Danmark får langt færre Oxford-vaccinedoser end forventet: Falder danske vaccineplaner sammen?

Danmark kan risikere kun at få en tredjedel af de doser af Oxford-vaccinen, som man havde håbet. Selskabet bag vaccinen, AstraZeneca, meddeler, at der er problemer på en fabrik, og at produktionen bliver lav i en periode. Danske kilder bekræfter at have fået meldingen fredag.

Storbritannien var det første land til at godkende Oxford-vaccinen, der produceres af AstraZeneca. Nu er produktionen udfordret, og man kan ikke levere det lovede antal doser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lee Smith/Reuters/Ritzau Scanpix

Danmark risikerer at modtage blot en tredjedel af de Oxford-vacciner, som man havde håbet at få i løbet af februar og marts.

Flere kilder oplyser til Berlingske, at både diplomater og sundhedsordførerne i coronafølgegruppen fredag har fået at vide, at firmaet bag vaccinen, AstraZeneca, alligevel ikke kan levere så mange vaccinedoser som håbet.

Danmark stod til at få leveret hele 600.000-800.000 doser i februar og op mod én million doser i marts. Det risikerer nu at blive reduceret til en tredjedel, hvis oplysninger fra andre EU-lande om leveringsproblemer viser sig at stemme.

Det var ellers netop leverancerne af AstraZeneca-vaccinen, som for alvor skulle få regeringens vaccinationsplaner til at flyve, så alle danskere kunne være vaccineret inden udgangen af juni måned. De planer risikerer nu at blive spoleret.

Det var oplysninger fra det østrigske medie Kurier, som tidligere fredag satte EU og de danske sundhedsmyndigheder i alarmberedskab.

I mange lande er smittetallene fortsat høje, og det samme gælder antallet af indlagte og dødstallene. Samtidig kan leverancerne af de foreløbig to godkendte vacciner fra henholdsvis Pfizer/BioNTech og Moderna slet ikke følge med efterspørgslen.

Tusinder af briter får i disse dage doser af vaccinen fra AstraZeneca. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix..

Derfor var AstraZeneca-vaccinen udset til for alvor at sparke gang i vaccinationskampagnen i blandt andet Danmark.

Men hvis tallene fra Østrig bliver bekræftet, er der udsigt til et alvorligt tilbageslag for arbejdet med at bremse epidemien.

Kurier skriver således, at østrigske sundhedspolitikere i dag er blevet orienteret om, at Østrig kan se frem til blot at få leveret cirka 600.000 doser af AstraZeneca-vaccinen i første kvartal, hvor man havde forventet at modtage hele to millioner doser.

AstraZeneca bekræfter, at der er problemer med at producere tilstrækkeligt med vaccinedoser.

»De første mængder af vaccinen vil blive lavere end forudsagt på grund af problemer på en af vore europæiske fabriker. Vi vil levere tocifrede millioner doser i februar og marts til EU og vil fortsætte arbejdet med at øge vores produktion,« sagde en talsmand for AstraZeneca i en pressemeddelelse.