Britisk avis: Brexit kan blive udskudt til 2021

EU-ledere finder Theresa Mays muligheder for at nå en aftale så små, at de er klar til at forlænge Brexit-processen i årevis.

Theresa May har offentligt afvist at bede om udskydelse af Brexit-forhandlingerne. Hun håber, at tidspresset kan hjælpe hendes skilsmisseaftale i mål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohamed Abd El Ghany/Ritzau Scanpix

Blandt højtstående EU-ledere i Bruxelles florerer en ny idé: Storbritannien kan få yderligere to år til at gennemføre Brexit.

Efter planen skal Storbritannien forlade EU om blot 31 dage. Theresa May er dog stadig så langt fra at lande en aftale med parlamentet i London, at EU-lederne kan være klar til at give de britiske politikere indtil 2021 til at finde en løsning.

Det oplyser flere højtstående, anonyme EU-kilder til avisen The Guardian. En forlængelse kan dog først komme på tale, såfremt Theresa May beder om den, og det har hun indtil videre kategorisk afvist.

Den kaotiske Brexit-proces har betydet, at EU-landene i nogen tid har talt om at udskyde Storbritanniens exit. Tidligere har det lydt, at flere magtfulde EU-lande er klar til at udskyde Brexit frem til sommer.

I Bruxelles er man nu tilsyneladende bange for, at en kort fristforlængelse på få måneder vil være nyttesløs, idet dette kan resultere i, at Theresa May blot vil fortsætte med at forsøge at overbevise de britiske parlamentsmedlemmer om sin plan, lyder frygten.

Hvis Storbritanniens deadline i stedet bliver rykket med 21 måneder frem til februar 2021, kan Storbritannien og EU få tid til at indgå en aftale, der kan løse problemet med den kommende »hårde« grænse mellem Nordirland og Irland, håber man i Bruxelles. Det såkaldte backstop er de britiske parlamentsmedlemmers største anke i forhold til at støtte Theresa Mays Brexit-aftale, fordi dette reelt vil betyde, at Nordirland forbliver i EUs indre marked i en længere periode.

Der har været spekuleret i, at Theresa May i denne uge ville lade de britiske parlamentsmedlemmer stemme om ny aftale. Til stor frustration for oppositionspartiet Labour slog Theresa May i går fast, at der ikke skal stemmes i denne uge.

»Mit forhandlerhold er tilbage i Bruxelles. På den baggrund vil vi ikke afholde en afstemning i parlamentet i denne uge, men vi vil sikre, at det sker senest 12. marts,« siger Theresa May ifølge Ritzau.

12. marts vil der blot være 17 dage til den formelle skilsmissedato.

Søndag deltog Theresa May i et topmøde mellem EU og Den Arabiske Liga i Sharm el-Sheikh. Inden det historiske topmøde holdt premierministeren et kort møde med EU-præsident Donald Tusk i den egyptiske badeby.

Det er uvist, om de to talte om en mulig udskydelse. Blandt diplomater lyder analysen, at May ikke ønsker at tale åbent om en udskydelse, idet hun håber, at tidspresset i sidste ende vil resultere i, at de politiske modstandere accepterer hendes aftale, således at Storbritannien i det mindste undgår et hårdt Brexit – altså et Brexit uden en aftale med EU.

Opdateret kl. 16: Ifølge Financial Times siger en talsmand for EU-Kommissionen, at det var »totalt spekulation« i medierne, at EU var villige til at forlænge Storbritanniens medlemskab til slutningen af 2020.