der opholder sig i udlandet, snarest muligt vende tilbage til Danmark.

Motivet med den opsigtsvækkende begrænsning i muligheden for at rejse ind i Danmark er, at de danske myndigheder ønsker at sikre, at de omfattende danske forholdsregler mod udbredelsen af coronavirussen, ikke undermineres af en stadig strøm af udenlandske tilrejsende. Udfordringen er, oplyser de danske myndigheder, at der er stor forskel på håndteringen af coronavirussen fra land til land, hvorfor opretholdelsen af de normale åbne grænser vil kunne føre til, at der vil komme et betydeligt antal besøgende til Danmark, som medbringer coronavirus.