Cannabis kan være på vej til at blive legaliseret i Tyskland

Chancen, for at cannabis bliver legaliseret i Tyskland, har sandsynligvis aldrig været større, end den er nu. Det skriver flere tyske medier, efter at den fremtrædende sundhedsekspert og medlem af SPD, Karl Lauterbach, har givet sin støtte til en form for legalisering.

De tyske partier De Grønne og FDP går begge ind for en legalisering af cannabis. Nu åbner SPD-politiker også op for en kontrolleret legalisering. Fold sammen
Læs mere
Foto: John MacDougall/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er kendt som hele Tysklands sundhedsekspert og en troværdig person, man lytter til på tværs af partier. Det var ofte ham, der trådte frem på tyskernes tv-skærme, når seneste nyt om covid-19 skulle udlægges.

Derfor vægter ordene ekstra tungt, når de kommer fra Karl Lauterbach, der udover at være læge og professor også er medlem af SPD.

Når han giver sin støtte til en legalisering af cannabis, vækker det pludselig ekstra stor interesse i de tyske medier. For hvordan vil den holdning påvirke det resterende SPD, der ellers ikke har ønsket en legalisering?

Det skriver flere tyske medier, herunder Der Tagesspiegel, Deutsche Welle og Der Spiegel.

I et interview med Rheinische Post talte Karl Lauterbach for at tillade en kontrolleret distribution af cannabis til voksne. Han håber, at en legalisering vil sætte en stopper for den stigende handel af hash blandet med heroin.

»I årevis nægtede jeg at legalisere hash. I mellemtiden er jeg som læge kommet til en anden konklusion. Oftere og oftere tilføjes nye typer heroin, der kan ryges, til ulovligt solgt cannabis. Dette driver hurtigt hashbrugere ind i en heroinafhængighed«.

»Jeg går derfor ind for at indføre en lovlig og kontrolleret distribution af cannabis til voksne i en mulig koalitionsaftale med De Grønne og FDP,« lyder det fra Lauterbach.

Det er godt nyt for De Grønne og FDP, der i øjeblikket foretager sonderende samtaler med SPD om at danne en regering efter forbundsvalget 26. september.

Begge partier støtter op om en legalisering af cannabis, og som noget nyt åbner SPD-politikeren op for, at en legalisering kan blive en realitet.

Som oppositionsparti har De Grønne i både 2015 og 2020 forsøgt at vedtage en lov om kontrolleret salg af hash, men uden held.

Mens FDP og De Grønne ønsker, at cannabis kan sælges i autoriserede specialbutikker, ser SPD-politikeren en anden model for sig. Han ønsker, at cannabissen skal sælges under mere kontrolleret forhold, hvor et køb ledsages af et forebyggelses- og rådgivningstilbud, skriver Der Tagesspiegel.

For at en legalisering af cannabis kan blive stemt igennem hos vores tyske naboer, kræver det, at De Grønne, FDP og SPD finder fælles fodfæste om at danne regering, og at det øvrige SPD bakker op om Karl Lauterbachs holdning.

Københavnsk spidskandidat vil også legalisere cannabis

Herhjemme har danske politikere også flere gange forsøgt at legalisere cannabis.

Står det til Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København, Sophie Hæstorp Andersen, skal man lovligt kunne købe hash i København med en model i stil med Systembolaget fra Norge og Sverige, hvor man sælger alkohol i udvalgte butikker under bestemte forhold.

»I Socialdemokratiet i København ønsker vi, at vores by skal være en foregangsby og vil derfor søge om opbakning i Folketinget til – først og fremmest på forsøgsbasis – at regulere salget af cannabis gennem en legalisering,« skrev Sophie Hæstorp Andersen (S) i et Facebook-opslag i august.

Salget skal kun finde sted til folk over 18 år, og der skal tilbydes rådgivning på stederne til personer, der eksempelvis er blevet afhængige.

Sophie Hæstorp Andersen er ikke den første socialdemokrat i københavnsk kommunalpolitik, der lufter tanker om en legalisering af cannabis.

Således forsøgte den tidligere overborgmester Frank Jensen (S) fire gange at foreslå måder at bekæmpe den organiserede kriminalitet omkring illegal hashhandel på. Senest i 2018, hvor han også foreslog en landsdækkende systembolag-lignende model for legalisering af hash.