Britisk politik ramt af chok: Nøgleministre træder tilbage

En af Theresa Mays nøgleministre, Dominic Raab, træder tilbage. Han får følgeskab af arbejdsminister Esther McVey og to juniorministre, og pundet styrtdykker. Er det nu de sidste dage af Theresa Mays politiske liv?

Brexit-minister Dominic Raab har været med til at forhandle det udkast til en aftale, som briterne har indgået med EU. Nu trækker han sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA AKMEN

Han var manden, som skulle sikre en Brexit-aftale og levere briternes exit fra EU. I fire måneder forhandlede han den aftale, som briterne har fået.

Nu er Brexit-minister Dominic Raab trådt tilbage.

Kort før klokken ti dansk tid sendte han et brev til sin chef, premierminister Theresa May, og han meddelte hende, at han ikke kunne være med til den aftale, som foreligger.

En time senere meddelte Raabs kollega, Esther McVey, at hun også tager sin afsked.

 

Forsiden på London Evening Standard: »Vil den sidste minister, som forlade regeringen, venligst slukke lyset.«

 

Både Raab og McVey var forbitrede under og efter mødet i regeringen onsdag aften.

Raab skulle efter mødet være rejst til Bruxelles for at optræde på et fælles pressemøde med EUs chefforhandler, Michel Barnier, men det nægtede han, oplyser Sky News. Så vred - og så frustreret over aftalen - var han allerede på det tidspunkt.

På ministermødet kom McVey ifølge The Sun med en »aggressiv bredside« mod Theresa May, og hun forsøgte at få en »ærlig meningsudveksling« med premierministeren. Men to af Mays løjtnanter »råbte hende ned,« skriver avisen.

Raab og McVey er de tungeste udtrædelser. Derudover er to juniorministre også trådt tilbage, nemlig Suella Braverman fra Brexit-ministeriet og Shailesh Vara fra ministeriet for Nordirland.

Hvorfor?

Så hvorfor går de af?

I sit afskedsbrev giver Raab to konkrete årsager til, at han trækker sig som nøgleminister.

For det første fordi Nordirland med aftalen får en særstatus i forhold til det øvrige Storbritannien. Nordirland forbliver med mange love og regler i EU, når de andre briter forlader EU.

»Det er en meget klar trussel mod integriteten af Det Forenede Kongedømme,« skriver Raab til Theresa May.

For det andet kan han ikke leve med, at aftalen kan holde briterne i en toldunion med EU på ubestemt tid, som han skriver. Landet kan ikke énsidigt melde sig ud af toldunionen, men kan kun melde sig ud, hvis bestemte betingelser er opfyldt, og det er ikke briterne, som selv bestemmer, om kriterierne er opfyldt.

Det er ikke det Brexit, som i 2016 blev stillet briterne i udsigt, og som et snævert flertal af befolkningen stemte for, siger han, og derfor kan han ikke være med længere.

Esther McVey er i sit afskedsbrev inde på det samme. Hun skriver bl.a.:

»Der er ingen grund til at lade som om, at denne aftale honorerer udfaldet af Brexit-afstemningen. For det er åbenlyst for alle, at det gør den ikke,« skriver hun.

Herunder - et meme, som begyndte at lette torsdag formiddag: »Dominic Raab bliver rasende, når han finder ud af hvem, der har forhandlet denne Brexit-aftale...«

Dominofald

Med deres afsked er dominobrikkerne for alvor begyndt at falde for Theresa May og ikke til hendes fordel.

For flere ministre ventes at følge efter, bl.a. udviklingsminister Penny Mordaunt.

Mordaunt krævede ifølge Daily Telegraph, at ministrene skulle fritstilles ved en afstemning i parlamentet, så hun og andre frit kunne stemme imod aftalen, og det nægtede May.

Arbejdsminister Esther McVey protesterede på regeringsødet mod Brexit-aftalen, men hun blev »råbt ned« af to af Theresa Mays løjtnanter. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL.

Andre navne på watch-listen for en mulig udtræden er indenrigsminister Sajid Javid, udenrigsminister Jeremy Hunt og justitsminister Geoffrey Cox.

Miljøminister Michael Gove skulle i dag have været på et besøg i det nordøstlige England, men han har aflyst besøget »af personlige årsager,« skriver The Times. Politiske insidere kan ikke blive enige om, hvorvidt det skyldes, at Gove vil tage sin afsked eller udnævnes til ny Brexit-minister.

Ifølge Daily Telegraph har han fået tilbudt jobbet som Brexit-minister, men han har stadig ikke besluttet, hvorvidt han vil forblive i regeringen.

Slut for May?

Theresa May kunne formentlig politisk overleve, hvis et par juniorministre og måske også McVey trådte tilbage. I løbet af 12 måneder er syv ministre trådt tilbage, mange af dem på grund af Brexit, og May er fortsat som premierminister.

Men timingen og især Dominic Raabs afsked kommer med følelsen af de sidste dage. Han er en af de absolut tunge ministre, han ved mere end andre om indholdet af aftalen, og han kommer fra Brexit-fløjen hos de konservative og skal stå til regnskab over for sit Brexit-bagland.

Læg dertil, at konservative britiske parlamentsmedlemmer pønser på senere i dag at stille et mistillidsvotum til Theresa May, og der er p.t. ikke skyggen af et flertal i parlamentet for Brexit-aftalen med EU. Mays konservative regering har kun et flertal på seks pladser i parlamentet, og foreløbigt har 40 konservative EU-modstandere meddelt, at de vil stemme imod aftalen, og det samme har hendes nordirske støtteparti, DUP, med ti stemmer. Læg dertil de konservative EU-tilhængere, som formentlig også vil stemme imod - omend af andre årsager.

Valutahandlerne har taget bestik af situationen, og deres vurdering er ikke opløftende. Pundet er gået ind i et Stuka-dyk. Og det skyldes ikke, at de særligt elsker Dominic Raab eller Esther McVey, men fordi de fornemmer, at deres afsked kommer med et efterslæb af noget andet og ildevarslende for Theresa May.

Herunder: Pundet falder dramatisk, efter Brexit-minister Dominic Raabs afsked