Coronavacciner bliver gratis i Danmark – gør dig klar til mindst to stik – måske allerede i december

Det bliver frivilligt og helt gratis at få en af de kommende vacciner mod covid-19. Det meddeler myndighederne torsdag aften, hvor nye detaljer om den danske vaccinestrategi lægges frem.

Til stede ved pressemødet torsdag aften var – fra venstre: Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, og Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danskerne kan godt gøre sig klar til at tage ikke bare ét, men to stik, hvis de siger ja til at blive vaccineret mod covid-19.

I løbet af få uger ventes de første danskere at kunne blive vaccineret, når og hvis de europæiske lægemiddelmyndigheder godkender de data, som vaccineproducenterne Pfizer, Moderna og Oxford Vaccine Group har indsendt.

Sundhedsstyrelsen har netop lagt et større materiale ud på deres hjemmeside, hvori de detaljeret fortæller om det forestående arbejde med at give vaccine til danskerne.

Først i rækken til at få en vaccine vil være danskere over 70 år, folk i særlig risiko ved smitte og udvalgt personale fra blandt andet hospitaler og plejehjem.

Styrelsen skriver, at man i første omgang afventer en godkendelse og først da vil kunne fastlægge præcis til hvem og hvornår, de første vacciner kan gives.

»Vi ser på, hvor vi får mest gavn af at give en vaccine. Hvordan får vi nedbragt sygdom og død? Det handler først og fremmest om at forebygge sygdomme. Vi prioriterer ældre og yngre med kroniske sygdomme. Og så peger vi på frontpersonale i sundhedssektoren,« siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger har tre kriterier – eller målgrupper: Minimering af død og alvorlig sygdom – særligt rettet mod de ældre. Forebyggelse af smittespredning, som blandt andet er rettet mod yngre grupper i samfundet og beskyttelse af samfundskritiske nøglefunktioner, der eksempelvis omfatter folk i sundhedssektoren.

Hurtigt vaccinearbejde

En række virksomheder har været i gang med at udvikle vacciner mod covid-19, siden virussen ramte verden i slutningen af 2019.

»Vi har aldrig set så mange virksomheder, forskere, investorer og forsøgspersoner deltage som denne gang. Det ligner nærmest om en månelanding – vi har aldrig set noget lignende – så stærkt er det gået,« siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Nu afventer Lægemiddelstyrelsen de endelige godkendelser og vil selv skulle gennem alle data, før danskerne får adgang til vaccinerne.

»Vi vil hellere udskyde en godkendelse end at sjuske den igennem,« siger Thomas Senderovitz.

Nu forestår et stort arbejde med at sikre, at vaccinerne når ud til danskerne i den rigtige rækkefølge.

De første måneder, hvor der vil være relativt få vacciner til rådighed, vil de blive givet på store centrale centre, de eksisterende testcentre rundt omkring i Danmark. Det sker for at sikre, at der ikke opstår spild, og fordi nogle af vaccinerne er skrøbelige.

»Vi får leveret store mængder vacciner til Statens Serum Institut. Vi har indkøbt 38 store frysere, som kan håndtere vacciner, der skal opbevares ved temperaturer på minus 80 grader,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).