Britisk sundhedsminister afsløret i utroskab. De er begge gift – og det er ikke engang det største problem for den udskældte minister

Sundhedsminister Matt Hancock var netop den person, der skulle gå forrest som et godt eksempel. I stedet gjorde han netop det, han har frarådet andre at gøre – og mere til – og nu regner det ned over ham med beskyldninger om hykleri og dårlig dømmekraft.

Sundhedsminister Matt Hancock ses forlade Downing Street 10 sammen med sin kollega Gina Coladangelo i starten af maj. Få dag efter blev de set kysse, og nu er ministeren kommet i store problemer. men ikke af den grund, man måske skulle tro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dan Kitwood/GettyImages/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere toprådgiver Dominic Cummings har døbt ham »den mest uduelige mand i regeringen«, mens premierminister Boris Johnson i en lækket chat kalder ham »fucking hopeless«.

Nu er sundhedsminister Matt Hancock igen havnet i problemer, der denne gang også involverer ministerens privatliv.

Den britiske tabloidavis The Sun har afsløret, at Matt Hancock har været sin kone utro. På billeder, som avisen er kommet i besiddelse af, ses ministeren i en hed omfavnelse med sin assistent, Gina Coladangelo, der også er gift, på ministerens kontor i starten af maj. Ifølge The Sun er de to flere gange blevet taget i at kysse i ministeriet.

Affæren skaber en række problemer for ministeren.

For ikke nok med at briterne finder det problematisk, at han er sin kone gennem 15 år utro, er netop den pågældende kvinde og tidspunktet for utroskabet også problemfyldt for Hancock.

Han har som sundhedsminister længe prædiket strenge coronaregler, og med løftet pegefinger har han forklaret briterne, at de ikke må kramme eller være tættere end to meter på personer, de ikke deler husstand med.

Og det fører videre til det næste problem.

For kvinden, som Hancock kysser på billederne, er ikke hvem som helst. Den 43-årig mangemillionær Gina Coladangelo var allerede inden affæren i mediernes søgelys. Og ikke for noget positivt.

Coladangelo blev ansat af Hancock – ifølge mange uden de store kvalifikationer – i jobbet som problemknuser i sundhedsministeriet midt under coronakrisen.

Matt Hancock har som reaktion på offentliggørelsen af billederne fredag formiddag meldt fra til et ellers planlagt besøg på et vaccinecenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hun sad tidligere i en lobbyiststilling hos kommunikationsbureauet Luther Pendragon. Men Hancock valgte alligevel, at ansætte Coladangelo, som han var venner med fra deres fælles tid på University of Oxford. I september valgte ministeren så yderligere at forfremme Coladangelo.

Flere britiske medier finder det underligt, at en minister ansætter sin gode ven for dernæst også at forfremme hende.

Men nu synes affæren måske at forklare sammenhængen, da flere briter nu spekulerer i, om den er årsagen til, at hun blev ansat?

Og mere presserende, om hun er grunden til, at Storbritanniens coronastrategi med Hancock i spidsen gik så galt, da ministeren tydeligvis har haft tankerne andre steder.

»Det er chokerende, at han fik hende indsat i en så vigtig rolle i ministeriet under pandemien, og så det faktum, at det er det, som de laver i deres kontortid, mens andre arbejder hårdt for at stoppe smitten,« siger en kilde til The Sun.

»Fejl på fejl«

Affæren rejser uundgåeligt spørgsmålet om, hvorvidt ministerens fokus har været andre steder, mens hele landet var i alarmberedskab, da han flere gange tidligere er blevet kritiseret for sin håndtering af krisen.

Boris Johnsons forhenværende rådgiver, Dominic Cummings, har siden sin afgang ikke holdt sig tilbage i sin kritik af Hancocks håndtering af krisen.

Cummings fremlagde i en høring i løbet af foråret hårde anklager mod Hancock, som han mente »burde være blevet fyret for i 15-20 tilfælde at lyve«.

Ifølge Cummings skabte sundhedsministeren problemer, da han på flere regeringsmøder sagde, at problemer var løst, uden at der reelt var sket noget.

Som et eksempel blandt mange sagde Cummings, at sundhedsministeren i marts på et møde havde forsikret regeringens inderkreds om, at ældre kun ville komme tilbage til plejehjem fra hospitalet, når de var blevet testet for covid-19.

Det passende imidlertid ikke.

Regeringens påstand om, at man havde »afskærmet« plejehjem, var »det rene vrøvl«, mens de faktiske forhold »nærmest var lige modsat«, har Cummings forklaret.

Senest har premierminister Boris Johnson også kaldt Hancock »fucking hopeless« i en lækket WhatsApp-chat. Hancock er blandt andet blevet kritiseret for at have spildt millioner af pund på dårlige teststrategier.

Sundhedsministeren, der har været medlem af parlamentet for De Konservative siden 2010 og siddet på forskellige ministerposter siden 2012, har ikke ønsket at kommentere på sagen, som han siger er af »personlig karakter«.

Han har fredag formiddag meldt fra til et ellers planlagt besøg hos et vaccinecenter.